Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Zijn 45-plussers flexibeler dan jongeren?
Blog

Zijn 45-plussers flexibeler dan jongeren?

Binnen veel organisaties heerst de gedachte dat jongeren flexibeler zijn dan ouderen. Jongeren zouden zich beter aanpassen aan de eisen van deze tijd, ze pakken nieuwe zaken eerder op en hebben geen scheidslijn tussen werk en privé. Dat zijn ingrediënten waar hedendaagse organisaties dol op zijn. Managementtrainer en coach Sybren van der Schaar vraagt zich af of jongeren werkelijk flexibeler zijn dan ouderen, of dat flexibiliteit verward wordt met grenzeloosheid.

Met name de meeste 45-plussers worden niet geassocieerd met flexibel. Deze groep wordt gezien als verouderd en star. Maar wat is precies flexibiliteit? Zijn ouderen misschien flexibeler dan we denken als we anders tegen flexibiliteit aankijken? Volgens mij wordt flexibiliteit hier verward met grenzeloosheid. Veel organisaties zien grenzeloosheid voor flexibiliteit aan.

Stevig centrum

De essentie van flexibiliteit is dat een object een vast punt heeft. De rest van het object beweegt om dat vaste punt heen en keert weer terug in zijn oorspronkelijke vorm of plaats. Een goed voorbeeld is bamboe. Bamboe is een flexibele plant met een stevig wortelstelsel die met alle winden mee waait. Zodra de wind is gaan liggen, keert de plant terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Deformeren

Wordt er teveel flexibiliteit gevraagd dan komt het object niet meer terug in zijn oorspronkelijke vorm. We spreken dan van deformeren. Een voorbeeld van deformeren is dat als je een metalen veer teveel uitrekt, het niet meer terug komt in zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor verliest het object zijn flexibiliteit en functie.

Veeleisende leidinggevenden

Veel jonge medewerkers weten nog niet precies waar ze goed in zijn, en wat hun grenzen zijn. Hun sociale vaardigheden zijn nog niet genoeg ontwikkeld om voldoende bescherming te kunnen bieden. Hierdoor hebben ze een zwak centrum, dat onvoldoende weerstand biedt aan veeleisende leidinggevenden, klanten en oudere collega’s. Hun gedrag lijkt daardoor flexibel, maar dat is het niet. Jongeren worden door deze misvatting dagelijks over hun grenzen geduwd met alle schadelijke gevolgen van dien. Ze raken beschadigd waardoor ze minder flexibel worden en uiteindelijk belanden ze opgebrand in de ziektewet.

Burn-out op steeds jongere leeftijd

Burn-out komt op een steeds jongere leeftijd voor. Jongeren verlaten steeds sneller de onveilige organisaties waar ze werkzaam zijn. Een goed voorbeeld is het onderwijs. Binnen de vijf jaar nadat ze hun eerste les hebben gegeven, stapt bijna 20 procent van de kleuterleiders en onderwijzers en 36 procent van de leraren secundair onderwijs uit de klas.

Duurzaam flexibel zijn

Organisaties komen er achter dat oudere werknemers in de praktijk flexibeler blijken te zijn dan gedacht. Hun bewustzijn is met het klimmen der jaren gegroeid en ontwikkeld. Ze weten waar hun grenzen liggen en kunnen met hun ontwikkelde sociale vaardigheden op constructieve wijze nee zeggen tegen veeleisende leidinggevenden, klanten of collega’s. Ze worden daardoor niet teveel uitgerekt en veren na belasting weer terug in hun oorspronkelijke vorm. Dat is duurzame flexibiliteit.

Flexibele schil

Dat maakt de generatie 45+ bij uitstek geschikt om een flexibele schil aan te sturen. Ze hebben een stevige basis, ontwikkeld bewustzijn en sociale vaardigheden. Medewerkers jonger dan 40 jaar missen die stevige basis en sociale vaardigheden, en dat maakt ze nog niet geschikt om een complexe flexibele schil aan te sturen.

Veilig en gewaardeerd

Zodra de oudere generaties op hun waarde worden geschat, zullen zij de vernieuwingen, die jongeren van nature met zich meebrengen met open armen ontvangen. Samen kunnen deze beide generaties de vernieuwingen inbedden in de bestaande organisatie. Het is de hoogste tijd dat flexibiliteit niet langer verward wordt met grenzeloosheid.

Meer!

Lees de complete blog van Sybren van der Schaar op Lifetime Biz.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid