Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Work From Anywhere? Bring It On!
Anders werken

Work From Anywhere? Bring It On!

Weinig mensen zijn zo enthousiast over het concept als deze man: professor Prithwiraj (Raj) Choudhury. In zijn inmiddels berucht en veel geciteerde artikel ‘Our Work-from-Anywhere Future’ op HBR presenteert deze Associate Professor of Business Administration aan Harvard de voordelen, en hij biedt oplossingen voor de nadelen. En hij doet dat zeer gedegen, gebaseerd op 5 jaar eigen onderzoek.

Choudhury is zeer enthousiast over het concept WFA, losjes te vertalen als: werken waar je wilt. Maar als echte academicus zegt hij dat nergens in zijn artikel met zoveel woorden. Toch kan je niet anders concluderen, na zijn opsomming van de voordelen en vooral zijn systematische behandeling van de (vermeende / mogelijke) nadelen van het concept te hebben gelezen.

Nadelen serieus nemen

Choudhury neemt ze zeker serieus, die nadelen. En vooral daarom is zijn artikel zo lezenswaardig. Het geeft je echt stof tot nadenken over het ‘hoe’ van WFA, ook in productieomgevingen. Robotics en 3D-printingtechnieken zijn maar enkele manieren waarop je de grootschalige productiehallen kunt reduceren tot je eigen garage of berging. Maar dat zal zeker nog niet overal en altijd kunnen, benadrukt hij.

Voordelen springen in het oog

We wisten al aan het begin van dit rampjaar dat werken op afstand vaker, en makkelijker mogelijk was. Door de coronacrisis is het allemaal in een stroomversnelling gekomen, stelt hij terecht. Ook de vraag of je altijd zo zou kunnen werken kwam vaker naar boven bij mensen die de voordelen van werken op afstand zelf merkten. Choudhury noemt die voordelen makkelijk op: minder huisvestingskosten, makkelijker de grootste talenten aantrekken zonder immigratieformaliteiten, medewerkers hebben veel meer keuze waar ze gaan wonen, minder verloren tijd door woon-werkverkeer, betere werk-privébalans.

Hybride werken als compromis

Maar ook de nadelen kent Choudhury op zijn duimpje. Uitwisselen van kennis, brainstormen, netwerken, coaching en mentoring, problemen snel oplossen, beoordelen en belonen en gegevensbescherming: allemaal lastiger wanneer we op afstand blijven werken. Om deels aan die nadelen tegemoet te komen hebben de meeste bedrijven die Choudhury 5 jaar lang heeft gevolgd gekozen voor een hybride oplossing. Sommige medewerkers blijven op kantoor, terwijl de meesten thuiswerken. De omvang van deze harde kern wisselt per type onderneming: ict-bedrijven werken vaker massaal op afstand.

Genieten van rust en ruimte

Bij de voordelen voor werknemers gaat Choudhury uitgebreid in op de ruimere huisvestingsmogelijkheden die afstandswerkers hebben. In ons vrij kleine land hoor je daar niet zoveel over, maar het kan je toch aan het denken zetten. Sommige landen, zoals Estland en Barbados, hebben al speciale werkvergunningen voor digitale nomaden die er willen wonen. Genieten van rust en ruimte, en lagere leefkosten worden geroemd als grote voordelen. En als je kunt werken over een goede internetverbinding heb je geen werkvergunningen van de IND nodig.

Ontwikkeling van mens en land

Voor de landen die zich openstellen voor digitale nomaden betekent het dat ze de talenten langer in eigen ‘huis’ en voor de eigen arbeidsmarkt kunnen behouden. Het kan de ontwikkeling van plattelandsgebieden alleen maar ten goede komen. Hetzelfde geldt voor de milieuwinst, als deze mensen blijven wonen waar ze kunnen werken. Bedrijven die werken met deze afstandswerkers krijgen er gelukkiger werknemers voor terug, die ook productiever blijken te zijn. En natuurlijk scheelt het ook een hoop kantoor- en huisvestingskosten. Afstandswerkers blijken ook loyaler aan de werkgever te zijn die ze deze mogelijkheid biedt.

De interne kennisbank

Maar wat doen we aan de nadelen? Het eerste probleem: asynchroon leren communiceren omdat sommige digi-nomaden werken en leven in andere tijdszones komt bij ons (nog) niet veel voor. Maar dat delen van kennis bij werken op afstand veel lastiger is dan wanneer iedereen bij elkaar zit zal velen bekend klinken. De organisaties die Choudhury heeft bestudeerd hebben het opgelost met een interne kennisbank of handboek. Daarin staat hoe het bedrijf werkt, in soms duizenden doorzoekbare pagina’s. de voorbeeldrol van het management kan ook hierbij de doorslag geven.

Virtueel leren socialiseren

Voor het netwerken en begeleiden / coachen van medewerkers hebben de WFA-bedrijven verschillende oplossingen gevonden. Meestal komen die neer op virtuele ontmoetingen organiseren tussen mensen die elkaar wel en niet kennen. Voor intensievere contacten met het hogere management bleken vraag-antwoordsessies effectief. En als de pandemie voorbij is, zijn allerlei fysieke ontmoetingsmomenten een welkome aanvulling op het bestaan voor het beeldscherm.

Rondom-beoordelingen

Hoe beoordelen en belonen WFA-organisaties medewerkers die ze soms nimmer fysiek hebben ontmoet? Ze letten niet alleen op output, maar ook op de kwaliteit van hun input tijdens virtuele ontmoetingen, en de feedback van klanten en collega’s. Sommige organisaties koppelen de vraag over de behandeling aan elk contactformulier. Maar je kunt ook aan medewerkers zelf vragen om feedback op te halen. Waar Choudhury erg op tegen is, is gebruik van surveillance software. De output bleef gelijk bij de bedrijven die dat toepasten, meldt hij. En de vraagstukken beoordeling en veiligheid? Die behoeven nader onderzoek, is de korte conclusie.

Gedrag van de leiding bepaalt alles

Werken op afstand, is het ook geschikt voor jouw organisatie? Het concept past zeker nog niet bij elk type bedrijf, geeft Choudhury grif toe. Hij noemt met name productiebedrijven, maar zegt er direct bij dat de techniek niet stilstaat. Maar het antwoord op de passendheidsvraag zoekt Choudhury niet zozeer bij de technische ontwikkelingen. Of het ook bij ons ‘kan’, hangt veel meer af van de visie en het voorbeeldgedrag dat de leiding geeft. Blijft het management bij elkaar zitten op kantoor, dan doen veel medewerkers dat ook. Nemen de managers het voortouw bij alle digitale en virtuele ontmoetingen en activiteiten, dan wordt werken-op-afstand echt de toekomst van al het werken. Aldus Choudhury. Je kunt zijn enthousiasme bijna door de tekst heen lezen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid