Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Anders werken

Ze komen!

Het goede nieuws: wij zijn een van de acht meest robotbestendige landen ter wereld. Bij ons verdwijnen ‘maar’ 11,4 procent van de banen door verdergaande automatisering; in andere geïndustrialiseerde landen ligt dat percentage op 14. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Wat is het slechtere nieuws?

11 Procent baanverlies betekent toch ruim een miljoen banen die binnen tien tot 20 jaar zijn verdwenen. En dus ook zeker een miljoen mensen die ander werk moeten vinden als ze langer willen doorwerken. Wie zijn die mensen? Meestal gaat het om relatief laagopgeleide beroepen, zoals hamburgerflippers, schoonmakers, bouwvakkers, vuilnismannen, boeren en fabrieksarbeiders. Het robotbestendigst zijn volgens de OESO leraren, zorgverleners, managers en politici.

De bui zien hangen

Maar niemand is er echt gerust op dat zijn of haar baan over vijf tot 15 jaar nog bestaat, ook in het relatief robotbestendige Nederland niet. Zo worden advocaten steeds vaker verslagen door Robot CaseCrunch bij het voorspellen van uitkomsten van geschillen. Voormalig bankdirecteur (nu managementgoeroe) Vikram Pandit voorspelt dat een op elke drie bankemployees zijn werk binnen drie jaar kwijt zal zijn aan een robot. En wij kijken nog met wat leedvermaak naar de haperende tests met zelfrijdende auto’s, maar beroepschauffeurs zien de bui toch wel hangen. Wie zegt overigens dat de schrijver van dit verhaal nog helemaal een mens is van vlees en bloed?

Niet bij mij?

Ongeveer vier van elke tien werknemers maakt zich zorgen over robotisering. Ze zien het als een serieuze bedreiging van hun functie, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van payroller Tentoo. Maar van hen houdt 61 procent het gevaar nog op veilige afstand: de robot neemt als eerste het werk van de flexibele schil over, denken ze. Dus is twee van elke drie werkenden niet erg actief bezig om zich voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ICT en robotisering.

Niet onderschatten

En daarin schuilt het grote gevaar bij robotisering op het werk, denken veel deskundigen. We denken teveel dat het wel zal meevallen, en dat het onze tijd wel zal duren. Onterecht, want robots worden in snel tempo slimmer. Dit is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen bij sensortechnologie, big data, cloud computing en kunstmatige intelligentie. Ze kunnen steeds vaker veel meer dan een taak sneller en kwalitatief beter uitvoeren. Ze leren ook om zich sneller en beter aan te passen op nieuwe taken en nieuwe werkomstandigheden.

Ze kunnen bijna alles

Dit maakt dat robots steeds beter kunnen waarnemen, nadenken, interpreteren en beslissingen nemen, de fysieke uitvoering op zich kunnen nemen, en daarop ook nog eens kunnen reflecteren. Inderdaad: ze kunnen inmiddels bijna alles. De uitzonderingen zijn taken die vooral een hoge mate van creatief denken vergen, of waarin sociale interactie cruciaal is.

Persoonlijkheid steeds belangrijker

De opkomst van robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo bleek vorig jaar uit Amerikaans onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. “Beroepen waar je sterke sociale vaardigheden voor nodig hebt, zijn beter bestand tegen robotisering en automatisering”, weet dr. Marcia Goddard, inhouse neurowetenschapper bij YoungCapital. “Je persoonlijkheid wordt in de toekomst dus steeds belangrijker.”

Ze werken voor ons

Die persoonlijkheid heb je als werknemer van de toekomst dan vooral nodig als verbindingsstuk. Tussen klant en machine, die het dommere of vaak herhalende routinewerk doet dat hoort bij een taak. Robots nemen fysiek zwaar werk en repeterend werk van ons over. Ze kunnen een veelheid aan keuzes met vervolgstappen voor ons ordenen tot enkele scenario’s. Zo kunnen we onze arbeidsbelasting beïnvloeden, door sneller, beter en aangenamer te werken. Want door de technologische vooruitgang is de keuzevrijheid in ‘wie doet wat’ fors toegenomen.

Verbindingen leggen

Snel snappen hoe het systeem in elkaar zit en hoe het is bedoeld om (samen) te werken met mensen, die vaardigheid wordt steeds meer waard. Inlevingsvermogen en sociale vaardigheden, gericht om “het” goed te kunnen uitleggen aan de mens, en om dan de computer goed in te kunnen stellen op de wens van de mens, die “het” net iets anders wil dan eerder bedacht… Een leven lang leren is dan ook geen loze kreet, maar een vereiste.

Wat het voor u betekent

Bedrijven moeten mensen in huis halen die met de technologie overweg kunnen, en investeren in het up-to-date houden van kennis en vaardigheden van bestaande medewerkers. Wat betekent dit voor de strategie van bedrijven? Hoe vertaalt dit zich naar de medewerkers? En wat zijn de effecten als die workforce niet voldoende aansluit? HR is misschien wel meer dan ooit relevant op de directietafel. Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 31 mei aanstaande laten Alex Volleman en Stefan Duran zien hoe uw mensen duurzaam kunnen doorwerken met, en niet ondanks de robots. Lees hier alles over het programma en de inschrijfmogelijkheden.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid