Stelling
"Wij zijn te snel tevreden met een zesje."
12
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Zij hadden het meest te lijden tijdens de crisis…
Arbeidsomstandigheden

Zij hadden het meest te lijden tijdens de crisis…

Jongeren en lager opgeleiden zijn de ‘verliezers’ van de economische crisis. Vooral zij kwamen in flexwerk, met weinig perspectief en veel kans op een burn-out. Dat concluderen TNO en CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).

Tussen 2006 en 2017 veranderde er veel in arbeidscontracten en arbeidstijden, en in de psychosociale arbeidsbelasting. Vooral de jongeren, lager opgeleiden en beroepsgroepen in de verkoop, de horeca en de schoonmaaksector hadden daar veel last van. Toch heeft TNO-onderzoeker Seth van den Bossche wat moeite met de termen winnaars en verliezers. “Tijdens de crisisjaren zijn er weinig groepen werknemers echt op vooruit gegaan. De situatie van jongeren en lager opgeleiden is het meest verslechterd. Zij kwamen het vaakst te werken in flexibele, kleine baantjes met weinig autonomie en weinig interessant werk.”

Kwaliteit arbeid gedaald

Tijdens de crisisjaren verslechterde de kwaliteit van de arbeid in Nederland, concluderen de onderzoekers van TNO en CBS. De baanonzekerheid nam toe en het percentage vaste contracten nam af. Ook de gemiddelde arbeidsduur werd korter. Bovendien werden de uitdagingen en autonomie in het werk minder. Werkdruk en burn-outklachten namen toe. Deze ontwikkelingen bevestigen volgens de onderzoekers dat de economische toestand inderdaad gevolgen heeft gehad voor de kwaliteit van de arbeid.

Jongeren en lager opgeleiden

Uit de NEA blijkt volgens de onderzoekers bovendien dat in de crisisperiode de taakeisen (werkdruk), burn-outklachten en baanonzekerheid bij jongeren en lager opgeleiden sterker toenamen dan bij andere groepen. Deze ontwikkelingen zijn ook op beroepsniveau terug te zien. “De kwaliteit van de arbeid van werknemers in lager geschoolde beroepen, met name in de verkoop, horeca en de schoonmaak ontwikkelde zich ongunstiger dan de kwaliteit van de arbeid van beroepen in de dienstensector, het onderwijs en de zorg, maar ook van zware beroepen in de industrie, bouw of landbouw.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid