Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Zo haal je het beste uit elk teamlid – en uit jezelf!
Langer werken

Zo haal je het beste uit elk teamlid – en uit jezelf!

medewerkers met twee gezichten

Iedereen wacht op de tweede golf in deze pandemie. Misschien is die er al – in de vorm van stress en burn-out bij steeds meer werkende mensen. Hoe kan je dit doemscenario keren, en dan nog wel bij mensen die elkaar alleen maar zien?

Werkende mensen die gedwongen thuis moeten werken. Terwijl ze voor een baan in teamverband hebben gekozen. Praktische tips zijn er genoeg over hoe je het gevoel van samenwerken in stand kunt houden bij deze knellde schoen, ook in virtuele teams. Maar wat mensen echt nodig hebben is meer ruimte en autonomie in hun werk, ook wanneer ze op afstand van elkaar zitten. Dat roept een aanzwellend koor van management adviseurs en coaches. Waaronder Liz Kislik in een artikel op Forbes.

Wie ben je en wat doe je?

Kislik baseert zich op de inzichten van Laura Gassner Otting, een zeer ervaren headhunter. Zij gaat uit van een erg simpel, en daarom misschien wel vaak vergeten uitgangspunt: zoek de beste aansluiting tussen wie je bent en wat je doet. Bedrijven zouden meer moeten doen om hun mensen daarbij te helpen. Want de beste aansluiting tussen je werk en wie je bent als persoon maakt het wat minder belangrijk waar, en hoe je werkt. De motivatie voor je werk komt veel meer vanuit jezelf, want het werk is onderdeel van wie je bent. Optimaal bevlogen en gemotiveerd voor het werk dus, en betrokken bij het bedrijf dat het mogelijk maakt.

4 Leefregels voor virtuele teams

Gassner Otting noemt vier leefregels waarmee je dat ideaalbeeld zo goed mogelijk krijgt bij werkende mensen. Ze zijn vooral bruikbaar voor managers die (virtuele) teams leiden, en elk teamlid zo veel mogelijk gemotiveerd en betrokken willen houden.

1} Elk teamlid heeft zijn eigen wensen en idealen.

Vaak gaan managers er voetstoots vanuit dat elke medewerker dezelfde doelen en idealen heeft als zijzelf. “Natuurlijk willen we allemaal … zo veel mogelijk winst, mensen zo snel en goed mogelijk helpen, maximale efficiency in onze werkwijzen, etc.” En als je het de mensen vraagt, zal bijna niemand dat durven tegenspreken. Maar deze ideaalbeelden zijn zelden wat je mensen echt motiveert en inspireert. Misschien dromen ze van een carrièreswitch op latere leeftijd, meer vrijwilligerswerk, meer tijd voor gezin en kinderen, modelbouw, vogelspotten, verre reizen maken. “Ja, maar wat heeft dat met ons werk te maken?” Volgens Gassner Otting is het essentieel dat het management elk teamlid toch aanmoedigt om hier bewust over na te denken, en erover te praten. Met elkaar, en met de directie. Want dat motiveert iemand echt tot betere prestaties. Alleen eraan denken is al prettig.

2} Maak van de bedrijfsdoelen persoonlijke doelen.

Het klassieke arbeidscontract: jij werkt X uur per week voor ons, en wij geven je daar een fatsoenlijk (marktconform) loon voor is passé. Wie een vacature heeft, moet zorgen dat die aansluit bij de persoonlijke wensen en doelen van de beste kandidaat. Wat hebben ze nodig? Meer flexibiliteit in werkuren, willen ze snel carrière maken, zo veel mogelijk vrije tijd voor rust en ontspanning? Andere arbeidsvoorwaarden, zoals meer pensioen, prestatiebonus, spaarplan voor langer verlof? Alleen wapperen met een geldbuidel is daarbij niet genoeg. Wat je aanbiedt moet wel goed passen bij het imago en de doelstellingen van het bedrijf als werkgever, stellen de auteurs. Dat is een leuk puzzeltje in veel organisaties…

3} Moedig je mensen aan om zichzelf te zijn op hun werk.

En dat is, dankzij het massale thuiswerken, veel makkelijker geworden! Want de strikte scheiding tussen thuis en werk is nu grotendeels verdwenen. Iedereen kijkt bij elkaar privé naar binnen. En, als dat niet zorgt voor extra stress, is het nu wel makkelijker om te blijven wie je bent. De kantoor-facade hoeft niet meer op zodra je het pand van je werkgever betreedt. Je kunt het makkelijker hebben over wie je echt bent, je ware gevoelens, wensen en verlangens bespreken en wat je echt motiveert. Want de collega’s zitten als het ware thuis bij je, op het bureau. Mensen kunnen meer overeenkomsten ontdekken in hun hobbies, drijfveren, standpunten en wat ze echt motiveert. Stellen Gassner Otting en haar avatar Kislik hoopvol.

4} De grootste talenten gaan niet meer voor de hoogste beloning.

Hoe jonger de generatie, hoe belangrijker zingeving en betekenis worden in het werk dat ze doen. De aansluiting tussen bedrijfsdoelen en persoonlijke doelen is veel belangrijker voor (met name) Millennials en Gen’Z dan een lekkere loonsverhoging. Een ongemotiveerd teamlid maak je niet langer blij met wat meer geld erbij, stellen de auteurs. Zelfs niet in de Verenigde Staten. Zoek het liever in iets terug doen voor de maatschappij, duurzaam en maatschappelijk relevant werken, sociale ondernemingen en social return, meer ruimte bieden voor vrijwilligerswerk, en zelfs liefdadigheid dan in de platte geldbuidel. Of geef ‘gewoon’ wat meer erkenning voor een goede prestatie, denken wij.

Een ideaalbeeld

Het zijn moeilijke, uitdagende en veeleisende tijden momenteel, erkennen Gassner Otting en Kislik. En, toegegeven: het is een ideaalbeeld wat de auteurs schetsen in dit artikel ‘How To Get The Best From Each Team Member — Including Yourself’. Het oude resultaatdenken vanuit bedrijfsbelang boven persoonlijke belangstelling moet er wel voor op de helling. Maar toch: bedrijven die hun mensen meer ruimte geven voor echt persoonlijke groei hebben een grotere kans om als winnaars uit de crisis te komen. Ze hebben dan een team van medewerkers dat beter gemotiveerd is dan ooit om voor hun bedrijf door het vuur te gaan. Het is hun eigen werk, tenslotte.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid