Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Zelfsturende teams? Ja, maar let op de nadelen
Achtergrond

Zelfsturende teams? Ja, maar let op de nadelen

Zelfsturende teams geven de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid. Daardoor stijgt de motivatie, mensen werken betrokken en gemotiveerd langer door bij jouw organisatie. Maar het werkt alleen goed als je de nadelen vermijdt, blijkt uit ervaringen van steeds meer organisaties. We hebben die ervaringen bij elkaar gezet in dit overzichtsartikel.

Wat zijn het ook alweer, zelfsturende teams? Ze bepalen zelf hun eigen visie, doelen, werkwijze en wie welke bijdrage levert. De teamleden zijn verschillende persoonlijkheden en ze zijn samen verantwoordelijk voor de taken, activiteiten en resultaten. Binnen het team is meestal geen leidinggevende. Hoogstens een meewerkende voorman, die coacht. Het management doet dit niet uit mode, frustratie of om kosten te besparen.

Voordelen zelfsturende teams

Uit onderzoek blijkt dat het werken met zelfsturende teams veel voordelen kan hebben… voor medewerkers met een volwassen werkhouding. Het vertrouwen dat deze medewerkers krijgen geeft hen vleugels, het maakt ze sterk en zorgt ervoor dat ze excelleren. Op deze manier werken geeft ze veel voldoening, maakt ze trots en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. Voor de organisatie is het daarnaast erg prettig dat de resultaten significant verbeteren.

6 valkuilen van zelfsturende teams

Maar er zijn ook nadelige kanten aan het werken in, of met zelfsturende teams. Tientallen organisaties en adviseurs hebben hun ervaringen over zelfsturende teams gedeeld. Hieruit hebben we een doorleefd lijstje van 6 valkuilen of ‘don’ts’ gehaald. Wie ze vermijdt, werkt zelfsturend langer en vooral beter door.

1. Te veel en te grote verschillen

Medewerkers zijn net mensen. Dus denken ze eerst aan het eigen (persoonlijke) belang, daarna aan het teambelang en dan pas aan het organisatiebelang. Alleen bij kleinere groepen (tot 10 personen) vallen de natuurlijke taakverdeling en het gezamenlijke doel van het team makkelijker samen. Maak de zelfsturende teams daarom niet te groot. Je kunt ook letten op de verhouding tussen extraverte persoonlijkheden en meer introverte mensen. De juiste mix van persoonlijkheden bepaalt hoe goed het team samenwerkt.

2. Neiging tot tunnelvisie

In een zelfsturend team is het moeilijk om ‘out of the box’ te denken. Want de leden van een team zoeken van nature naar sociale cohesie. Soms moet je daarom de samenstelling van het team aanpassen. Liever een gemengde groep, met generalisten, specialisten, doeners en ideeënmensen. Gebruik eventueel de natuurlijke teamrollen van Belbin. Geef iedereen maximaal de ruimte. Aan grijze compromissen hebben klanten meestal niet veel. Daarom is vooraf overeenstemming bereiken over de besluitvorming in het team een goed idee.

3. Waarom doen we dit zo? Geen idee

Elk team heeft in het begin éxtra begeleiding nodig. Om als team goede beslissingen zelf te kunnen nemen, moet elk teamlid duidelijk voor ogen hebben wat het team moet doen, en ook waarom. Er is dus een gedeelde visie nodig op de contacten met de buitenwereld. En op de doelen die het team moet bereiken. Een goede afbakening van doel en visie is ook scherp. Het geeft duidelijk aan waar de verantwoordelijkheid van het team stopt. Dat voorkomt ‘zwaan-kleef-aan’ effecten als ‘jullie draaien toch zo goed, doe dit er maar ‘even’ bij.

4. Leidinggevende coacht niet, maar stuurt

Een leidinggevende heeft vooral als taak om over de dozen heen te kijken. In een echt zelfsturend team moet hij en zij zich opstellen als coach, die zaken ‘laat gebeuren’. Dat betekent allerminst: handen ervan af. De coach stelt ondersteunende, oprecht belangstellende vragen, gericht op zelfreflectie. Goed getimed, voordat het zelfsturende groepsproces op hol slaat. En hij/zij luistert onbevooroordeeld naar de antwoorden. Teamleden moeten vaak wennen aan die zelfstandigheid.

5. Zelfsturende teams doen het niet echt zelf

Fouten maken, en de werkwijze daarna zelf bijstellen is essentieel voor het succes bij echt zelfsturende teams. Blijven testen, en onderzoeken wat het beste werkt is het beste advies voor de coachende manager aan de zijlijn. Ook als zijn handen jeuken. Blijven kijken, luisteren en opbouwende vragen stellen.

6. Wie niet horen wil, moet het zelf maar merken

Tot slot kiest de directie maar al te vaak om de verkeerde redenen voor zelfsturende teams. Immers, het is moeilijk om iedereen tevreden te houden en de taken goed en eerlijk te verdelen. Er is altijd wel ‘gezeur’, en dan kan het aanlokkelijk zijn om de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf neer te leggen. Als zaken vervolgens in het honderd lopen, heb je je eigen positie als leider bevestigd. ‘Dan moet ik het dus maar weer doen.’ Zelfsturing als machtspolitiek werkt niet. Evenmin als kostenoverweging, de schade herstellen kost meestal nog veel meer.

Volwassen en helicopterview

Wanneer werkt zelfsturing optimaal? Bij zeer volwassen medewerkers die weten wat er van ze wordt verwacht en die in staat zijn om over de muren van het eigen domein te kijken. Dan kan zelfsturing erg motiveren en tot betere resultaten leiden. Denk echter goed na over de valkuilen. Wees er van bewust dat veel medewerkers het fijn vinden als er iemand is de richting bepaalt en aangeeft wat er moet gebeuren. Verder moet de keuze voor zelfsturing een hele bewuste zijn; terugdraaien als het niet bevalt werkt averechts.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Basics van DI, Expertserie, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid