Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Zeven tips voor dat extra stapje
Blog

Zeven tips voor dat extra stapje

Het is natuurlijk al sinds jaar en dag bekend dat mensen niet alleen maar werken voor het geld. Zo las ik laatst op ted.com (TED, ideas worth spreading) een artikel met 7 interessante onderzoeken die inzicht geven in diep-menselijke drijfveren waardoor iedereen het langer, en beter volhoudt.

Misschien niets nieuws, maar wel eens aardig om deze motivatoren zo bij elkaar te zien. Jessica Gross gaat in haar overzicht in op verschillende aanknopingspunten van gedragseconoom Dan Ariely, psycholoog Adam Grant en enkele andere onderzoekers over drijfveren zoals betekenisvol werk, uitdaging, trots en erkenning van anderen. Wat motiveert ons nog meer in ons werk, dan alleen geld?

1. We worden productiever als we resultaat zien van ons werk

In een studie van gedragseconoom Dan Ariely werd deelnemers gevraagd Lego figuren te bouwen tegen betaling. Bij de ene groep werden de figuren direct afgebroken om de steentjes opnieuw te gebruiken, bij de andere groep werden de creaties bewaard. Alleen al het zien van het resultaat van hun werk was blijkbaar genoeg om de prestaties aanzienlijk te verbeteren.

2. Het is belangrijk dat ons werk gewaardeerd wordt

In een ander experiment van Ariely kregen drie groepen studenten een reeks opdrachten. Van een groep werden de opdrachten bekeken door de onderzoeker, bij een groep niet en bij een groep werd het werk direct verscheurd. Opvallende uitkomst was dat de groep waarvan het werk genegeerd werd zich even weinig gewaardeerd voelde als de groep bij wie de opdrachten verscheurd werden. De groep waarbij de opdrachten bekeken werden, ging veel langer door.

3. Hoe moeilijker een project is, hoe trotser we zijn

Nog een mooi project van Ariely waarbij origami figuurtjes gevouwen moesten worden, sommige door deelnemers met uitleg en anderen zonder uitleg. De deelnemers die de figuurtjes vouwden, beoordeelden de uitkomsten zelf vijf maal hoger dan buitenstaanders die om een oordeel werd gevraagd. Deelnemers die zelfs zonder instructies aan de slag waren gegaan, waren nog eens beduidend enthousiaster over het resultaat.

4. Heb ik er zelf ook wat aan?

Psycholoog Adam Grant leidde een onderzoek op een call center, dat eerder gewerkt had aan een geldinzamelingsactie voor studenten. Een aantal van de studenten was langsgekomen om zo’n 10 minuten met de telefonisten te praten over hoeveel profijt ze van de opbrengsten hadden. Een maand later bleek dat het call center 142% meer tijd aan de telefoon zat en 171% meer inkomsten had gegenereerd. Het leek wel of het goede gevoel de onbewuste drijfveren van de telefonisten had aangewakkerd.

5. Mensen zijn en blijven sociale dieren

Nog een studie van Grant, over het gebruik van handzeep door artsen en verplegers in een ziekenhuis. Er werd de helft meer zeep gebruikt wanneer bij de kraan gewaarschuwd werd voor het gevaar om anderen te besmetten door slechte handhygiëne, dan bij een waarschuwing om zelf ziek te worden. Sociaal gedrag kan dus zeker meespelen in onze motivatie.

6. Een schouderklopje wil iedereen

Studenten aan de Harvard University hielden een speech of interview met de onderzoekers, die steeds ofwel glimlachten en knikten, ofwel hun hoofd schudden en gefronst keken. De deelnemers uit de eerste groep beantwoordden naderhand een aantal vragen aanzienlijk beter, dan die uit de tweede groep. Blijkbaar durven we een uitdaging beter aan als we ons goed voelen en vertrouwen hebben in ons kunnen. Als we ons bedreigd voelen, kan een moeilijkere taak overweldigend en ontmoedigend aanvoelen.

7. Liever wat leukers

Onderzoekers lieten studenten aan de Hiroshima University een behendigheidstest uitvoeren voor- en nadat zij naar plaatjes keken van volwassen dieren en jonkies. In beide gevallen verbeterden de uitkomsten aanzienlijk, maar het sterkst bij de babydieren. Blijkbaar kunnen we onze aandacht er beter bijhouden wanneer we schattige positieve gevoelens ervaren.

Niet alles is natuurlijk direct toepasbaar in alle werksituaties, maar doe er vooral uw voordeel mee!

(HR-Base, Monetta Driessen)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer werken
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid