Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Zo blijft u uit de zandloper
Langer werken

Zo blijft u uit de zandloper

Wie binnenkort nog werk wil hebben, moet minstens een MBO-3-diploma hebben. HBO zou beter zijn. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na onderzoek van recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door robotisering verandert die markt steeds sneller in een zandloper.

Vanaf de jaren tachtig is ICT steeds belangrijker geworden op de werkvloer. Meestal zorgt technologische verandering voor hogere productiviteit en meer werkgelegenheid, waardoor de welvaart toeneemt. Maar de verdeling van die welvaart is een toenemende bron van zorg.

Druk op de onderkant

De arbeidsmarkt polariseert steeds sterker. Werkgelegenheid en lonen groeien vooral aan de bovenkant. Het gaat dan vooral om werknemers die analytisch, creatief en sociaal werk doen, juist vaak van de aanwezigheid van computers. Aan de onderkant groeit vooral de werkgelegenheid. Dit gaat ten koste van het middensegment: daar daalt de werkgelegenheid en staan de lonen onder druk. Hierdoor werken mensen die voorheen in middenberoepen werkten, nu vaker in lagerbetaalde banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat geeft druk op de lonen aan de onderkant. En het leidt ertoe dat de loonkloof tussen tussen hoog- en laagopgeleiden groter wordt, stellen de onderzoekers. Inmiddels staan ook de werkgelegenheid en de lonen van middelbaar opgeleiden onder druk.

Let op de kwetsbare beroepen

Door de opkomst van ICT zijn andere vaardigheden belangrijker geworden. Computers zijn goed in het uitvoeren van routinematig werk dat van oudsher door de middenberoepen wordt gedaan. Wie dergelijk werk doet, komt nu vaker terecht in lagerbetaalde banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Beleid gericht op de kwetsbare groepen in het midden van de arbeidsmarkt kan helpen deze overgang te versoepelen, stellen de onderzoekers.

Opleiding kan u helpen

Het CPB noemt het zinvol om kwetsbare groepen te helpen om hun inzetbaarheid te vergroten door, waar mogelijk, tenminste een mbo4 of zelfs een hbo-opleiding af te ronden. Voor oudere werknemers kan mobiliteit of omscholing helpen. Het onderwijs kan trachten beter te voorzien in de vraag naar analytische en interactieve vaardigheden, door hieraan meer aandacht te besteden in het curriculum.

Banen verdwijnen niet, ze veranderen

Volgens de studie is het zinvol dat de overheid sterk inzet op onderwijs, waardoor mensen in krimpende beroepen vaker een iets hoger opleidingsniveau kunnen bereiken. Bij robotisering zijn veel mensen vaak bang voor massale werkloosheid door een dalende vraag naar arbeid. Historisch gezien is er geen reden voor deze angst, merken de onderzoekers op. De komst van bijvoorbeeld de stoommachine leidde vroeger weliswaar tot verlies van veel banen. Maar er kwamen tevens nog veel meer nieuwe banen bij.

Toch vraagt het CPB zich af of zo’n massale robotisering er daadwerkelijk komt. Al in de jaren zestig sprak men over huishoudrobots en andere technische snufjes die er nooit zijn gekomen, terwijl er nauwelijks over de mobiele telefoon en het internet werd gesproken door toekomstverkenners.

(Persbericht CPB, ANP)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws

0 reacties op Zo blijft u uit de zandloper

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid