Stelling
"We hechten teveel waarde aan betaald werk."
16
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Zit u goed? 9 tips
Gezonder werken

Zit u goed? 9 tips

foute ergonomie

De ultieme stoel om op te werken? Eentje waar je bijna vanaf valt. Zou je denken na alle waarschuwingen over zitten als het nieuwe roken. We zitten teveel, en te lang. En dat geldt voor bijna alles in onze manier van werken. Met wat meer afwisseling werken mensen langer, en gelukkiger. (Echt!) Check het zelf, met deze 9 tips.

Kijken naar en op beeldschermen doet u elke (werk)dag bijna net zo lang als u slaapt (als het goed is…). Het leidt tot steeds meer problemen aan de hals, schouders, nek en polsen (de klassieke muisarm). Daarom beginnen we de reeks ergonomische tips met 4 klassiekers voor de werkplek. Loop ze nog eens na, ook als u zeker weet dat u goed zit.

4 keer ergonomie aan het bureau

1. De bureaustoel

Bij een goede bureaustoel kunt u ten minste de zittinghoogte, de rugleuninghelling en de hoogte van de armleuning instellen. Belangrijk is dat de voeten plat op de grond kunnen terwijl uw bovenbeen horizontaal blijft. Dus niet strekken, wiebelen of op uw tenen zitten. Ook moet de zitting de bovenbenen goed ondersteunen en tussen de zitting en de knieholte moet een handbreedte vrij zijn.

2. Het bureau

Ideaal is een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Kan dat niet, gebruik dan een in hoogte verstelbare voetensteun om een optimale zithouding te garanderen. Belangrijk is dat die voetensteun zo is in te stellen is dat stand van de benen hetzelfde is als bij een optimale instelling van de stoel met de voeten op de grond.

3. Het beeldschermbureaustoel en bureau

Het beeldscherm moet recht voor u staan. Als u recht vooruit kijkt, moet u tegen de bovenkant van het beeldscherm kijken. U moet dus net over het beeldscherm heen kijken. Tijdens het werk op het beeldscherm kijkt u van nature iets naar beneden. U kunt dan kijken op het scherm zonder aangespannen nekspieren. Het daglicht valt liever niet van achteren op uw beeldscherm. Het beste licht bij beeldschermwerk komt van een zijkant; en dan op minstens 3 meter afstand vanuit een raam. Hier is meer informatie over de lichtinval op het werk.

4. De muis

De muis moet dicht bij het toetsenbord staan. U bedient het apparaat vanuit de elleboog/onderarm. Niet met polsen op tafel, of op de leuning van de stoel.

Meer informatie over ergonomie op de werkplek? Check deze informatie van Arbo Ned.

5 X Ergonomie in het hele bedrijf

Maar 10 procent van de werkende Nederlanders is tevreden over zijn werkplek. Zo bleek in 2017 al uit het Global Workplace Report. Er is dus (veel) meer te verbeteren dan de stand van de stoel en de tafel, het scherm en de muis. Gebruik daarom deze 5 tips om alle werkplekken zo modern en prettig mogelijk in te richten.

5. Zorg voor speciale concentratieruimtes

Moeten werken in een kantoortuin met onafgebroken stroom aan afleiding en te veel geluid is de grootste ergernis van de moderne (kantoor)werknemer. Richt dus voldoende concentratieruimtes in op kantoor, zodat iedereen er een kan pakken als dat nodig is. Dat lost een van de grote problemen van het huidige kantoorleven op.

6. Stimuleer samenwerking en creatie

Mensen letterlijk of via technologie makkelijker in contact brengen maakt dat er makkelijker nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Zo voelen werknemers een grotere betrokkenheid met elkaar en met de organisatie. Investeer daarbij zo veel als nodig is in moderne laptops, smartphones, tablets en videoconferencing. Medewerkers die het gevoel hebben dat ze kunnen werken met moderne middelen en technieken zijn gemiddeld tevredener en meer betrokken bij hun werk. Geef ze daarbij ook zo veel mogelijk zelfstandigheid.

7. Het ergonomische bureau

De klassieke manier van werken op kantoor verdwijnt. De vrijheid om op verschillende locaties te kunnen werken vinden steeds meer mensen zelfs belangrijker dan een goed salaris. Maar ook een ergonomisch ingerichte werkplek hoort er nadrukkelijk bij. Vaak kunnen wisselen tussen zitten en staan is een normale arbeidsvoorwaarde voor millennials en generatie Z. Zit-sta-bureaus zijn een mogelijkheid.

8. Telefoon? Blijf niet zitten.

Staand telefoneren is beter dan zitten blijven. Het maakt meer energie los in het lichaam. Deze energie vertaalt zich in het telefoongesprek, waardoor het telefoongesprek makkelijker wordt en meer resultaten oplevert.

9. Zorg voor zonlicht en buitenlucht elke dag

Pauzes kunnen nemen in de buitenlucht zijn belangrijk voor het functioneren van werkende mensen. Door de rust van een korte wandeling in de buitenlucht kunnen ze er weer fris tegenaan. Verlaag de drempel om naar buiten te gaan. Lunchen ‘al desko’ moet u zo veel mogelijk uitbannen.

Meer informatie? Check Arbo-online!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid