Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wordt het zitten of staan vandaag?
Gezonder werken

Wordt het zitten of staan vandaag?

verveelde werknemer

Een zittend bestaan, daar is heel wat slecht aan. Dan maar zo veel mogelijk gaan staan? Nee, want dat geeft tweemaal zoveel kans op hartaanvallen. Wat is dan de beste manier om die werkdag door te brengen?

Zittend werk verhoogt de risico’s op diabetes type-2 en diverse soorten kanker. Maar: werknemers die de hele dag staan tijdens hun werk en dat werk niet zittend kunnen doen, maken een dubbel zo grote kans op hart- en vaatziekten. Als mensen veel staan, stijgt vooral de bloeddruk in de aderen. Dit veroorzaakt chemisch onbalans in het lichaam, ook wel oxidatieve stress genoemd. Dit komt veel voor bij winkelpersoneel en kappers, en bij bepaalde beroepen in de zorg. Deze mensen hebben net zoveel kans op hart- en vaatziekten als mensen die dagelijks roken of lijden aan fors overgewicht. Dit zegt Peter Smith, de schrijver van het rapport van onderzoekssite The Conversation.

Afvallen door te gaan staan

Maar blijven zitten dus? Nee. Want dagelijks zes uur staan in plaats van zitten maakt de kans op een beroerte, hartaanval en diabetes kleiner. Dat concludeert een onderzoeksteam uit Amerika en Spanje na een analyse van46 onderzoeken. Aan die onderzoeken namen in totaal bijna 1200 mensen deel. Hun gemiddelde leeftijd was 33 jaar. Hun gemiddelde BMI (Body Mass Index) en gewicht was respectievelijk 24 kg/m2 en 65 kilogram. De analyse van de onderzoeksresultaten toont aan dat staan in plaats van zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verkleint. Niet alleen dat, u valt ook af door vaker te gaan staan. Toch maar blijven staan?

Staanders bewegen meer

Uit de studie blijkt dat mensen die staan per minuut 0,15 kilocalorieën meer verbranden dan wanneer ze zitten. Iemand van 65 kilogram verbrandt dan dik 50 kilocalorieën extra per dag. Op jaarbasis scheelt dat 2½ kilo. En dat is minimaal, want wie staat beweegt meestal ook meer. Al is het maar ijsberend. U loopt even ergens heen, u pakt vaker iets. De extra spieractiviteit wordt ook in verband gebracht met een kleinere kans op een hartaanval, beroerte en diabetes”, aldus Lopez-Jimenez. De onderzoekers pleiten voor een vervolgonderzoek. Dat zal onder meer duidelijk moeten maken welk effect vaker opstaan uit de bureaustoel heeft op de gezondheid op lange termijn. Daarnaast zouden Lopez-Jimenez en zijn collega’s graag zien dat er onderzoek komt naar de beste manieren om mensen zover te krijgen dat ze meer gaan staan.

Hier zit wat in!

Wat is ondertussen de beste (pardon: minst slechte) manier om de chemische onbalans op te heffen die ontstaat door een hele werkdag vooral te zitten of te staan? Inderdaad: afwisselen. Voor hen die staand werk afwisselen met zitten (bijvoorbeeld door een in hoogte verstelbaar bureaublad) is het extra risico op allerlei nare ziekten door uw werkhouding vrijwel nul.

Kleine tips met grote gevolgen

Daarom ter afsluiting nog wat alledaagse tips om de afwisseling tussen zitten en staan stil en bewegen erin te houden:

  • Wie veel zit, strekt armen en benen van tijd tot tijd even;
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen;
  • De lunchpauze is een goede gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken;
  • Laat management en directie het goede voorbeeld geven;
  • Google eens op ‘workouts achter bureau’ voor handige oefeningen;
  • Door een douche- en/of kleedruimte aan te bieden, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten.
  • Stel een fitnessruimte in, zodat werknemers in de lunchpauze of voor/na het werk kunnen sporten;
  • Gebruik een app op uw smart phone of een (strikt persoonlijke) wearable om informatie over uw eigen gezondheid bij te houden. Het kan extra motiverend werken om de uitdaging aan te gaan met collega’s, of andere afdelingen en vestigingen van de organisatie.
  • Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers hun personeel extra aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag. Het wordt makkelijker om in beweging te komen.

Tijd voor vitaliteitsbeleid

Wilt u structureler aan de gang met de gezondheid van de medewerkers? Check dan deze uitgangspunten voor een gezond vitaliteitsbeleid. En leg een stevige basis onder de duurzame inzetbaarheid.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid