Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ziek door je werk kost miljarden
Gezonder werken

Ziek door je werk kost miljarden

De arbeidsomstandigheden in Nederland steken gunstig af bij andere Europese landen. Dat blijkt uit de Arbobalans 2016 van TNO. Ons ziekteverzuim is minder hoog dan in de andere EU-landen, en het komt niet zo vaak door het werk. Maar als we wel ziek worden door het werk, duurt het herstel lang. En dan lopen de kosten flink op.

1,4 Procent van de Nederlandse werknemers verzuimde in 2015 ten minste een dag door een ongeval op het werk. In de bouwnijverheid zijn tweemaal zo veel arbeidsongevallen. Ook in de industrie, horeca en vervoer en opslag ligt het verzuim gemiddeld boven 2 procent. Het verzuim hierdoor duurt meestal minder dan vier dagen. Langer verzuim komt in Nederland iets minder vaak voor dan gemiddeld in de Europese Unie.

Positieve invloed

Nederlandse werknemers zeggen vaker dan werknemers in de rest van Europa dat het werk een positieve invloed heeft op hun gezondheid, aldus de onderzoekers van TNO. Ook zijn ze minder vaak emotioneel uitgeput, wat belangrijk is bij het voorkomen van een burn-out. Ook tonen Nederlanders zich meer bevlogen in hun werk.

Beroepsziekten duren lang

Volgens TNO is 5 procent van het verzuim in Nederland werkgerelateerd. De oorzaken hebben dan vooral te maken met de omstandigheden op het werk. Dat verzuim duurt over het algemeen relatief lang. Een werknemer met een beroepsziekte blijft gemiddeld 31 dagen per jaar weg van het werk, terwijl het gemiddelde bij andere aandoeningen op zes dagen per jaar ligt. Per 100.000 werknemers kregen er 191 vorig jaar een beroepsziekte, zo blijkt uit de monitor Beroepsziekten van 2016. Meestal gaat het om psychische aandoeningen (86), aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (57) en gehooraandoeningen (33).

Meer maatregelen

Werknemers in de industrie zien struikelen, uitglijden, zich snijden of steken als de belangrijkste gevaren in hun werk. Vooral in deze bedrijfstakken willen de werknemers meer maatregelen zien om die gevaren te bestrijden. Ook werknemers in de bouw vinden met 11,2 procent relatief vaak dat actie ondernomen moet worden. Beide bedrijfstakken scoren ruim boven het gemiddelde van 7 procent van alle werknemers.

8 Miljard per jaar

Bijna 60 procent van de meldingen van een beroepsziekte leidt tot verzuim of arbeidsongeschiktheid. De onderzoekers schatten de kosten die samenhangen met beroepsziekten op minstens 8 miljard euro per jaar. Daarbij gaat het om loon doorbetalen bij werkgerelateerd verzuim, kosten van arbeidsongeschiktheid en zorgkosten voor personen met een arbeidsgerelateerde aandoening.

Vitaliteitsbeleid

Vooral midden- en kleinbedrijven zien minder ziekteverzuim als het belangrijkste onderdeel van vitaliteitsbeleid. De midden- en kleinbedrijven besteden met name aandacht aan het welzijn van medewerkers door bijvoorbeeld het faciliteren van sporten of fruit op het werk. Naast ziekteverzuim zijn ook sport en beweging (42%) en een goede balans tussen werk en privé (32%) belangrijke focuspunten voor de ondernemer. Zo blijkt uit de MKB Marktmonitor van vorig jaar, gepubliceerd door Unique.

Meer geweld

Nederlanders geven vaker dan andere Europeanen aan te maken te hebben met verbaal of fysiek geweld, intimidatie of discriminatie tijdens het werk. Volgens TNO komt dit mogelijk doordat het aantal dienstverlenende functies in Nederland. Dat is wat hoger dan gemiddeld in Europa.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid