Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Zoek de balans tussen bevlogen en opbranden
Gezonder werken

Zoek de balans tussen bevlogen en opbranden

boven het ravijn

Bevlogenheid is als zuurstof. De werkende mens kan niet zonder, maar teveel betekent een wisse dood. Een snelle piek in de prestaties heeft niets te maken met duurzame inzetbaarheid. Daarvoor is bevlogenheid ook nodig, maar dan in een mate die rekening houdt met hersteltijd. Pas daarna kan je weer opnieuw een piek in je werk opzoeken.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bevlogen medewerkers tevreden zijn met hun werk, zich daar betrokken bij voelen, loyaal zijn aan de organisatie waar zij werken, initiatief tonen en graag een tandje harder lopen. Uit Amerikaans onderzoek van The Gallup Organisation blijkt het u ook financieel geen windeieren te leggen: meer bevlogen medewerkers zorgen voor 20 procent meer productie in de organisatie, en 12 procent meer winst.

Pas op voor het dode paard

Wat let u om te ‘gaan’ voor opperste bevlogenheid bij elke medewerker, zou je zeggen. Die rem heet, simpel gezegd, doorslaan naar het andere uiterste. Steeds maar werken aan meer, meer en nog meer leidt bij de meeste mensen onherroepelijk tot een burn-out. Jezelf steeds verder opdrijven, en gefrustreerd raken omdat de anderen het (kennelijk) niet kunnen volgen waardoor ook je eigen prestaties niet erg veel meer toenemen, hoewel je er steeds harder aan trekt. De positieve flow van helemaal opgaan in je werk is weg, het gaat alleemaal niet meer vanzelf. Integendeel, het lijkt alsof je trekt aan een dood paard. Steeds meer inspanning geeft steeds minder resultaat lijkt het wel, terwijl de resultaten kort daarvoor nog vanzelf leken te ontstaan.

De juiste balans

De kiem van een burn-out is dan gelegd. Bij bevlogenheid is de kunst is om de juiste balans te vinden tussen een gebrek en een overdaad aan bevlogenheid. Op dat kantelpunt is de werknemer optimaal voldaan met zijn werk, en met wat het oplevert. Vitaliteit, toewijding en flow zijn drie belangrijke kenmerken van die toestand volgens de onderzoekers Schaufeli & Bakker.

Vitaliteit, toewijding en flow

Een vitale werknemer straalt veel energie uit in de manier waarop hij aan het werk is, hij of zij voelt zich sterk en fit, kan lang en onvermoeibaar met werken doorgaan, beschikt over grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen. Een toegewijde werknemer heeft een sterke betrokkenheid bij het werk, ervaart het werk als nuttig, zinvol, inspirerend en uitdagend. Hij of zij voelt zich trots dat hij dit mag doen en is enthousiast over bijna alles dat hij doet. Als de werknemer dan ook nog regelmatig helemaal opgaat in zijn werk, er als het ware mee versmelt waardoor de tijd stil lijkt te staan en zich moeilijk kan los maken voor iets anders (zoals lunchen of toiletbezoek), dan is de flow in orde en is de werknemer optimaal bevlogen voor wat hij doet.

Afdalen moet

Houden zo, zou je zeggen en deze werknemer presteert op de toppen van zijn persooonlijke en professionele kunnen. Helaas. Die opgaande lijn kan niemand altijd vasthouden. De analogie met een bergbeklimmer gaat vaak ook op voor bevlogen werknemers. Ze doen niets liever dan bergen beklimmen, hoe moeilijk, gevaarlijk en oncomfortabel de sport ook is. Bevroren ledematen, honger, dorst en kou lijden, totale uitputting en hersenoedeem zijn maar enkele van de vele gevaren van klimmen (en ook wandelen) in het hooggebergte. Die gevaren zijn alleen te trotseren als je regelmatig afdaalt. En als je dat op tijd doet. Voordat herstel van de gevaren niet meer mogelijk is.

Bevlogen of verslaafd?

Werken is ook topsport. En ook voor bevlogen werknemers geldt: ken uw grenzen. Wie de discipline niet kan opbrengen om op tijd hersteltijd in te bouwen, is niet bevlogen maar verslaafd aan zijn werk. Dat altijd maar door blijven gaan leidt onvermijdelijk tot chronische overbelasting en uitputting. Met burn-out als waarschijnlijk eindstation, waarna een vaak erg lange hersteltijd nodig is om jezelf opnieuw uit te vinden, inclusief de grenzen die je wel kunt bereiken zonder blijvende schade aan je gezondheid.

Meer!

Meer lezen over de grenzen tussen bevlogen en verslaafd? Kijk naar deze vier tips voor meer bevlogen en betrokken medewerkers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid