Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
46
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Zelfkennis het beste medicijn tegen stress
Arbeidsomstandigheden

Zelfkennis het beste medicijn tegen stress

Stress is vervelend. Meer dan vervelend, maar niet altijd te vermijden. Wel kunt u voorkomen dat chronische stress uitmondt in burn-out. Wie dat lukt, kan vaak ook –voor kortere tijd – hoge niveaus van stress aan. Hoe u dat doet? Door uw emotionele intelligentie te gebruiken.

Twee onderzoekers aan de universiteit van Pennsylvania, Kandi Wiens en Annie McKee, onderzochten hoe directeuren in 35 ziekenhuizen omgingen met werkdruk. Tot hun verbazing had 69 procent naar eigen zeggen last van hoge tot extreem zware stress tijdens het werk. Toch hadden ze geen last van de typische verschijnselen die horen bij een burn-out: emotionele uitputting, cynisme, en geen vertrouwen meer hebben in de eigen capaciteiten. Ze konden de hoge werkdruk aan door goed te letten op hun emotionele intelligentie, zo bleek beide onderzoekers.

Emoties vreten energie

De artsen waren zich bewust van hun eigen emoties bij het werk, een van de peilers van EI volgens Wiens en McKee. Zo begrepen ze beter waarom ze soms last hadden van frustratie, boosheid en woede tijdens hun werk. Ze wisten welke eigenschappen zorgden voor die reacties bij henzelf, en daarom konden ze zich beter beheersen zodat ze andere manieren konden vinden om die emoties te uiten. Manieren die beter passend waren om door te kunnen werken. Zo is een woede-uitbarsting als primaire reactie op iemand die opgewonden je kantoor binnenstormt omdat hij denkt dat een patiënt dreigt te overlijden meestal niet de beste reactie. Mensen die het liefste wel zo reageren omdat ze gesteld zijn op privacy en orde kunnen die zelfkennis gebruiken voor een passender reactie. Meestal komt dat neer op de-escalerend handelen, waardoor het probleem kleiner wordt in plaats van groter. Zo handelen betekent vaak ook dat het stressgevoel afneemt.

Waarom?

Wat daarbij ook helpt, is begrip proberen op te brengen voor de motieven van de ander, degene die jou de stress bezorgt. Ook dat zien Wiens en McKee als een belangrijk onderdeel van EQ. Bij een acute noodsituatie is dat wellicht makkelijker dan bij alledaagse gebeurtenissen, waarbij jij de indruk hebt dat de ander zijn werkdruk wil verminderen door jou ‘ermee op te zadelen’. Maar wie zich verdiept in de motieven van de ander begrijpt hem of haar niet alleen beter, hij krijgt ook meer kans om die ander met succes aan te zetten tot ander gedrag. Want je neemt minstens een belangrijk motief weg voor de ander, waardoor hij minder reden heeft om zich zo te gedragen naar jou toe.

5 Tips voor EQ bij stressreductie

Tot zover de (prachtige) theorie over EQ en wat je daaraan hebt bij stressreductie. Maar hoe breng je die uitgangspunten in de praktijk? Wiens en McKee geven 5 goede tips om de stress met betere EQ te bestrijden. Het zijn technieken die op het eerste gezicht om meer inspanningen vragen, maar na enige tijd gaan ze u energie geven. Dat is tenminste de ervaring van de mensen die ze toepassen.

1} Maak je niet druk
Deze eerste tip klinkt bijna te simpel. Toch ben je zelf vaak de grootste veroorzaker van je eigen stress. Dat komt omdat je anticipeert. We zien aankomen dat bepaalde aspecten van een opdracht minder goed, of gewoon: helemaal fout zullen gaan. En dus beginnen we ons alvast maar druk te maken over de mogelijke gevolgen. Zeker perfectionistisch ingestelden hebben daar last van. Nadat verschillende malen is gebleken dat het niet zo’n vaart loopt, leer je de risico’s beter in te schatten. Zodat je beter bent voorbereid op de situaties waarbij het waarschijnlijk wel fout gaat. Die focus op situaties met een hoger ‘rendement’ geeft meer voldoening en minder stress.

2} Ken uw beperkingen
De vervolgstap is dat u steeds beter weet wat u wel en minder goed kunt. Tijdens hun onderzoek ontdekten Wiens en McKee dat veel ziekenhuisdirecteuren problemen hadden met de managementtaken die horen bij hun leidinggevende rol. Toen ze daar hulp bij kregen, namen hun stressgevoelens bijna zienderogen af. Hun medische kennis was uitstekend, daar hoefden ze zich niet druk om te maken. Versterk uw zwakkere kanten, en alles komt beter in balans.

3} Diep ademhalenRustRelaxYoga
Het is de basis van veel yoga- en mindfullness: bewust heel diep en rustig in- en uitademen. Het geeft de innerlijke rust die nodig is om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en andere problemen die dagelijks op u af komen. De eerste stap: bewust worden van uw ademritme (en dat bewust vertragen) is vaak de lastigste.

4} Bekijk de situatie eens anders
Is een plotseling opkomend probleem een bedreiging, of heeft het ook iets waardevols in zich? Een acute medische noodsituatie melden bij de directeur lijkt overdreven. Maar kennelijk is deze directeur de meest geschikte persoon om er wat aan te doen, in dat ziekenhuis. Het geeft de directeur ook de kans om als geneesheer te laten zien aan de anderen hoe je daarmee omgaat. Dat verlicht zijn of haar werkdruk, en het ‘empowered’ de anderen.

5} Verplaats je in de ander
Plotseling opkomende problemen of conflictsituaties kunt u het beste de-escalerend benaderen. Dat betekent: nuchter onderzoeken wat er echt aan de hand is, vragen stellen en vooral: goed luisteren. Welke boodschap wil het opgewonden standje tegenover u echt kwijt? Waarom is dat zo’n groot probleem voor hem dat hij ermee naar u moet komen? Wat is zijn belang in deze situatie?

(gebaseerd op een artikel in de Harvard Business Review)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid