Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Ziekteverzuim overal licht omhoog
Gezonder werken

Ziekteverzuim overal licht omhoog

In de zomermaanden juli tot en met september is het ziekteverzuim opgelopen naar 4,4 procent. In het derde kwartaal van 2019 lag het precies op 4 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mogelijk is corona de oorzaak van het hogere verzuim, maar dat vermeldt het CBS niet.

Het CBS zag het ziekteverzuim oplopen in bijna alle sectoren, behalve in het onderwijs en bij de overheid. Hier was juist een daling te zien, vergeleken met vorig jaar. In de in de gezondheids- en welzijnszorg is het verzuim door ziekte met 5,9 procent opnieuw het hoogst. Binnen de zorg is het verzuim door ziekte het hoogst bij medewerkers in de verpleeg- en bejaardentehuizen. Zij verzuimden deze zomer 7 procent door ziekte, vorig jaar was dat 6,3 procent.

Opvallende sterke stijgers

In het onderwijs daalde het verzuim in de zomermaanden van 5,1 naar 4,2 procent. Mogelijk komt dat door de zomervakantie. Sterkste stijgers waren de horeca en de landbouw. Hier was het ziekteverzuim dit jaar respectievelijk anderhalf en 1,2 procent hoger dan vorig jaar. Opvallend, want horeca en landbouw kennen traditioneel gezien het laagste ziekteverzuim. Ook bij de overige dienstverlening, waaronder de kappers, wasserijen, sauna’s en zwembaden was de stijging hoger dan gemiddeld.

Ook arbodiensten zien lichte stijging

“Omdat in deze enquête niet wordt gevraagd naar de reden van het verzuim, is het niet mogelijk om de invloed van de coronapandemie vast te stellen”, zo lichten de CBS-onderzoekers toe waarom ze geen reden kunnen noemen voor de stijging van het ziekteverzuim. Maar ook arbodiensten rapporteren hoger ziekteverzuim dit jaar. Zij zien een gestage stijging al het hele jaar, tot 4,2 procent eind oktober. Het CBS ziet dat ook.

Eerste kwartaal nog iets meer stijging

De stijging was in het eerste kwartaal van dit jaar met een half procent nog iets hoger dan nu. Toen ging het verzuim van 4,7 naar 5,2 procent gemiddeld. In het tweede kwartaal van dit jaar nam de stijging tussen vorig jaar en dit jaar af naar 0,2 procent. Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf hebben traditioneel het laagste percentage. Ook aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar: toen was 3,8 procent van de werknemers daar ziek. Bij grote bedrijven was dit gemiddeld 4,7 procent. Dat is ook het gemiddelde verzuimpercentage over heel 2020.

Verzuim stijgt door seizoensinvloeden

Na de coronapiek in maart zagen de arbodiensten het ziekteverzuim scherp dalen. Sinds september nemen het aantal ziekmeldingen en het gemiddeld verzuimpercentage weer toe. Deze stijgingen zijn volgens de arbodiensten gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De arbodiensten stellen dat de afgelopen maanden voor veel mensen stressvol waren. Ze wijten dat onder meer aan de omschakeling naar een ‘niew normaal’.

Psychisch verzuim stijgt nog niet – blijft wel zorgelijk

Toch zien ArboNed en HumanCapitalCare dat nog niet terug in een toename van psychisch verzuim. Deze cijfers zijn ook vergelijkbaar met dezelfde periode in andere jaren. ‘De meest gestelde diagnose bij langdurend verzuim met 37 procent nog steeds ‘psychische klachten’ en dat blijft een punt van zorg. Vooral omdat we vanuit de eerste coronagolf weten dat psychische klachten vaak pas later optreden’, zo benadrukken de arbodiensten.

Langdurig verzuim door stress

Het aantal dagen dat iemand thuis zit door psychische klachten loopt steeds verder op. Een werknemer met een burn-out zit door de bank genomen 290 dagen thuis. Met name in de zorg en het onderwijs hebben werknemers last van stressgerelateerd verzuim. Die oorzaak is goed voor meer dan een kwart van al het langdurende verzuim. Vrouwen lijken hier iets meer last van te hebben dan mannen.

Mentale of fysieke klachten

Vooral werknemers van 25 tot 44 jaar hebben het mentaal moeilijker. Bij 55-plussers neemt het aantal dagen verzuim door fysieke klachten juist toe. Een dag verzuim kost gemiddeld 250 euro. De arbodiensten spreken daarom ook van een flinke kostenpost. In de provincies Drenthe en Limburg is het verzuimpercentage volgens de arbodiensten het hoogst: 4,7 procent. Mensen in Utrecht meldden zich het minst ziek. Hier ligt het percentage op 3,9 procent. In Utrecht wordt net als in Noord-Holland een groter deel van het aantal verzuimdagen veroorzaakt door psychische klachten.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

Reageer op dit artikel

*

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid