Stelling
"Het antwoord op het thuiswerk-dilemma is mensen flexibeler laten werken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zelfsturend in 4 fasen?
Anders werken

Zelfsturend in 4 fasen?

Een veel gebruikte indeling voor teamstadia is die naar taakvolwassenheid. Er zijn vier niveaus, lopend van laagvolwassen tot hoogvolwassen. Eigenlijk van peuter naar puber en dan via adolescent naar volwassene. Immo Nijhof geeft een korte opfrisser op HR-Base.

Natuurlijk, de werkelijkheid is genuanceerder, daar zijn afbakeningen nooit zo absoluut. De vier niveaus helpen om een indruk te krijgen van de stand van samenwerking en ze laten je de ontwikkelmogelijkheden van het team zien.

1. Veel conflicten en nauwelijks samenwerking

‘Wat een chaos’, zou je soms kunnen denken. Hier is echt een verzameling individuen te zien, van een team is gewoonweg geen sprake. Er zijn veel conflicten, er wordt gezocht naar structuur en de teamleden in spé kijken vooral naar hun leidinggevende. Bij een probleem komt eerst de schuldvraag aan de orde en gaat de energie naar het aanwijzen van een schuldige. In overleggen onderbreken teamleden elkaar regelmatig om hun punt te maken. Of ze onderbreken elkaar gewoonweg impulsief. Ze luisteren slecht en stellen nauwelijks vragen om issues helder te krijgen.

2. Naar een collectief

Een team in deze fase is nog steeds eerder een groep dan een team. Weliswaar is er samenwerking, die is onbedoeld vaak gericht op eigenbelang. ‘Kun jij iets voor mij regelen, ik heb het zo/morgen/gisteren nodig.’ Het is vaak een samenwerking waarbij – om en om – de één de ander uit de brand helpt. De wederkerigheid en het gezamenlijk belang (het teamdoel), nodig voor een goed functionerend team, zijn nog geen gemeengoed. Er is veel behoefte aan het verbeteren van de onderlinge communicatie en elkaar constructief aanspreken. ‘Elkaar goed feedback geven’ komt vaak voor als behoefte van het team. Veel teams zitten in dit stadium van samenwerking.

3. Aandacht voor elkaar

Het team is bekwaam geworden en werkt effectief samen aan het teamdoel. De onderlinge samenhang tussen de teamleden is goed. Voor een leidinggevende is dit een lekker team, je kunt wat meer op afstand staan. Het team wordt zelfsturend. Het team is trots op zichzelf. Het werkt hard en bereikt veel. En het mag best gecomplimenteerd worden. De keerzijde is dat een team in dit stadium sterk gericht is op de eigen prestaties. Teamleden kunnen zich competitief opstellen naar andere teams en afdelingen. Nieuwe teamleden hebben moeite om te worden toegelaten. En om de teamsfeer intact te houden, kunnen teamleden hun eigen behoefte – bijvoorbeeld aan persoonlijke groei – wegslikken. Of om de relatie in het team niet te verstoren, kan het elkaar open bevragen over motieven achterwege blijven. Lees ook de case van HagoNext over zelfsturende teams…

4. Goed samenwerken met vele anderen

In deze fase is het team een volwassen team geworden. Binnen het team wordt echt samengewerkt. Er is veel vertrouwen tussen de teamleden. Wederkerigheid is hoog en inspringen voor elkaar is de gewoonste zaak van de wereld. Teamleden staan open voor feedback en geven dit constructief aan elkaar. Het team werkt aan doelen die duidelijk gerelateerd zijn aan de organisatiedoelstellingen. Met andere teams en afdelingen is de samenwerking goed. Het team evalueert regelmatig. Nu gaat teamontwikkeling vaak over het anders laten denken en zien door de teamleden.

Lees het hele artikel op HR-Base, inclusief verwijzing naar de volgende ontwikkelstadia van peuter naar ervaren professional!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid