Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
27
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Wie regelt de persoonlijke ontwikkeling?
Langer doorwerken

Wie regelt de persoonlijke ontwikkeling?

Kijk eens naar twee collega’s. Kijk dan naar uzelf. Een van u drieën denkt: ik doe zelf niks aan mijn inzetbaarheid. Gelukkig nemen de andere twee collega’s de ontwikkelmogelijkheden die de werkgever aanbiedt wel in dank aan. Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers.

Het ligt niet aan de tijd, middelen of de vrijheid. Ook de voorwaarden die de werkgever stelt om een opleiding of training te volgen, zijn voor 90 procent van de medewerkers geen belemmering. En toch denkt een op elke drie werknemers: ik doe zelf niks. De andere 65 procent volgt opleidingen of trainingen (53%), leest vakliteratuur (27%) en leest artikelen op externe websites (18%) om zijn of haar kennis te vergroten.

Kijken naar de werkgever

Bijna de helft van de medewerkers (46%) vindt het belangrijkste aan persoonlijke ontwikkeling dat de werkgever zorgt dat zij goed op hun plek zitten, en dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Medewerkers verwachten dus van hun werkgever dat zij worden ingezet op basis van hun talenten. Dit vinden zij zelfs nog belangrijker dan ondersteuning om opleidingen of trainingen te volgen. Bij ruim twee van elke drie medewerkers is het ook inderdaad de werkgever die er op let dat u op de juiste plek zit.

Talent vinden en binden

De juiste m/v op de juiste plek, dat is wat de werknemer wil en verwacht van zijn werkgever. Toch verwachten werkgevers dat het steeds lastiger wordt om daar voor te zorgen. Zo denkt 40 procent dat talent binden en behouden steeds moeilijker wordt. Tegelijkertijd zien werkgevers steeds meer risico’s omdat werknemers andere competenties moeten hebben, en omdat het personeel veroudert. Talent vinden en binden en de ontwikkeling van huidig personeel staan dan ook hoog op de prioriteitenlijst van organisaties.

Jarenlang wensenlijstje

De blijvend-passieve opstelling bij een op elke drie werknemer is opvallend, gezien het jarenlange hameren (ook op deze website) op het belang van persoonlijke ontwikkeling en de vurige wens van steeds meer werkgevers om mondiger, zelfstandiger werk-ondernemers in het bedrijf te krijgen. Maar het is ook niet verrassend, omdat werkgevers al jarenlang diezelfde wensen uiten. En andere onderzoeken wijzen al jaren op de passieve rol van veel werknemers bij persoonlijke ontwikkeling. Vooral in onderhandelingen met de vakbonden over cao’s. Het wensenlijstje van werkgevers is al jarenlang hetzelfde, kijk maar naar de jaarlijkse arbeidsvoorwaardennota van AWVN. En het antwoord van de vakbonden is inmiddels ook in hoge mate voorspelbaar: eerst meer loon.

Belang van ontwikkeling

Voor wie het toch even kwijt is, stipt Peter Kuijt, Kennismanager Talentmanagement bij Raet, het belang van eigen ontwikkeling aan: “Om als medewerker aantrekkelijk te zijn en te blijven voor de arbeidsmarkt is het belangrijk om continu nieuwe kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. Alleen meedrijven op een aantrekkende arbeidsmarkt is op langere termijn niet voldoende. Ook voor de werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers zich altijd verder ontwikkelen. Er wordt verwacht dat medewerkers flexibel zijn en willen leren om zo inzetbaar te zijn en blijven voor de organisatie. Hiernaast is het voor de medewerker en de werkgever slim om te focussen op sterke vaardigheden en talenten van de medewerker.”

3 Tips die enthousiasmeren om weer (of meer) te leren

1} Herhaal alleen de voordelen

Hou geen donderpreken, kom niet aanzetten met afschrikwekkende voorbeelden van mensen die in de goot belandden omdat ze hun persoonlijke ontwikkeling negeerden. Wie mensen wil motiveren om iets wel te doen, zoals werken aan je persoonlijke ontwikkeling of een scholing volgen, bereikt veel meer door het positieve resultaat daarvan te benadrukken (de beloning) dan door te benadrukken hoe ellendig je leven zal worden als het niet doet (de bestraffing).

2} Doe het gericht

Wie een cursus of opleiding wil volgen, kan het beste advies vragen aan zijn netwerk. En dan vooral aan de mensen die al werken in de richting die jij op wilt. Vraag ze wat zij moesten doen om succes te hebben in hun werk, en welke vaardigheden een goede sollicitatiekandidaat volgens hen zou moeten hebben. De meeste mensen vinden het leuk om op deze manier over hun werk te praten. Misschien is het wat veel om in een keer te bereiken. Opdelen in stappen die je dichter bij het einddoel brengen is dan een heel motiverende oplossing.

3} Snel ermee aan de gang

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt. Zo blijf je inzien dat ontwikkelen voor jou nut heeft.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid