Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Win-win in persoonlijke ontwikkeling
Anders werken

Win-win in persoonlijke ontwikkeling

Zelfsturing-loslaten

Werknemers moeten zich constant ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven. Omdat maatschappij en technologie continu veranderen. Maar ook bedrijven moeten zich steeds meer richten op het ontwikkelen van het personeel. Niet alleen omdat werknemers daarom vragen. Ook omdat het bedrijf er zelf beter van wordt. Het mes kan aan twee kanten snijden, als de persoonlijke ontwikkeling goed is ingericht.

Een vaste baan voor 40 jaar is voor de starters van nu op de arbeidsmarkt een utopie. Dat is niet erg, want vooral jongere werknemers zitten helemaal niet meer op een baan voor het leven te wachten. De jongere generatie is vooral bezig met groeien en ontwikkelen. En verwacht daarin door de werkgever gesteund te worden. Persoonlijke ontwikkeling is voor jongeren een wens, maar voor veel werknemers van middelbare leeftijd een noodzaak. Al dan niet gedwongen, door de toenemende robotisering moeten veel werknemers door om- of bijscholing een andere invulling gaan zoeken voor de arbeidsjaren die hun nog resten. Zo bleek uit onderzoek van Horizon Training & Ontwikkeling, vorig voorjaar.

Werknemers weten heel goed wat beter kan

Werknemers weten vaak zelf heel goed wat er beter kan: 71% ziet kansen voor zichzelf of voor het bedrijf die nu nog niet volledig worden benut. Bovendien zegt een even grote groep een goed beeld te hebben van de manier waarop het dagelijks werk in de toekomst gaat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën. De meeste medewerkers zijn positief over de leermogelijkheden die zij hebben: 65% vindt dat er een goed klimaat is om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling levert volgens werknemers bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie. Des te frusterender is het voor hen als ze niet kunnen doorgroeien binnen het bedrijf waar ze nu werken. Bijna de helft legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij zijn werkgever, zo bleek uit het onderzoek.

Meer  motivatie…

Een leven lang leren om een leven lang van waarde te zijn: dat is inmiddels een must voor de werknemer. Maar wat heeft de werkgever eraan? Meer dan je zou denken. Doordat werknemers meer dan voorheen blijven leren en zich steeds meer ontwikkelen, worden zij steeds waardevoller voor bedrijven. Niet alleen de bestaande werknemers leveren meer toegevoegde waarde, ook nieuwe werknemers zijn waardevoller. Zij hebben zich immers bij hun vorige baas kunnen en willen ontwikkelen. Misschien zijn ze zelfs beter gemotiveerd dan voorheen omdat zij veel bewuster kiezen voor de baan die ze ook écht willen hebben.

.. en meer kwaliteit in het werk

Persoonlijke ontwikkeling geeft het kwaliteitsniveau dus een impuls. En die hebben organisaties hard nodig, zegt Hugo Hoetink, adviseur bij Horizon Training & Ontwikkeling. “Als manager heb je een business te runnen. Als je hoort over ‘een leven lang leren’ denk je al gauw ‘aan mijn lijf geen polonaise, doe gewoon je werk’. Toch is talentontwikkeling hard nodig om je organisatie wendbaar te houden en beter in te spelen op de wensen van je klanten.” Daarom moeten managers hun medewerkers blijven uitdagen om hun lerend vermogen te ontwikkelen. Hoetink: “Wat zien zij in de media voorbijkomen? Bestaat de baan die je nu hebt over vijf jaar nog in deze vorm? Ben je als vrachtwagenchauffeur nog bestuurder van een auto of eerder een operator van besturingssystemen en is de wagen zelfsturend?”

Voorzichtig loslaten

Dan is het jammer dat werknemers meestal nog weinig ruimte krijgen om zelf hun eigen ontwikkelideeën gestalte te geven. Zoals bleek uit ander onderzoek van Protime, begin dit jaar. Net iets minder dan de helft van de werknemers (46%) heeft het echt helemaal zelf voor het zeggen. Terwijl 2 van elke 3 werknemers een goed beeld heeft van de manier waarop het dagelijks werk in de toekomst gaat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën. En aan het leerklimaat in het eigen bedrijf ligt het ook niet: de werkgever werkt ontwikkeling echt niet tegen, vindt 67 procent van de werknemers. Maar: wie betaalt, bepaalt nog altijd (grotendeels).

3 Tips voor meer ontwikkelruimte

Als de werknemer dan (nog) niet alles zelf mag bepalen, geef dan tenminste meer vrijheden in de manier waarop de persoonlijke ontwikkeling kan verlopen. Dat kan met de volgende 3 tips (onder andere):

1} Linken met het bedrijfsbelang

Het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling, dus de werkgever moet aantoonbaar kunnen profiteren van de persoonlijke ontwikkeling van zijn mensen. Kijk dus naar knelpunten, hobbels of tekortkomingen die er intern nu vaak zijn, zoals slechte samenwerking tussen mensen en teams, gebrekkig draagvlak voor besluiten, traagheid/ stroperigheid in de besluitvorming en reageren op marktontwikkelingen. En geef aan hoe de zaken die jij gaat leren daarbij zullen helpen. Benoem de kennis, vaardigheden en competenties die je gaat ontwikkelen zo specifiek mogelijk.

2} Kijk naar de hele manier van werken

Medewerkers zijn meer dan ooit ‘eigen wijs’ als het gaat om leren en ontwikkelen. Als organisatie kan je daar het best mee omgaan door hun eigen wijsheid te helpen ontwikkelen en zoveel mogelijk diversiteit in werkvormen toe te staan. Als mensen blijvend nieuw gedrag moeten leren, vraagt dat om specifiek daarop gerichte werkwijzen. Zoals mensen het verschil tussen de bestaande situatie en de nieuwe laten ervaren. Dat kan met video’s, maar ook met snuffelstages, bedrijfsbezoeken en on the job training met een ervaren medewerker ernaast.

3} Snel in praktijk brengen

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt. Zo blijven medewerkers inzien dat persoonlijke ontwikkeling ook voor hen persoonlijk nut heeft.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid