Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
27
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Zo herken je een burn-out bij werknemers
Gezonder werken

Zo herken je een burn-out bij werknemers

Het is 2018 en dus heeft iedereen het druk en voelt zich gestrest. Maar slechts een klein deel van de mensen ontwikkelt ook echt een burn-out. Daarom de vraag: hoe herken je als werkgever de signalen? En als iemand richting burn-out gaat, wat kun je dan doen?

Het is best lastig om een burn-out te herkennen, zegt Mark de Koning van Burn inn. “Weliswaar heeft iedereen met burn-outklachten last van chronische vermoeidheid, maar verder zijn er eindeloos veel kenmerken, die op zichzelf ook nog eens weinig zeggen. Bijvoorbeeld: meer fouten maken, onredelijk reageren, prikkelbaarheid en minder concentratievermogen. Het zijn allemaal tekenen die óók voorkomen bij mensen die geen burn-out hebben.”

Hoog arbeidsethos en groot verantwoordelijkheidsgevoel

Er is dus geen vaste set aan klachten. We weten allemaal wel wanneer we niet zo lekker in ons vel zitten, maar dat wordt pas een probleem als we daar gedurende langere tijd niet naar luisteren. Dus hoe herkennen we het dan wél op de werkvloer? De Koning: “Ga in je organisatie eens op zoek naar de mensen met een hoog arbeidsethos en groot verantwoordelijkheidsgevoel, mensen die je als onmisbaar bestempelt. Grote kans dat zíj degenen zijn die de grootste risico’s lopen. Uit onderzoek blijkt dat ‘compulsieve helpers’ en ‘mensen die in een leugen leven’ degenen zijn met de grootste kans op een burn-out. Met een scan is te achterhalen of er sprake is van een burn out of dat er iets anders speelt.”

Compulsieve helpers en in een leugen leven

Bij compulsieve helpers kunnen we ons wel wat voorstellen. Zorg en onderwijs zitten er vol mee: gevoelige mensen die hun beroep hebben gemaakt van zorgen voor anderen. En niet voor niks is het percentage burn-out daar ook erg hoog doordat deze persoonskenmerken botsen met een starre organisatie.

Maar wat wordt bedoeld met mensen die in een leugen leven? De Koning geeft een voorbeeld: “Stel je een jong koppel van ergens in de twintig voor. Ze genieten in hun leven vooral van hun studie, uitgaan en sporten. Maar onder druk van hun sociale omgeving komt er een huis met stevige hypotheek en een baan die vooral belangrijk is omdat het zo lekker verdient. Wanneer ze dan tóch naar buiten blijven volhouden hoe fantastisch alles is en hun eigen ongeluk weglachen, is dat op termijn een aardige voorspeller van burn-out. Het gaat er daarbij niet om wat je doet maar hoe je het doet.”

Wat te doen bij een dreigende burn-out?

Compulsieve helpers hebben dus een hoger risico, maar goed, wat moet je als werkgever dan doen als je vermoedt dat iemand richting burn-out gaat? “Creëer een organisatiecultuur waar sprake is van 100 procent vertrouwen. Mensen moeten kunnen vertellen ‘dat het even niet zo lekker gaat’ zonder bang te zijn voor rare blikken. Of erger.”

Ga dus het gesprek aan, vraag wat mensen nodig hebben, en op welke manier je daaraan kunt bijdragen. ‘En o ja, leer werknemers in ontwikkelingstrajecten zichzelf kennen. Want de hoeveelheid prikkels verdwijnen niet in de wereld, maar wel de manier waartoe je je er als individu verhoudt.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid