Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Wordt ‘oud’ het nieuwe jong?
Anders werken

Wordt ‘oud’ het nieuwe jong?

Het aantal congressen over duurzame inzetbaarheid is niet te tellen. Congressen overigens, waar meestal types zoals u en ik het woord voeren (hoogopgeleid, goede baan, bestuurlijke en/of beleidsverantwoordelijkheid en vaak ook al wat ouder). Loodgieters of bouwvakkers zie ik toch weinig achter de katheder staan en ik vermoed dat hun problematiek wat betreft duurzame inzetbaarheid ook net wat anders is dan die van ons.

Duurzame inzetbaarheid: iedereen heeft het erover, maar wie gaat het doen? De overheid, vol van idealen voor andere organisaties, gaf zelf tot voor kort nog het verkeerde voorbeeld door bijvoorbeeld (hoge) beleidsambtenaren vervroegd met pensioen te laten gaan. Alle werkgevers moeten ouderen aan het werk houden (>> PW De Gids Vakbase >>), als wij het zelf maar niet hoeven te doen, is dat het idee? Hoewel dat ook niet altijd waar is. Sommigen van ons zijn weer niet weg te krijgen, het andere uiterste. Wie heeft ons overigens gevraagd consequent te zijn? Wij zijn werkgever, zelf eind vijftig, maar we willen vooral een jonge populatie werknemers. Wij zijn zelf nooit ziek, maar we denken wel dat onze leeftijdgenoten vaker ziek worden. Wij kunnen alle nieuwe ontwikkelingen nog met gemak aan, maar denken dat onze oudere medewerkers dat niet kunnen.

Doe Het Gewoon
De regiegroep GrijsWerkt, die de opdracht had een bijdrage te leveren aan de cultuuromslag zodat langer doorwerken weer gewoon zou worden, had een wedstrijd uitgeschreven voor het bedrijf met het beste ouderenbeleid. Ik mocht in de jury zitting nemen. Een groot bedrijf en een garage maakten beide goede kans. Het grote bedrijf had een mooie beleidsnotitie (geschreven door jonge medewerkers). De garage niet, die deed het gewoon, ouderen aanstellen en aan het werk houden, maar dreigde hierdoor buiten de boot te vallen. Ik heb nog net kunnen voorkomen dat het grote bedrijf won. Ik geloof namelijk dat we niet meer beleid nodig hebben, maar dat we dringend behoefte hebben aan doeners.

Aannemen en aangenomen houden
Wel moeten we het werkgevers gemakkelijk maken en drempels verlagen. Die mogelijkheden zijn er echter legio. We hebben tenslotte een flexibele arbeidsmarkt: tijdelijke contracten, payroll, uitbesteden, doorwerkcao’s en in een aantal gevallen is ook de zzp-optie geschikt. Het aannemen van ouderen is echter nog wat anders dan ze ook echt aan het werk houden. Niet elke oudere straatmaker kan coach van een jonge straatmaker worden. In veel banen is ondertussen bewezen dat productiviteit bij het stijgen der leeftijd zelfs toeneemt (bestuurlijk, management, beleid), maar bij fysieke beroepen ligt dat meestal anders.

Het imago van ouderen
Wat mij betreft hangt veel – zo niet alles – samen met het imago van de ouderen. Zo denk ik dat de commercial van Tempo-Team, waarin een boot uit elkaar viel, gelast door een stel jongeren en hersteld door een oudere, veel meer aan het imago van de oudere vakman heeft gedaan dan de zoveelste beleidsbrief van het ministerie van Sociale Zaken. Ook op tv worden vrijwel alle oudere krachten naar het reservaat Max verbannen.

Straf op discriminatie
Het gekke is dat het in Amerika, het land waar we toch altijd met bewondering (en verwondering) naar kijken, heel anders lijkt te zijn. Onlangs stierf een 92-jarige zeer gevierde journaliste in het harnas, de anchors op tv zijn grijze, zeer lang zittende heren en ook bij presidentsverkiezingen strijden 70-jarigen tegen veertigers. En kijk eens naar McDonalds, bij supermarkten, in pretparken en musea, het aantal grijze hoofden dat er werkt is beduidend. In Amerika staat een straf op discriminatie op de werkvloer, ook op leeftijdsdiscriminatie. Zou dat dan helpen?

Te weinig personeel, graag
Is er al een kentering in het Nederlands denken te bespeuren? Ik vraag het me af. De discussie over duurzame inzetbaarheid is al jaren aan de gang, de regiegroep GrijsWerkt zelf alweer jaren met pensioen, opgevolgd door tal van andere trajecten, waaronder nu het 55-plusproject. Het allerbeste wat ons kan overkomen, is dat de economie weer als een speer gaat groeien en er echte arbeidsmarkttekorten ontstaan (alhoewel die volgens toonaangevende economen nooit echt bestaan). Dan zal blijken dat we onze ouderen gewoon keihard nodig hebben, voor het werk, om aan het werk te blijven en ze nieuwe banen te bieden.

De echte kentering
En om deze rede positief af te sluiten: eigenlijk gaat het best goed. De gemiddelde uitdiensttredingsleeftijd is alweer op weg naar 64, steeds meer ouderen willen zelf aan het werk blijven en verlangen al helemaal niet meer naar de VUT. En na de pensionering blijkt dat veel ouderen weer aan de slag willen en nog een baan vinden ook. De kentering bij de doelgroep is allang aan de gang. Nu nog de echte kentering bij de grote groep werkgevers. Geen lippendienst, maar het ook echt doen: ouderen aannemen.

Deze blog is eerder als speech verschenen in de bundel ‘PAMFLET 2.NL Blijvend in beweging 64 visies op duurzame inzetbaarheid’ door Bibi de Vries en Ab Klink. Een uitgave van Koninklijke Van Gorcum, Assen en mede mogelijk gemaakt door Achmea en Booz & Company.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Leiderschap, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized

2 reacties op Wordt ‘oud’ het nieuwe jong?

  1. lisanne hoedt

    dat noem ik een beleefde schop onder het achterwerk…

  2. Martin Overbeeke

    Ik kan de blog van Aart van der Gaag in het boekje niet vinden, wel op de website http://www.blijvendinbeweging.nl/verhalen/wordt-oud-het-nieuwe-jong/Paginas/default.aspx

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid