Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
43
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zo geef je medewerkers regie over hun duurzame gedragsverandering: 7 tips
Anders werken

Zo geef je medewerkers regie over hun duurzame gedragsverandering: 7 tips

puzzelen met veranderingen

Gedrag blijvend veranderen en daarmee de kosten van verzuim terugdringen en een sterke organisatie bouwen, is een van de grootste uitdagingen waar organisaties voor staan. De grootste winst boek je als je medewerkers zelf aan het roer zet. Zeven tips om duurzame gedragsverandering effectief in gang te zetten.

We zijn ons ervan bewust dat gezond en gelukkig leven essentieel is. Het meest lastige vraagstuk daarbij is hoe je dat bewustzijn omzet in gedrag. En dat niet alleen: het moet gedrag zijn dat we op de lange termijn kunnen volhouden. Duurzame verandering van gedrag is belangrijk: uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat 50% van de ziektelast toe te schrijven is aan gedrags- en omgevingsfactoren (Mackenbach, 2010). Een gezonde leefstijl helpt dus echt om verzuim te voorkomen. Daarnaast is werkgeluk een belangrijke factor. Betrokken en gemotiveerde medewerkers zijn 18% productiever en verzuimen 27% minder vaak.

Medewerkers die eigen regie hebben over hun gedragsverandering, boeken meer gezondheidswinst. Gedrag veranderen lukt beter als iemand eigen initiatief toont en verantwoordelijkheid neemt. Dwang werkt niet. Help medewerkers om zelf de regie te nemen over hun vitaliteit. Zeven tips voor een goede start om samen met medewerkers en directie te bouwen aan een vitale organisatie.

1. Koppel vitaliteit aan de bedrijfsvisie

Medewerkers zijn eerder gemotiveerd om te veranderen als je als werkgever duidelijk bent over de redenen waarom je aan gezond gedrag wilt werken en wat het hun oplevert. Het werkt stimulerend om vitaliteit onderdeel te maken van de bedrijfsstrategie. Maak het bijvoorbeeld zichtbaar in de kwartaalcijfers. Daarmee voelt de medewerker meer verbondenheid met de organisatie.

2. Toon vitaal leiderschap

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als leider moet je zelf het gedrag laten zien dat de organisatie wil stimuleren. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het veranderproces. Help ze daarin door bijvoorbeeld speciale trainingen te organiseren over vitaliteit: wat is het en wat kun je ermee als leidinggevende? Hoe kun je open vragen stellen? Hoe uit je waardering? Hoe ga je een dialoog aan over vitaliteit? Hoe breng je jezelf en je mensen in beweging? De dialoog met medewerkers is volgens Jeroen Schaapveld, senior adviseur Bedrijfszorg bij Menzis, heel belangrijk. “Als we leiderschap willen tonen in duurzame gedragsverandering, moeten we medewerkers uitnodigen om te reflecteren op hun eigen gedrag en wat zij nodig hebben om prettig in hun werk te zitten. Randvoorwaarde is dat zulke gesprekken op basis van kwetsbaarheid worden gevoerd. Er moet verbinding zijn, anders is er geen basis om je innerlijke motivatie te delen.”

3. Laat medewerkers meedenken

Laat medewerkers meer regie nemen door mee te denken over hun talenten en hoe een medewerker zijn rol ziet in een bedrijf. Ondersteun medewerkers bij hun eigen ontwikkelplan zonder een oordeel te vormen, maar neem ze wel mee naar het doel dat je als organisatie hebt. Geef medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Andersom is het belangrijk dat de medewerker ook betrokken is bij de organisatie en verbondenheid voelt met de organisatiedoelstellingen. “Betrek medewerkers bij keuzes, misschien zelfs strategische keuzes”, zegt Schaapveld. “Zij moeten daarvoor wel weten wat de missie en visie van de organisatie is. Wat zijn de belangrijkste waarden van het bedrijf? Als je nog mensen aan je wilt kunnen binden, moet je werken aan de profilering van je bedrijf en wat je wilt uitstralen.”

4. Stel doelen

Als de medewerkers zelf gemotiveerd zijn om te veranderen, helpt het als er concrete doelen zijn gesteld. Waar wil je aan werken: gewicht verliezen, meer bewegen, meer werkgeluk? Jaarlijks doelen en actieplannen opstellen kan dat concreter maken. Die doelen moeten realistisch zijn en bij de persoon passen. En overdrijf het niet. Kleine stapjes helpen het best. Het helpt niet om van bovenaf een ‘gezonde’ cultuur te dicteren, zegt consultant Key Accounts Maaike Fischer van Menzis. “Juist daarom is het belangrijk dat je met elkaar gezondheidsbeleid creëert. Peil de behoefte en wensen bij de medewerkers en zorg dat je beleid past bij het bedrijf. Neem ook geen ad-hocmaatregelen, zoals bijvoorbeeld een stoelmassage op de werkvloer. Zorg dat je zulke dingen doet in het kader van een bepaald thema of een jaarkalender. Dan gaan mensen het herkennen”

5. Geef een zetje in de goede richting

Met ‘nudging’ stimuleer je medewerkers gezond gedrag te vertonen door eenvoudige veranderingen toe te passen. Bijvoorbeeld door printers en prullenbakken verder weg van bureaus te plaatsen. Stimuleer het gebruik van de trap door voetstapstickers op de vloer, zorg dat de fruitmand goed gevuld is en promoot gezond voedsel in het bedrijfsrestaurant. Denk ook aan het verzorgen van workshops over gezond gedrag en beweging. Dat stimuleert medewerkers om zich bewust te worden van hun eigen gedrag en stil te staan bij wat gezond gedrag is.

Webinar Duurzame gedragsverandering

Meer weten over duurzame gedragsverandering? PW. organiseert op 13 februari samen met Menzis het webinar ‘duurzame gedragsverandering’.

De experts Jeroen Schaapveld van Menzis en Cristel van de Ven van Factor Vijf gaan dan over dit thema met elkaar in gesprek. Aanmelding voor dit webinar is gratis.

6. Benoem wat goed gaat

Gedrag duurzaam veranderen gaat alleen als medewerkers vanuit zichzelf gemotiveerd zijn om te veranderen en te leren. Iemand die wil veranderen, heeft een grotere kans op succes dan iemand die moet veranderen. Om dat te stimuleren, is positieve aandacht nodig, tipt Schaapveld: “Jonge kinderen hebben bijvoorbeeld van nature een enorme wil om dingen te leren. Zij maken steeds weer duurzame veranderingen mee. Ouders staan daar vaak naast om te stimuleren en te complimenteren. Op een bepaald moment houdt dat op: dan gaan we als werkgever die groei minder stimuleren en focussen we op wat beter of efficiënter kan. Zorg dat de wil om te leren en te veranderen blijft door juist te kijken naar wat er goed gaat. We mogen best wat meer successen met elkaar vieren.”

7. Communiceer

Medewerkers de regie laten nemen over hun eigen gedragsverandering kan alleen als goed zichtbaar is dat de werkgever belangrijk vindt. Verbind het onderwerp met andere uitdagingen in het bedrijf, zoals veiligheid of wervingscampagnes. Schakel intranet in en benoem ambassadeurs die de vitaliteitsgedachte uitdragen op de werkvloer. “Dat zijn collega’s die kennis hebben van een gezonde leefstijl en naast hun eigen functie bijdragen aan nieuwe of bestaande initiatieven op dat gebied, zoals wandel- en fietstochten en het stimuleren van micropauzes op de werkvloer en lopend bilateraal overleg”, geeft Fischer aan.

Zij noemt tot slot ook een leefstijlprogramma, SamenGezond, dat helpt om gezonder te gaan leven als goede manier om mensen te stimuleren. Met zo’n platform, gekoppeld aan een app. kun je veel beter communiceren met medewerkers. “Sommige werkgevers hebben vanuit hun hoofdkantoor weinig zicht op de medewerkers en moeite hen te bereiken. Maar iedereen is in het bezit van een smartphone. Met ’ bijvoorbeeld de SamenGezond-app zouden zij toch met hun medewerkers kunnen communiceren over gezond gedrag”, zegt Fischer.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Menzis.;Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid