Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ziek uit schaamte…
Gezonder werken

Ziek uit schaamte…

Minstens de helft van de werknemers die zich ziek melden, heeft geen medische klachten. Arbodienst Zorg van de Zaak concludeert dit uit de dossiers van hun bedrijfsartsen. De vereniging van bedrijfsartsen NVAB vermoedt zelfs dat 70 tot 80 procent van de ziekmeldingen door iets anders komt dan een medisch probleem. Andere arbodiensten kwamen eerder al met soortgelijke conclusies.

“Wij houden het op 60 procent aan de hand van de eigen dossiers”, zegt Thea Hulleman, directielid van Zorg van de Zaak, naar aanleiding van een artikel in Trouw. Mensen melden zich bijvoorbeeld ziek vanwege privéproblemen, financiële problemen of omdat ze overbelast zijn door het zorgen voor een zieke ouder.

‘Vroegsignalen’

Hulleman gelooft niet dat mensen ‘bewust’ thuisblijven. “Mensen kiezen hier niet voor. Niemand wil vrijwillig aan de zijlijn staan, maar er moeten vaak veel ballen hoog worden gehouden.” Onderdeel van de oplossing is volgens haar dat werkgevers vaak niet weten wat er bij de mensen speelt. “Leidinggevenden moeten hier veel meer oog voor hebben, want door deze problemen raken mensen uit balans. Vaak zijn er ‘vroegsignalen’. Werknemers nemen bijvoorbeeld vaker vrij, of zijn vaak afgeleid op het werk. Als leidinggevenden dit al signaleren en dan met iemand in gesprek gaan en hulp bieden, kunnen er heel wat ziekmeldingen worden voorkomen.”

Schaamte

Eind vorig jaar meldde arbodienst Capability dat 1 op elke 6 ziekmeldingen voort zou komen uit financiële problemen. Capablity constateerde dat sommige medewerkers zo diep in de schulden raken dat ze uit schaamte niet meer naar hun werk gaan. Ook directeur Kramer van Capability denkt dat werkgevers vaak niet op de hoogte zijn van de echte reden van de afwezigheid van hun mensen. “Werknemers houden de reden van hun verzuim verborgen, vaak uit schaamte. En werkgevers vragen niet altijd door. Dat kan deels te maken hebben met privacywetgeving.”

Open kaart spelen

Werkgevers zouden volgens Capability een grotere rol moeten spelen bij voorkomen en bestrijden van het verzuim van een werknemer. “Het is erg belangrijk om het probleem te achterhalen en samen een oplossing te vinden en hier aan te werken”, aldus Kramer. Hij raadt dan ook aan open kaart te spelen, zodat de werkgever de werknemer zou kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen schulden af te betalen. “Dat is niet alleen beter voor de werknemer, maar uiteindelijk ook goedkoper voor de werkgever.”

Bedreiging voor inzetbaarheid

Volgens NVAB-voorzitter Penders kunnen arbodiensten door de minimale contracten die veel werkgevers hebben afgesloten voor arbozorg niet veel meer doen dan controleren of de ziekmelding terecht is. Geld om de werkelijke oorzaken van hoog verzuim te achterhalen hebben de arbodiensten niet volgens hem. Terwijl het verzuim met minstens de helft kan dalen als werknemers vrij over hun problemen kunnen praten op hun werk. Die open cultuur wordt volgens de bedrijfsartsen steeds zeldzamer door de toenemende concurrentie tussen werknemers en de toenemende flex-arbeid. Tegelijk krijgen steeds meer werknemers chronische ziekten omdat ze langer moeten doorwerken. Penders noemt deze factoren een bedreiging voor de belastbaarheid en inzetbaarheid van een steeds groter deel van de beroepsbevolking.

Wachten helpt niet

De werkdruk is hoog, door de hogere AOW-leeftijd moeten steeds meer mensen langer doorwerken, langdurig verzuim kost kapitalen, en medewerkers kijken steeds meer naar elkaar als de vraag klinkt: Wie pakt dit op? Toch zijn er bedrijven die het ziekteverzuim blijvend omlaag krijgen. Meestal doen ze dat met een persoonlijke aanpak, waarmee ze zo snel mogelijk na de eerste ziekmelding beginnen. Hoe u dit ook kunt doen, is te lezen in de nieuwe whitepaper van VGZ over psychische problemen op het werk. Klik hier om de whitepaper gratis te downloaden.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid