Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Wilt u dat ze blijven? Laat ze dan vertrekken
Langer werken

Wilt u dat ze blijven? Laat ze dan vertrekken

Stiekume werknemer

Kent u dat liedje nog? If You Love Somebody, Set Them Free. Of u het nu een leuk liedje vond of niet, er zit een universele waarheid in. Die zelfs is toe te passen op behoud van talent. Wilt u dat ze blijven? Bied ze dan alle ruimte om te vertrekken. Dat laat marketeer Ryan Bonnici zien op HBR.

De cijfers over verloop onder nieuw personeel zijn even bekend als schokkend. Twee van elke drie nieuwelingen blijft in het eerste jaar kijken naar ander werk. Een op drie vertrekt ook echt in het eerste jaar. Onder de dertig-minners is die churn bijna de helft. In de VS zijn die cijfers aanzienlijk hoger: twee van elke drie nieuwe medewerkers denkt dat vaak van baan wisselen gunstig is voor hun carrière.

4 Redenen waarom churn werkt bij talentbehoud

Als je die cijfers ziet, lijkt alle verzet tegen vroegtijdig opstappen zinloos. Ryan Bonnici doet dat ook niet. In tegendeel, hij moedigt zijn mensen aan om regelmatig buiten de deur te kijken. En, nog leuker: hij doet het zelf ook en geeft dat ook grif toe aan zijn mensen. Hij beweert dat hij juist door die houding de beste talenten binnen heeft gehouden. (Hoewel hij zelf net in een nieuwe baan zat toen hij dit artikel schreef.) Bonnici geeft vier redenen waarom om je heen blijven kijken werkt als bedrijfsstrategie.

1} Mensen willen echte ontwikkelmogelijkheden.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat hoog op het lijstje van baanwensen bij steeds meer mensen. Vooral bij de veelbesproken Millennials, waar bijna negen van elke tien dit het belangrijkste vindt aan een (nieuwe) baan. En ook bij andere generaties zet ongeveer twee van elke drie medewerkers dit bovenaan zijn prioriteitenlijstje. Maar die ontwikkelmogelijkheden worden meestal alleen met de mond beleden. Ze sneuvelen in de dagelijkse druk van deadlines, elkaar kruisende afspraken en routinewerk waar wij ‘nu eenmaal’ ons geld mee verdienen. Bonnici zegt dat hij het echt anders aanpakt. Als hij ziet dat een van zijn teamleden er hier niets meer bij kan leren, dan ondersteunt hij pogingen om elders te gaan werken. Uitdragen van dat beleid onder zijn mensen heeft hem geen windeieren gelegd. Sommige medewerkers volgen hem als manager bij verschillende organisaties om die open managementstijl.

2} Echte belangstelling kweekt vertrouwen.

Veel medewerkers hebben niet het gevoel dat ze echt open en eerlijk met hun leidinggevende kunnen praten over hun eigen carrièrewensen en doelen. Ze hebben het idee dat het vroeger of later tegen ze gebruikt zal worden. Bonnici laat naar eigen zeggen zien aan zijn mensen dat hij ze sowieso steunt en helpt, of ze nu willen blijven of weg willen. Hierdoor praten zijn mensen eerder over hun carrièrewensen, lang voordat ze met een been buiten staan. En voor Bonnici is dat een manier om zijn talenten langer binnen te houden. Hij kan op tijd komen met een aanbod dat minstens zo goed is. De werknemers die dat ‘overkomt’, voelen zich veel beter gewaardeerd en gerespecteerd door het bedrijf waarbij ze werken. En dat vertrouwen zorgt voor het beste personeelsbehoud, stelt Bonnici.

3} Talenten laten vertrekken heeft ook voordelen.

Moeilijk voor te stellen, geeft de auteur toe, zeker als het een hi-po is die snel en onverwacht alweer rechtsomkeert maakt. Maar medewerkers die in goede harmonie vertrekken, zijn goede reclame voor de onderneming. Voor de producten en diensten, en ook voor de mensen (inclusief het management) dat er werkt. Dat moedigt andere talenten aan om voor mij te komen werken, stelt Bonnici. Is het voor hem duidelijk dat hij het talent niet langer kan houden, dan biedt hij hulp aan bij de sollicitatieprocedure en zelfs bij het arbeidsvoorwaardengesprek. Talenten zo laten vertrekken biedt nog een voordeel voor de organisatie zelf. Het geeft ruimte om het team te versterken met nieuw bloed, met andere inzichten en vaardigheden.

4} Het vergroot de kans dat de talenten terugkomen.

Niet elke baanwissel pakt even goed uit. Soms past de bedrijfscultuur niet, soms is het een start-up met een hoog faalrisico. De kans dat sommige vertrekkers binnen vrij korte tijd weer op zoek zijn naar ander werk is dus aanzienlijk. En dan wil je als bedrijf op het netvlies staan bij deze talenten, aldus Bonnici. Dat bereik je niet door deze boomerang-werknemers te zien als jobhoppers zonder zitvlees. Het is beter wanneer deze assertieve, ambitieuze talenten het bedrijf waar ze vertrekken zien als een soort thuisbasis. Want dat vergroot de kans dat ze ooit terugkomen.

Kunt u dit aan?

Bonnici geeft toe dat deze tips niet bij elke medewerker goed werken. Er zijn nu eenmaal mensen die niet zo makkelijk praten over hun persoonlijke wensen en ambities. Zeker wanneer ze het idee hebben dat het tegen ze kan worden gebruikt. En er zijn ook werkgevers waar de bedrijfscultuur (nog) niet zo open en eerlijk is als in dit artikel geschetst. Bonnici heeft er geen problemen mee. Hij wil aan elke medewerker laten zien dat het bedrijf zijn werknemers waardeert maar ze niet vast wil houden. Die open, eerlijke en opbouwende cultuur is volgens hem de beste manier om het beste personeel het langst te behouden. En daar is volgens ons geen speld tussen te krijgen. Maar of elk bedrijf, en elke werknemer echt zo open en eerlijk kan zijn over zichzelf?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid