5 Tips voor meer echt en authentiek personeel
Werk doen dat ertoe doet. Jezelf kunnen zijn op je... Meer informatie...
Wie na z’n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Na deze leeftijd op dezelfde manier doorwerken betekent dat je elk jaar vier tot zes maanden sneller oud wordt. Dat is makkelijk gezegd, zeker voor mensen die nu al de 50 zijn gepasseerd. Hoe kan je langer doorwerken met een fysiek zwaar beroep?
Eerder met pensioen voor (fysiek) zware beroepen klinkt eerlijk. Maar eerder duurzame inzet regelen is verstandiger, wijzen diverse onderzoeken uit. Volgens onderzoek door gezondheidseconoom Ravesteijn kunnen mensen met zware beroepen zich na hun vijftigste beter laten omscholen. Anders lopen ze kans dat ze niet meer kunnen werken door de schade die ontstaat in hun fysiek zware beroep. Het gezondheidseffect van een jaar fysiek zwaar werk op latere leeftijd is vergelijkbaar met zestien maanden ouder worden. En bij mensen met weinig controle over de manier waarop ze elke dag moeten werken is het effect nog groter. Voor hen betekent een jaar doorwerken anderhalf jaar ouder worden.
De fysiek meest zware beroepen zijn volgens Ravestein metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker en verpleger. Als zij langer doorwerken in hun oude beroep, worden ze langer blootgesteld aan de effecten van werken die de gezondheid schaden, juist op een leeftijd waarop dat werk hen het zwaarst valt. Hulp bij omscholing is daarom gewenst, vindt Ravesteijn. Hij baseerde zich op kenmerken van 320 beroepsgroepen en gegevens over werk en gezondheid in Nederland en in Duitsland waar mensen 29 jaar lang werden geobserveerd. Zo kon Ravesteijn rekening houden met factoren die zowel selectie in beroepsgroepen als de gezondheid beïnvloedden.
Het is niet alleen de fysieke belasting die een beroep zwaar maakt. Ook de waardering van dat beroep heeft invloed op de gezondheid, volgens Ravesteijn. In Nederland geven mensen met laag gewaardeerde beroepen hun gezondheid drie keer zo vaak een slecht rapportcijfer dan mensen met hoog gewaardeerde beroepen. Hun sterftecijfer is tweemaal zo hoog, en ze raken tweemaal zo vaak arbeidsongeschikt. En het is niet alleen de waardering die ze zelf aan hun beroep geven, zo liet onderzoek van de Vrije Universiteit zien. Veel oudere werknemers haken vrijwillig eerder af, vooral omdat ze het gebrek aan respect en waardering van hun werkgever zat zijn.
De pensioenleeftijd voor iedereen verhogen, zoals het kabinet nu doet, pakt voor mensen met een zwaar beroep slecht uit. Als zij twee jaar langer moeten doorwerken, leveren zij meer van hun resterende verwachte levensduur in na pensionering. De AOW-leeftijd sterker laten stijgen voor mensen in ‘lichtere’ beroepen – doorgaans mensen met een hoge opleiding en een hoger inkomen – lijkt wèl een verstandige beleidsmaatregel.
Maar onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en Netspar toonde aan dat eerder met pensioen voor zware beroepen ook diverse nadelen kent. Zo is een zwareberoepenregeling notoir moeilijk af te bakenen, stellen de onderzoekers. Bijna de helft (49%) van de Nederlanders vindt zijn of haar eigen beroep zwaar, stelt het CPB vast. Bovendien geeft eerder met pensioen voor zware beroepen volgens het Planbureau averechtse prikkels aan werkenden en werkgevers. Investeringen in gezond werk worden dan immers minder rendabel. Een zwareberoepenregeling ontmoedigt dus investeren in gezond werk, concluderen de onderzoekers.
De stijging van de AOW-leeftijd geldt voor iedereen, maar de impact is niet voor iedereen hetzelfde. Vooral lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen valt langer doorwerken relatief zwaar, omdat ze minder vaak een goede gezondheid en goede arbeidsmarktpositie hebben en minder financiële middelen tot hun beschikking hebben. Mensen die een beperkt aantal jaar voor hun pensioen staan, hebben minder tijd dan jongeren om zich (fysiek en financieel) in te stellen op langer doorwerken. Voor de huidige generaties ouderen kunnen tijdelijke maatregelen helpen om werk tot de AOW-leeftijd mogelijk te maken. Zo zouden een vertraging van de hogere AOW-leeftijd en extra investeren in om- en bijscholing van ouderen verlichting kunnen bieden. Lees meer over de (on)mogelijkheden van langer doorwerken in dit overzichtsartikel.
Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.
Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.
Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!
Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
Werk doen dat ertoe doet. Jezelf kunnen zijn op je... Meer informatie...
In de nabije toekomst werk kunnen doen dat er toe... Meer informatie...
RT @inzetbaarheid: Ze bestaan echt: beroepen waarin je niet oud wordt. Maar dat het zoveel scheelt? https://t.co/caKfyo4QSY
Ze bestaan echt: beroepen waarin je niet oud wordt: Wie na z’n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent k… https://t.co/JqIT2JNeMv
RT @inzetbaarheid: Ze bestaan echt: beroepen waarin je niet oud wordt. Maar dat het zoveel scheelt? https://t.co/caKfyo4QSY
RT @inzetbaarheid: Ze bestaan echt: beroepen waarin je niet oud wordt. Maar dat het zoveel scheelt? https://t.co/caKfyo4QSY
Facinerend: Waardering voor beroep van invloed op gezondheid en levensduur. https://t.co/jjOOcUqdYd