Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zelfsturen en team gaan niet vanzelf samen…
Anders werken

Zelfsturen en team gaan niet vanzelf samen…

teambuilding; zelfsturende teams

Zelfsturende teams zijn hip. Een snelle zoekactie op Google levert meer dan 100.000 hits op. Veel bedrijven en afdelingen experimenteren hiermee of claimen dat zij dit hebben ingevoerd. Frank Blaszkowski, coach, trainer en adviseur bij Van den Broek en Partners valt echter op dat er veel verschillende interpretaties van dit begrip bestaan.

In mijn praktijk kom ik regelmatig voorbeelden van afdelingen tegen die zelfsturend zijn in de letterlijke zin. Namelijk dat iedereen op zijn eigen manier bezig is om zijn eigen doelen te behalen. Dan is er in mijn perceptie sprake van doorgeslagen zelfsturing en is er ook geen sprake van een team. Dan staat ‘ik’ centraal in plaats van ‘wij’. Ik spreek daarom liever over samen sturen of gedeeld leiderschap.

Iedereen zijn eigen doelstellingen

Laat ik mijn visie met een voorbeeld van een regionaal ‘verkoopteam’ illustreren. Deze groep bestaat uit 6 verkopers en een leidinggevende. De totale regionale verkooptarget is door de leidinggevende over de verkopers in 6 individuele verkooptargets verdeeld. Iedere verkoper is verantwoordelijk voor een eigen gebied met eigen klanten. Beloning en eventuele bonus zijn afhankelijk van ieders eigen, individuele verkoopprestaties.

‘Deur staat altijd open’

De leidinggevende geeft zijn verkopers veel ruimte in hoe zij hun doelstellingen halen, als ze deze maar halen. Als zijn mensen met hem willen sparren zegt hij graag dat zijn deur altijd open staat. Proactief verleent hij in principe geen ondersteuning. Zijn verkopers zijn immers professionals. Het werkplezier van deze groep is best goed, de klanten zijn tevreden en meestal worden de verkoopdoelstellingen gehaald.

Elk teamlid zijn eigen stuur

Kortom, het gaat best goed. De afdeling vindt daarom dat zij een zelfsturend team zijn. Ik ben het helemaal eens met dat zij zelfsturend zijn, maar ze zijn géén team. Ieder individu heeft namelijk zelf een eigen stuur in handen en stuurt vrolijk in de richting van het realiseren van de eigen doelstellingen. Samengewerkt wordt er niet of nauwelijks. Succesvolle aanpakken worden niet gedeeld, van een uniforme aanpak is geen sprake en van de verschillende kwaliteiten van ieder individu wordt geen gebruik gemaakt. Op vergaderingen probeert men elkaar zelfs af te troeven en er wordt soms geroddeld over elkaar. Een gezamenlijk, gedragen doel is er ook niet. Alleen de manager bewaakt en profiteert ervan als de regionale target wordt gehaald. Ieder individu is druk bezig met het managen van de eigen postzegel.

Geen som der delen

Het gaat hier dus om een groep individuen waarvan de som der delen niet groter is dan het geheel. Van een TEAM (Together Everyone Achieves More) is geen sprake. De grote uitdaging is om de stap te maken naar samensturen of gedeeld leiderschap. Maar hoe doe je dat? Dat leest u binnenkort in het vervolgartikel: In 3 stappen van zelfsturing naar samen sturen op deze website. Kunt u niet zolang wachten? Check ons kernartikel over de valkuilen van zelfsturende teams dan nog even!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid