Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Yup kiest nu liever voor ‘zekerheid’
Achtergrond

Yup kiest nu liever voor ‘zekerheid’

168d3734edef6683607d8659885a93c9Misschien wel juist dankzij de voorzichtig aantrekkende economie kiezen hogeropgeleiden liever voor een baan in de non-profit. Ontwikkelen en ontplooien, traditioneel beter mogelijk in de commerciële sector, vinden de hoger opgeleiden daar nu minder waarschijnlijk. Dus kiezen ze liever voor de relatieve zekerheid van de non- en not-for-profit. En dan is een vast inkomen nu belangrijker dan ontwikkelingsmogelijkheden. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht. De hang naar zekerheid bij jonge talenten bleek in juni al uit onderzoek van Randstad.

Onderwijs, maatschappelijke dienstverlening en zorg zijn de meest favoriete branches om te werken. Daarna komt de zakelijke diensten, als eerste commerciële werkplek. De minst geliefde werkplekken voor hogeropgeleiden bevinden zich bij de callcenters, in het transport, de telecommunicatie en de bouw.

Liever een vast inkomen
Eenmaal werkzaam in de non-profit sector wil meer dan 80 procent nooit meer wat anders. Dick Koopman, directeur bij Yacht denkt te weten hoe dat komt: “Het verschil ontstaat bij het werkdoel ‘financiële onafhankelijkheid’. Werknemers in profitbedrijven vinden dat het op twee na belangrijkste doel. Maar de professionals in non-profit organisaties zetten dit arbeidsdoel op de vierde (Overheid) of vijfde (overig non-profit) plaats na ‘ontwikkelen en ontplooien‘.” De financiële zekerheid van de instellingen zonder winstoogmerk geven de doorslag, in deze nog onzekere tijden.

Die voorkeur voor een vast inkomen blijkt ook uit het afgenomen belang dat mensen in de commerciële sectoren hechten aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Volgens Koopman ligt dat aan het toekomstperspectief: “Hoogopgeleiden zien in een aantal sectoren weinig zicht op goede mogelijkheden voor groei en loopbaanmogelijkheden.”

Lange werkweken?
Voor die zekerheid van een stabiel inkomen wil de helft van de hoog opgeleiden graag lange werkweken maken. Vooral de jongere professional tot 35 jaar ziet niet op tegen 40 uur of meer. Koopman: “En van de hoog opgeleiden die vier dagen werken, geeft 39% aan liever vijf dagen te werken. Maar liefst 72% van de groep die nu al meer dan 40 uur werkt, wil dat zo houden. Veruit het het grootste deel van deze groep bestaat uit zzp’ers.”

Techniek liever parttime
Toch is dit beeld niet in alle branches zo. Vooral in de technische sectoren werkt ongeveer de helft van de jonge mannen parttime. En dat terwijl maar 7 procent van de technische banen parttime is. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoog tijd voor de technische sector om zich dit te realiseren, vindt Chris van Bokkum, directeur van TechniekTalent.nu. “We willen de vele goede arbeidskrachten niet kwijt, die hebben we nodig om de aankomende technische personeelstekorten het hoofd kunnen bieden.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Competentiemanagement, Talentontwikkeling, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid