Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Zorgpad als wegwijzer naar de juiste zorg
Gezonder werken

Zorgpad als wegwijzer naar de juiste zorg

heb een plan achter de hand

Op het juiste moment het juiste doen voor medewerkers met gezondheidsklachten. Een mooi streven, maar in de praktijk ontbreekt het veel bedrijven aan inzicht in arbeidsgerelateerde zorg. Een zorgpad om per fase effectieve interventies inzichtelijk te maken kan uitkomst bieden.

Bijna twee derde van alle interventies heeft als doel om werknemers weer inzetbaar te krijgen bij verzuim. Hoe mooi zou het zijn als bedrijven al in een eerder stadium in actie komen, aldus Wouter Schouten, senior adviseur bedrijfszorg bij CZ. “Juist in de periode voor de ziekmelding kun je veel doen om verzuim te voorkomen. Vooral op het gebied van preventie is er nog veel terrein te winnen. Een groot aantal bedrijven is op zoek hoe ze die switch van curatief naar preventief kunnen maken.”

Ziekteverzuim blijft aanwezig

Een van de redenen om daarnaar te blijven zoeken is het jaarlijkse ziekteverzuim. Dat blijft liggen tussen 4 en 5 procent in veel organisaties. Schouten: “Bij HR-professionals geeft dat wel frustratie, merk ik. Als ze willen investeren in preventie luidt de vraag altijd: wat levert dat op? Ze moeten een businesscase maken en aangeven hoe kosten voor de baten uit gaan. Dat is lastig duidelijk te maken, maar het kan wel.”

Fasen in de ziekte’reis’

Om die business case beter te kunnen maken ontwikkelde CZ verschillende zorgpaden. “Daarmee brengen we de fasen in die reis in kaart”, licht Schouten toe. “Van het moment dat er niets aan de hand is tot het moment dat iemand zich ziek meldt. Ook de vervolgfasen worden beschreven, maar het vernieuwende zit vooral in het preventieve stuk.”

Diverse zorgpaden

CZ hanteert momenteel de zorgpaden stress, fysieke belasting, slaap, gehoor en mantelzorg. “We hebben de belangrijkste arbeidsrisico’s als vertrekpunt genomen”, vertelt Schouten. “Werkstress is er één. Het is belangrijk om daar preventief een interventie op in te zetten. Stress is aan de buitenkant immers niet altijd zichtbaar en medewerkers zijn soms niet mondig genoeg om er zelf mee naar hun manager te stappen. Fysieke klachten zijn wat dat betreft tastbaarder.”

Slaap wordt steeds hotter

Slaap is volgens Schouten een ‘hot topic’ aan het worden. “Veel mensen hebben last van een verminderde slaapkwaliteit, bijvoorbeeld als gevolg van hun leefstijl of het steeds maar ‘aan staan’. Ze presteren daardoor op termijn slechter en lopen meer gezondheidsrisico’s.” Een van de nieuw te ontwikkelen zorgpaden heeft betrekking op overgangsklachten, aldus Schouten. “We horen dat werkgevers de aard en de omvang hiervan niet scherp hebben. De arbeidsgerelateerde zorg bij overgangsklachten kan beter, wat hopelijk ook weer het verzuim terugdringt.”

Inzicht in interventies

En wat kan een bedrijf dan doen per fase in de zorgreis? Het aanbod aan interventies is gigantisch, weet Schouten. “Bedrijven vinden het lastig dat er zo veel te koop is qua arbeidsgerelateerde zorg. Zelfs grote bedrijven kunnen lastig in kaart brengen welk aanbod op welk moment het beste is voor hun medewerkers.” En dus vulde CZ de zorgpaden met de meest effectieve interventies per fase. “We begrijpen allemaal dat een cursus mindfulness niet de beste interventie is voor iemand die al anderhalf jaar thuis zit met een burn-out. Maar wat werkt dan wel? En wat is een goed moment om een interventie in te zetten? Het zorgpad helpt daarbij. Met 9000 collectiviteiten hebben we veel expertise en data opgebouwd wat wel en niet werkt, waarmee we bedrijven kunnen helpen.”

Meerwaarde van gestructureerd gezondheidsbeleid

Uit onderzoek van CZ blijkt dat minder dan de helft van de werkgevers zijn medewerkers een geschikte interventie kan aanbieden. Variërend van 48% bij een fysieke arbeidsbelasting tot 26% bij mantelzorg. Bedrijven die een gestructureerd gezondheidsbeleid voeren, zijn vaker in staat om een geschikte interventie aan te bieden.

Een goede werkgever zijn

“We hanteren zelf een driedeling”, vertelt Schouten. “De eerste groep bedrijven doet niet meer dan wat de overheid opdraagt. De tweede groep gelooft dat gezondheidsmanagement zinvol is, maar wil eerst weten wat het oplevert. En de derde groep snapt dat investeren in medewerkers uiteindelijk ten goede komt aan het bedrijf. Dat gaat verder dan alleen het bedrijfsresultaat. Het betekent ook een verbetering van je concurrentiepositie op de arbeidsmarkt. Mensen werken nu eenmaal liever bij een bedrijf waar oog is voor het menselijke aspect.”

Nog veel antwoorden zoeken

Ook voor bedrijven die de meerwaarde van gestructureerd gezondheidsbeleid inzien, liggen er volgens Schouten nog voldoende kansen. “Hoe organiseer je het? Wat is dan goede zorg? Wat zijn effectieve interventies? Op dat soort vragen zoeken nog veel bedrijven antwoorden. Idealiter heeft een bedrijf een aanbod aan interventies voor elke fase in de zorgreis. En brengt het bedrijf dit aanbod structureel onder de aandacht van medewerkers.”

Preventie en de rol van HR

HR-professionals spelen hierin een belangrijke rol, aldus Schouten. “Met hen wisselen we als CZ ideeën en expertise uit over de belangrijkste gezondheidsrisico’s in het bedrijf. We ondersteunen hen bij het formuleren van beleid hierop en bij het adresseren van thema’s als vitaliteit of duurzame inzetbaarheid binnen de directie of het bestuur. Zij willen overtuigd worden van het rendement op investeringen. Als je als HR-professional zaken voor elkaar wilt krijgen, is niet alleen de inhoud belangrijk. Je moet ook goed duidelijk kunnen maken wat het oplevert.”

De hele markt goed in kaart hebben

Voor de inzet van de juiste interventies vragen werkgevers vooral om advies bij de arbodienst (60%), bij HR (48%) en bij leidinggevenden (40%), blijkt uit onderzoek van CZ. De werknemer (24%), huisarts (18%) en interventiespecialist van de zorgverzekeraar (14%) zijn bronnen van advies die de werkgever minder gebruikt. Schouten vindt dat jammer, want “bedrijven kunnen gebruik maken van de data, kennis en inkoopkracht van een zorgverzekeraar. Een arboarts ziet een medewerker pas als die ziek is en verwijst vaak door naar het netwerk dat hij of zij kent. Geen enkele arboarts heeft de markt van arbeidsgerelateerde zorg zo goed in kaart als een zorgverzekeraar met 3,5 miljoen verzekerden. Daar zit de winst van een intensieve samenwerking.”

Tip: Lees alles over gezondheidsmanagement in het dossier op PWnet.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid