Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
30
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zo is leren wel leuk!
Anders werken

Zo is leren wel leuk!

grenzen verleggen

Een kwart van alle werkende mensen volgt nooit een opleiding. Dat zijn vooral lager opgeleiden. In een wereld die steeds sneller verandert worden zij steeds kwetsbaarder. Hun banen verdwijnen als eerste. Wie dan niets heeft bijgeleerd, staat aan de kant. En is zichzelf, en mogelijk ook zijn werkgever een blok aan het been.

Die conclusies komen uit onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Onderzoeker Sanders vroeg zich af waarom lager opgeleide werknemers relatief weinig belangstelling tonen om iets te doen aan hun eigen inzetbaarheid, ook op latere leeftijd. En ook Isolde Kolkhuis Tanke, onderzoeker en adviseur op het gebied van duurzaam leren in organisaties heeft er veel onderzoek naar gedaan.

Schrikken van het woord ‘leren’

Ruim de helft van de mensen die nu werken doet elke twee jaar een opleiding of cursus. En van de andere helft doet ook weer de helft dat nooit. Volgens hoogleraar De Grip zijn het vooral mensen die het op de basis- en middelbare school ook al niet makkelijk hebben gehad. Sommige van hen schrikken al zodra ze het woord ‘leren’ horen, vertelt de hoogleraar tegen NRC. ‘Ik kan nu eenmaal niet leren’ is hun overtuiging. Volgens De Grip valt dat reuze mee, als ze maar praktische zaken kunnen leren.

Positieve ervaringen opdoen

De afkeer van dat ‘leren’ komt niet zozeer omdat mensen het niet belangrijk vinden, of omdat ze vinden dat hun werkgever daar op moet letten. Negatieve ervaringen met school weerhouden veel lager opgeleiden ervan om een opleiding te volgen. Positieve ervaringen opdoen met leren zou juist deelname aan scholing en ontwikkeling kunnen vergroten, en zo bijdragen aan hun duurzame inzetbaarheid.

Hou het praktisch

Mensen met een afkeer van leren moeten zo veel mogelijk aanmoedigingen krijgen om ‘het’ toch eens te proberen, blijkt uit de onderzoeken. Scholing bij deze mensen moet zo veel mogelijk praktijkgericht zijn, en liefst onopvallend op de werkplek gebeuren. Gaat het om iets nieuws dat meerdere mensen moeten beheersen, organiseer dan een training in het bedrijf in groepsverband. Dan trekken de collega’s de mensen die het moeilijk kunnen volgen over de streep. Helpen onderling is makkelijker als je met elkaar iets doet. En fouten maken is minder bedreigend. Zeker wanneer de werkgever ook duidelijk laat blijken dat hij dat niet erg vindt. Vergeet dus even die kritische opmerkingen over aarzelende leerresultaten bij mensen die er toch al weinig zin in hebben.

Scholing moet klein beginnen

Toch lijken deze aanbevelingen, hoe zinvol ook, niet voldoende om elke werknemer met ontwikkelaversie enthousiast te maken. Alleen de gedachte eraan blijft bedreigend, zeker als je het vroeger ook al vreselijk vond. Uit het proefschrift van Sanders blijkt dat een andere strategie: het kleiner maken ook veel kan helpen. Het roer hoeft niet helemaal om. Veel beter is het om er soms iets bij te doen, of iets anders te doen, of op een andere manier, zodat het beter aansluit bij de kennis en ervaring die de werknemer al heeft. In plaats van een meerjarige bijscholing zijn korte cursussen aantrekkelijker, want overzichtelijker. Zeker als ze deels online kunnen, op momenten die jou het beste uitkomen.

Structuur komt later

De Grip pleit voor een actiever personeelsbeleid. Werkgevers (of HR) moeten aan iedereen duidelijk maken dat een leven lang ontwikkelen van groot belang is. De werkgever vraagt aan werknemers regelmatig waar zij over enkele jaren in hun loopbaan willen staan. Zodat zij samen kunnen bekijken hoe realistisch dit is en wat hiervoor nodig is. Ook moet de werkgever duidelijk maken waar het bedrijf over 2 tot 5 jaar wil staan en wat dit van jou als werknemer vraagt. Die informatie komt samen in een persoonlijk opleidings- of ontwikkelplan. En dat moet elk jaar opnieuw worden bekeken.

Werken aan een positieve leercultuur

Maar hoe kan HR met zo’n plan kan aankomen bij praktijkmensen die niks moeten hebben van dat ‘geleer’? Door leuke ervaringen met leren naar boven te halen bij deze mensen. Leuker dan dat klassikaal rijtjes stampen op de middelbare school, bij de lessen Duits. Hoe doe je dat? Door eerst te werken aan een positieve leercultuur. Check deze 7 tips nog eens.

Dus:

  • Zorg voor positieve leerervaringen. Tijdens het leren, en erna: je kunt er direct wat mee in je dagelijkse werk.
  • Leren gaat alleen over vaardigheden die je nu of binnenkort nodig hebt in of bij je werk. Geen theorie. Leer het van een collega, of van een trainer die naast je komt staan op je werk.
  • Moeten meerdere mensen iets nieuws leren? Maak er dan een groepstraining van. In een aparte ruimte, dat is minder bedreigend. Collega’s helpen elkaar makkelijker.
  • Wees niet direct kritisch op elkaar. Fouten maken mag niet alleen, het moet ook. Anders leer je nooit iets nieuws, of iets anders. Die houding moet het management zeker hebben.
  • Geen idee wat je zou moeten leren? Praat eens met mensen die leuker werk hebben dan jij, of meer plezier hebben in hun werk. Probeer taakroulatie of job crafting om op nieuwe ideeën te komen.
  • Is de weerstand tegen opleiden en ontwikkelen wat gezakt, begin dan met wat kleine leeractiviteiten. Meekijken, of een snuffelstage. Doe dat op meerdere plekken in de organisatie.
  • Na de eerste positieve ervaringen is het tijd voor wat meer richting. Maak een ruw ontwikkelplan. Zodat mensen structureel blijven werken aan hun duurzame inzetbaarheid.


Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid