Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Wie wil werken, moet slim of dom zijn
Achtergrond

Wie wil werken, moet slim of dom zijn

Harder werken, meer gevaren, minder zekerheden. Dat beeld stijgt op uit de publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt’ van CBS en TNO, over ons werk de afgelopen tien jaar. Hoe kan HR zorgen dat werknemers langer en beter kunnen doorwerken ondanks deze bedreigingen?

In goed betaalde beroepen is nu aanzienlijk meer werk dan tien jaar geleden. Er komen ook steeds meer hoger opgeleide mensen voor. Onderzoek van het Planbureau CPB liet vorig jaar al zien dat het aantal hoogopgeleiden sinds de jaren tachtig stijgt, vergeleken met de middelbaaropgeleiden. Het gaat dan vooral om werknemers die analytisch, creatief en sociaal werk kunnen doen, juist vaak van de aanwezigheid van computers. De werkgelegenheid groeit voor managers in de zorg, mensen die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening of financieel specialisten. Mensen die creatief nieuwe concepten en andere mogelijkheden kunnen verzinnen en uitwerken.

Laagbetaald werk is heel persoonlijk

Ook in de laagst betaalde beroepen groeide de werkgelegenheid. De werkgelegenheid in dit deel van de arbeidsmarkt neemt zelfs toe, ook al omdat het aantal laagopgeleiden afneemt. Denk onder meer aan verplegend personeel, conciërges, kappers en schoonheidsspecialisten. Hun werk bestaat niet uit routinematige handelingen, het gaat vaak om persoonlijke contacten en is moeilijk volledig te automatiseren.

Middensegment verdwijnt

Banen in het middensegment verdwijnen in rap tempo. De zandloper op de arbeidsmarkt wordt steeds beter zichtbaar. Wat het snelst verdwijnt zijn beroepen met veel routinetaken, en beroepen met veel handwerk, zoals medewerker in een drukkerij, assemblagemedewerker, lasser, plaatwerker, land- en bosbouwer, en administratieve beroepen zoals secretaresse, bibliothecaris, conservator en boekhouder. De krimp van het middensegment raakt vooral mensen met een lage en middelbare opleiding. Mensen met een lagere opleiding werken steeds minder vaak in het middensegment, ze werken vaker in de laagst betaalde beroepen.

Laagopgeleiden en jongeren

Daar hebben ze toenemende concurrentie van laagopgeleiden en jongeren. Die werken ook steeds vaker in de laagst betaalde beroepen. Zij vinden relatief vaak dat hun werk niet uitdagend is en dat ze weinig autonomie hebben. Dat geldt ook voor werknemers met een migratieachtergrond. Hoewel zij gemiddeld minder gunstige arbeidsomstandigheden rapporteren, worden de verschillen met werknemers met een Nederlandse achtergrond de laatste jaren wel kleiner.

Zwaar, saai en star

Voorbeelden van beroepsgroepen met minder aantrekkelijke arbeidsomstandigheden zijn koks en kelners, postpersoneel, winkelpersoneel, schoonmakers, huishoudelijk personeel en bejaarden- en kinderverzorgers. Het werk in deze beroepen wordt ervaren als fysiek zwaar, weinig uitdagend, weinig autonoom en flexibel. Het werk wordt gedaan in deeltijd en de ervaren baanonzekerheid is groot.

Geen ontwikkeltijd meer

De kwalificaties waar medewerkers aan moeten voldoen worden in rap tempo naar boven bijgesteld. Het productieproces wordt verder geautomatiseerd. Het zijn niet langer de mensen, maar de technologische mogelijkheden die het tempo op de werkvloer bepalen. Processen worden ‘lean’, en veel tijd om ‘on the job’ te leren is er niet meer. Dat vraagt om medewerkers met voldoende bagage, mensen die bereid zijn om te blijven leren.

Meebewegen

De kenniseconomie vraagt om andere vaardigheden. Medewerkers moeten in staat zijn processen te bewaken en geavanceerde systemen kunnen bedienen. Ze moeten voldoen aan de verscherpte regelgeving en kunnen meebewegen met verschuivende functie-eisen.

Leven lang leren vereist

Een leven lang leren is dan ook geen loze kreet, maar een vereiste op een arbeidsmarkt waar steeds meer van medewerkers wordt gevraagd, zo luidt een van de conclusies uit het trendpaper ‘Permanent opleiden in een turbulente arbeidsmarkt‘ van Start People in 2015. Mee kunnen bewegen met de organisatie is voor veel werkgevers een belangrijke competentie. Bedrijven kunnen investeren in technologische innovatie. Maar ze moeten tegelijkertijd mensen in huis halen die met de technologie overweg kunnen, en investeren in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden van bestaande medewerkers. Hier ligt de kans op duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid voor mensen met een middelbare opleiding, die nu in de zandloper terecht dreigen te komen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid