Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Ziek zijn is onbetaalbaar
Achtergrond

Ziek zijn is onbetaalbaar

werknemer met ziekteverzuim

Van elke 1000 werknemers zitten er 37 ziek thuis. Drie jaar geleden waren dat er nog 41. Het verzuimpercentage daalt dus gestaag, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Al het verzuim? Nee, en het daalt ook niet overal. Er is een hardnekkige stijger onder de verzuimoorzaken.

Uit cijfers van het CBS bleek eind augustus dat het ziekteverzuim in alle sectoren vorig jaar licht is gedaald. Het verzuim zakte van 4,5 procent begin 2013 tot 4,05% in het eerste kwartaal van dit jaar. De horeca verzuimt met 2,1 procent het minst. Het onderwijs had vorig jaar het hoogste verzuimpercentage: 5,3 procent. Uitzondering is het ziekteverzuim bij de rijksoverheid. Dat lag eind augustus met 5,2 procent fors hoger dan het Nederlands gemiddelde.

Ober of ambtenaar?
Behalve de Rijksoverheid verzuimt ook het onderwijs relatief vaak. Van alle bedrijfstakken is de gemiddelde leeftijd het laagst bij de horeca. Daarnaast kent de horeca veel oproepkrachten met een nul-uren contract. Omdat de werkgever bij dergelijke contracten niet altijd de zieke hoeft door te betalen, heeft dit voor de werkgever geen effect op het verzuimpercentage, ook al is de werknemer ziek.

Oorzaken hoger verzuim
In schriftelijke vragen aan de ministers Blok (Rijksdienst) en Asscher (Sociale Zaken) hebben D66-Kamerleden gevraagd waarom de rijksoverheid zo veel meer verzuimt. Ze dringen aan op een onderzoek en op maatregelen om het verzuim omlaag te brengen. Ook willen ze weten wat het Rijk bespaart als het ziekteverzuim zou dalen naar het landelijke gemiddelde.

Pas op voor de olievlek
Een begrijpelijke vraag van de politiek, want ziek zijn kost veel geld. Een dag verzuimen kost de werkgever gemiddeld 250 euro. Want niet alleen de zieke werknemer moet worden doorbetaald, ook zijn of haar vervanger komt niet voor niets. En als u het ‘overlaat’ aan een collega, komt die niet goed toe aan zijn eigen werk. Of, erger nog, hij raakt zelf ziek of overspannen.

Niets doen geen optie
Nu is een paar dagen ziek nog wel te overbruggen. En bijna al het verzuim (93%) is kort, en het heeft meestal een lichamelijke oorzaak. Slechts 7% van alle verzuim is langdurig. Maar dat langdurige verzuim heeft steeds vaker een psychische oorzaak. En dan duurt het nog langer. In een jaar nam dit verzuim toe van 29 naar 36 procent (cijfers van 2013 van ArboUnie). “Als je weet dat psychisch verzuim in 2013 gemiddeld 180 dagen duurde, dan is niets doen geen optie”, vindt dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

Voorkomen is beter…

Niets doen aan langdurig verzuim met psychische oorzaak is dus geen optie. Maar wat dan wel? De Gemeente Den Haag heeft een aanpak ontwikkeld om werk leuker te maken. Het voorkomt dat mensen er ziek van worden. In een workshop tijdens de Inspiratiedag Over Duurzame Inzetbaarheid op dinsdag 9 december vertellen zij u hoe een preventieve aanpak van verzuim zichzelf terugbetaalt. Duidelijk wordt hoe Den Haag onderwerpen als arbo, vitaliteit en daarmee het voorkomen van verzuim leuker heeft gemaakt.

Een tipje van de sluier: veel hangt af van de manier waarop gezondheidsinitiatieven worden gecommuniceerd. U ontdekt dat als u een onderwerp als vitaliteit koppelt aan iets leuks, iets positiefs, dat medewerkers de essentie van de boodschap beter begrijpen en er ook naar gaan handelen. Wie zich lekkerder voelt op zijn werk, is thuis ook een leuker mens. Kom naar de Inspiratiedag, en ontdek hoe u dit ook in uw eigen organisatie kunt doen. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer werken, Politieke besluitvorming, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid