Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zelfsturend betekent niet: helemaal alleen
Anders werken

Zelfsturend betekent niet: helemaal alleen

Ook een zelfsturend team heeft behoefte aan iemand die de ‘zachte’ kant van de samenwerking in goede banen leidt. Voortdurende aandacht voor groepsdynamica is onmisbaar voor succes. Tot die conclusie komt wetenschapper Ingeborg Vandepoel in haar promotieonderzoek.

Vandepoel deed ruim twee jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar zelfsturende teams en scrum bij IT-dienstverlener Centric. De centrale vraag in haar onderzoek was hoe bedrijven kunnen zorgen dat deze nieuwe manieren van werken succesvol zijn.

Aanknopingspunten

Scrum komt oorspronkelijk uit de IT-wereld en is een methodiek voor agile projectmanagement. Het draait om een multidisciplinair team dat zichzelf organiseert, waarbij de leden samen verantwoordelijk zijn voor een bruikbaar eindresultaat. De rollen, verantwoordelijkheden, hulpmiddelen, doel, frequentie en tijdsduur van de bijeenkomsten zijn vastgelegd. Op deze manier kan het ook andere zelfsturende teams aanknopingspunten leveren. Maar het succes komt niet vanzelf.

Kennis van groepsprocessen

Het probleem is dat de scrummaster het team begeleidt op basis van vaste scrumprocedures, maar vaak te weinig kennis heeft van groepsprocessen. Daarmee staat het team gelijk op afstand, want teams beginnen zelden succesvol. Pas wanneer alle leden hebben geleerd om sámen goede prestaties te leveren, behalen ze succes.

Hoge eisen aan ‘soft skills’

Als je relationele en interactieprocessen overlaat aan de teamleden zelf, stelt dat hoge eisen aan de onderlinge verhoudingen in het team en de ‘soft skills’ van de teamleden. De mogelijkheden voor verbetering zitten vaak in de ‘zachte kant’ van samenwerken, stelt Vandepoel. “De interactie en de onderlinge relaties tussen de teamleden, openheid, gelijkwaardigheid, willen delen van kennis en omgaan met onderlinge verschillen in mentaliteit en cultuur. Zij zijn bepalend voor het falen of succes van de samenwerking in het team en daarmee van het product dat het team levert.”

Sturen op lerend vermogen

“Als de werkprocessen en procedures rond de uitvoering van de opdracht worden overgelaten aan het zelfsturende team, moet iemand anders het verschil maken als het gaat om samenwerken, door te sturen op het lerend vermogen van het team. Dat leerproces en het daarvoor benodigde leerklimaat zijn cruciaal. Hoe zo iemand zich ook noemt: aan inzicht en vaardigheden op het begeleiden en leren van teams mag het nimmer ontbreken. Aandacht voor het vakgebied van de groepsdynamica is meer en meer noodzakelijk, zeker in de huidige tijd die zich kenmerkt door aandacht voor en nadruk op teams en zelfsturende teams”, meent Vandepoel.

(Lees het hele verhaal op PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid