Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Zo krijgt employee experience echt inhoud
Anders werken

Zo krijgt employee experience echt inhoud

Tweemaal zoveel bevlogenheid en betrokkenheid. Dat krijg je terug van medewerkers die je waardeert en erkent. Erkenning en waardering bestaat uit 4 essentiële componenten, betogen Eric Mosley and Derek Irvine op HR-platform TNLT. Samen zorgen ze voor optimaal functionerende medewerkers, die zelf genieten van een optimale employee experience. Doe mij die droom!

Het gaat van 40 naar ruim 80 procent: de bevlogenheid voor hun werk en betrokkenheid voor de zaak van medewerkers die waardering en erkenning genieten. Geen wonder dat veel HR-professionals al meer dan een decennium zoeken naar de optimale employee experience. Het Nederlandse ‘medewerkersbeleving’ dekt die opgewekt-emotionele lading helaas toch niet helemaal.

Employee experience: 4 onmisbare componenten

Laten we het dus maar even houden op employee experience. Ook in de rest van dit artikel moeten we wat Engelse termen gebruiken. Want de 4 belangrijkste componenten van employee experience beginnen in die taal toevallig ook met e’s: enablement, energy, empowerment, en encouragement. We zullen het verder in onze eigen taal uitleggen…

1} Enablement

Dat ‘in staat stellen’ om optimaal te functioneren gaat verder dan werkende apparatuur en een goede internetverbinding. Het betekent alles doen (en laten) om de medewerkers zo veel mogelijk succes te laten hebben in hun werk. Mosley en Irvine geven fraaie voorbeelden van allerlei obstakels die je dan zoveel mogelijk uit de weg moet ruimen. Waaronder een openhartig functioneringsgesprek durven houden met een teamlid die door zijn cynische houding schade veroorzaakt aan klantrelaties. En speciaal zorgverlof regelen voor iemand die moet mantelzorgen voor zijn 90-jarige vader.

2} Energy

Herstellen van de energiebalans is een hot item, zeker sinds de thuiswerk-epidemie onze werk-privébalans regelmatig op hol doet slaan. Mosley en Irvine noemen 4 energiebronnen die we als energiegevers zullen herkennen. Langere werkdagen maken hoort daar zeker niet bij. Dat is een belangrijke energievreter. Opvallend dat de auteurs dit noemen. Maar in de VS denken veel werkgevers kennelijk nog altijd dat harder werken betekent: meer uren maken, en dan verbeteren de resultaten vanzelf. Doen wij Europeanen allang niet meer, toch? Van de 4 energiegevers die ze noemen zijn de mentale en geestelijke energiebronnen het interessantst. Je kunnen concentreren op één taak tegelijk, en zeker weten dat je werk zin heeft. Lees alles in het artikel.

3} Empowerment

Overtuig je medewerkers ervan dat ze het kunnen! Geef ze meer bevoegdheden om zelf echte beslissingen te nemen over hun werk, en ze kunnen zich makkelijker verantwoorden. ‘Volgens mij moest dat gebeuren, en daarom heb ik het zo gedaan.’ Maar niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde mate van verantwoordelijkheid en kan vrijheid in gelijke mate aan. Constateren de auteurs terecht. Een individuele aanpak blijft dus nodig bij dat loslaten. Alleen dan draagt empowerment positief bij aan de employee experience. Doe je het goed, dan verdubbelt de omzet op marketing en sales. De productiekant kan zelf verdrievoudigen, weten de auteurs.

4} Encouragement

Sommige mensen en sommige functies moet je alleen maar afremmen, brommen sommigen nu. Anderen denken dat aanmoedigen alleen nodig is bij ongewone, stressy situaties of in sterk bureaucratische omgevingen. Niet waar, stellen Mosley en Irvine. Iedereen bloeit op met wat meer waardering voor zijn of haar inzet, en uitgesproken vertrouwen in het kunnen. Het is de basis voor nog betere prestaties, het laat medewerkers boven zichzelf uitstijgen als het ware.

Kan het management het aan?

Bevlogen en betrokken zijn niet alleen mooie idealen. Het zijn noodzakelijke ingrediënten voor duurzame inzetbaarheid, bij jouw werk en in jouw bedrijfsorganisatie. Maar het ontstaat niet vanzelf, als mensen langer hun werk doen. Terecht constateren de auteurs dat elke medewerker zijn en haar eigen aanpak daarbij nodig heeft. En ook daarbij is de rol van het management cruciaal. Van controleren en beheersen moeten ze gaan naar overdragen, en in staat stellen. Beheerst loslaten, vertrouwen tonen en en aanmoedigen, zelfs al staat het water in je handen. Anders blijft employee engagement of employee experience een hol vat dat alleen mooi klinkt aan de buitenkant. Kan de manager dat aan?

Lees ook: Waarom zou je nu letten op de employee experience?Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid