Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
7
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Zitten is de grootste valkuil bij thuiswerken
Gezonder werken

Zitten is de grootste valkuil bij thuiswerken

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar ook een paar minpunten. Zo neemt de kans op  fysieke klachten door langdurig zitten toe. Met behulp van de tips in dit artikel kunnen werkgevers hun thuiswerkers motiveren om meer te bewegen en hun werkplek ergonomisch verantwoord te maken.

Voordat het coronavirus zijn intrede deed, waren afleiding en dynamiek heel gewoon op de werkvloer. Doordat mensen nu veel thuiswerken is het werk monotoner, zitten ze meer, maken ze langere dagen en bewegen ze onvoldoende. Veel mensen zien hun lichaamsgewicht toenemen. En onbewust ontwikkelen ze lichamelijke en psychische klachten.

Zitproblematiek serieus nemen

Dat mensen niet gemaakt zijn om langdurig achter de computer te zitten, bleek recent weer uit een Europees onderzoek naar arbeidsrisico’s (ESENER). Voor het eerst brachten onderzoekers de gezondheidseffecten van ‘langdurig zitten’ in kaart. In de lijst met grootste arbeidsrisico’s staat ‘zitproblematiek’ daardoor op plaats 3.

Verbeter de werkplek

Arbowetgeving schrijft stoelen voor die in alle standen verstelbaar zijn. De meeste organisaties hebben inmiddels bureaus en beeldschermen die omhoog en omlaag kunnen. Steeds meer bedrijven schaffen sta-zitbureaus aan en willen dat er staand wordt vergaderd. Maar hoe zit het bij thuiswerkers? De kans dat mensen op een keukenstoel achter een simpele tafel zitten is groter dan dat ze een ergonomische werkomgeving hebben geïnstalleerd. Met mogelijke klachten aan nek, schouders en rug als gevolg.

Meer beweging noodzakelijk

Op kantoor is er vaak gelegenheid om tijdens een werkdag wat meters te maken. Een overleg met een collega op een andere afdeling. De trap op en af. Of samen met collega’s een lunchwandeling maken. Grote kans dat de toiletten zich op grotere loopafstand bevinden dan thuis. Het is de vraag of thuiswerkers genoeg pauzeren en in beweging komen.

Te lang achter elkaar zitten is gevaarlijk

Mensen blijken thuis langer te zitten dan normaal. In het begin van de coronatijd hadden medewerkers acht uur lang back-to-back-meetings. Gelukkig duren Zoom- en Teams-gesprekken nu nog maar drie kwartier. Dat geeft medewerkers de kans om elk uur een kwartier iets anders te doen. Een medewerker die te lang achter elkaar zit, kan gezondheidsklachten ontwikkelen. Fysieke arbeidsbelasting wordt niet direct gelinkt aan kantoorwerk, maar ‘zitten’ is een probleem dat je als werkgever serieus moet nemen.

Hoe krijg je ze van hun stoel?

Gezond thuiswerken vereist een grote mate van zelfstandigheid. Dat zijn mensen niet altijd gewend. Motiveer thuiswerkers daarom tot meer bewegen:
– Nodig je medewerkers uit om videocalls per mobiele telefoon te volgen, zodat ze meetings staand of zelfs wandelend kunnen bijwonen.
– Beweeg thuiswerkers op vaste tijden even iets anders te gaan doen.
– Laat je mensen weten dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen als ze onder werktijd een wandeling maken.
– Adviseer medewerkers om vroeg op te staan, een abonnement op een sportschool te nemen en minstens drie keer per dag een half uur te wandelen.

Klachten Arm Nek Schouders (KANS)

De symptomen van fysieke overbelasting zijn vaak vaag: vermoeidheid, krachtverlies, pijn. Wanneer de klachten langer dan zes weken aanhouden, kan KANS in het spel zijn. KANS staat voor: Klachten Arm Nek Schouders.

Combinatie met werkstress

Een verkeerde zithouding kan de boosdoener zijn, maar de klachten kunnen ook worden veroorzaakt door werkstress. Het is vaak een combinatie van factoren. Wie werkstress ervaart, heeft eerder de neiging om lang achter de computer te blijven zitten. De medewerker zal bovendien meer lichamelijke spanning hebben dan normaal, en verkrampter aan het werk zijn. De symptomen versterken elkaar, met een risico op uitval en verzuim als gevolg.

Goede communicatie

Bij thuiswerkers kan je niet zien welke klachten ze ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om contact te houden en open met elkaar te communiceren. Vraag uw medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat. Peil ook de werkdruk. Een mens kan niet acht uur achter elkaar ‘aan’ staan.

Thuiswerkers moeten beweging plannen

Lang stilzitten is funest voor de gezondheid. Afwisseling is echt noodzakelijk. Wat eens vanzelf ging, ligt in coronatijd niet meer voor de hand. Mensen moeten bewust dingen gaan doen en patronen veranderen om duurzaam inzetbaar te blijven. Juist in coronatijd zal ieder op zijn niveau de regie moeten voeren over zijn eigen gezondheid. Daar plukken bedrijf en medewerker samen de vruchten van.

Wouter Schouten is senior adviseur zorg en bedrijfszorg CZ.

Tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Lees het hele artikel op PW. Bekijk ook het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid