Stelling
"Op tijd stoppen is de beste manier om het werk langer vol te houden."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases ZorgSaam inzetbaar blijven tijdens en na de coronacrisis
cases

ZorgSaam inzetbaar blijven tijdens en na de coronacrisis

De fysieke en mentale belasting van zorgmedewerkers wordt in deze coronatijden danig op de proef gesteld. Zo ook bij ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen, waar snel inzetten van een ondersteuningsteam voor medewerkers goed uitpakte. Arbocoördinator Tonny de Waal blikt terug én vooruit. “We moeten aan de slag met duurzame inzetbaarheid.”

Op 3 april nam de ziekenhuislocatie in Oostburg de eerste coronapatiënten op. “Half maart hadden we al een ondersteuningsteam voor psychosociale steun aan medewerkers samengesteld, vertelt De Waal, die de coördinatie van het ondersteuningsteam op zich nam. “Daardoor konden we vroegtijdig anticiperen op deze unieke situatie. Zo presenteerden we op de afdelingen wat de coronazorg voor impact kan hebben op de fysieke en mentale belasting. De presentatie is bovendien verfilmd en ondertiteld, zodat alle medewerkers ermee in aanraking konden komen.”

Buddy-systeem

Het ondersteuningsteam van ZorgSaam introduceerde onder meer het ‘buddy systeem’. De Waal: “Het risico bestaat dat je een hulpvraag van medewerkers gaat medicaliseren, door ze meteen naar een psycholoog te sturen. Met een buddy help je elkaar als collega’s op een meer laagdrempelige manier.”

Coronazorg is erg intens

Dat was soms echt wel nodig, vertelt De Waal. “De intensiteit van coronazorg is gewoon hoger. Patiënten hebben meer verzorging nodig en het ziektebeeld is minder goed voorspelbaar. Ook zijn er helaas collega’s besmet geraakt. Dat alles geeft extra psychische belasting.” Een gesprek geeft vaak al verlichting, aldus De Waal. “Maar als medewerkers dreigen uit te vallen, hebben we ook een team medische psychologie klaar staan met toegang tot mogelijke vervolgzorg.”

Vergeet de andere medewerkers niet!

Behalve zorg op drie ziekenhuislocaties biedt ZorgSaam ook ouderenzorg, thuiszorg en ambulancezorg. De Waal: “In de media lag de focus veel op de IC’s en covid-afdelingen, maar wij wilden andere medewerkers niet vergeten. In de thuiszorg moesten medewerkers zonder persoonlijke beschermingsmiddelen van cliënt naar cliënt. Dat vraagt nogal wat van hen.”

Oplossingen bedenken

“We hebben mensen nooit verplicht om te werken, maar juist kaders gesteld en oplossingen bedacht voor degenen met een kwetsbaar gezinslid of die zelf kwetsbaar waren. Ook aan de thuiswerkers is gedacht, met een kadobon om een bloemetje in huis te halen. Onze strategie vanuit HR was dat alle medewerkers dezelfde aandacht verdienen.”

Starten en waar nodig bijstellen

Terugkijkend op de afgelopen maanden is De Waal vooral tevreden met de keuze voor het ondersteuningsteam. “Dat werkte vanaf dag één goed. Met 25 personen was het team best groot. Het voordeel was dat er mensen vanuit de hele organisatie in zaten, die hun eigen afdelingen laagdrempelig konden benaderen.” Ook de ‘hands on’ mentaliteit van het team pakte positief uit, vindt De Waal. “Allerlei externe partijen boden hun diensten aan, maar we wilden primair zelf de regie houden. Zelf proactief op pad gaan, bellen en mensen bijstaan. Dan geef je ook een signaal richting de medewerkers dat je hen serieus neemt. Het was een goede keuze om als ondersteuningsteam snel te starten en waar nodig bij te stellen.”

Direct contact

Uiteraard komen uit zo’n nieuwe situatie ook leerpunten naar boven. “We zochten in eerste instantie toegang tot medewerkers via leidinggevenden. Maar niet alle leidinggevenden vonden dat contact even belangrijk”, vertelt De Waal. “Daarom zijn we na enkele weken direct contact gaan zoeken met medewerkers. En achteraf was er geen enkele leidinggevende die zich gepasseerd voelde.”

Leerpunten voor eventuele tweede golf

Als ander leerpunt noemt de arbocoördinator dat doemscenario’s wellicht de overhand hebben gekregen in de beleving van medewerkers. “De focus lag op scenario zwart, terwijl de kans daarop in Zeeuws-Vlaanderen klein was. Dan maken mensen zich misschien meer zorgen dan reëel is. Bij een eventuele tweede golf zullen we daar voorzichtiger mee omgaan.”

Maak meetbaar hoe het echt gaat

Nu het aantal covid-patiënten sterk is afgenomen, is het ondersteuningsteam afgeschaald naar een kernteam van acht mensen. Ook is er nu gelegenheid om te inventariseren hoe het écht met de medewerkers gaat. “Het is de wens van onze directeur ziekenhuiszorg om dat meetbaar te maken en niet alleen af te gaan op ervaring en inschatting”, licht De Waal toe. “We zijn daarom bezig met een pulse medewerkersonderzoek. Verder monitoren we dagelijks met HR het verzuim en de ziekmeldingsfrequentie. Het verzuim is tijdens de coronacrisis niet of nauwelijks gestegen.”

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid

ZorgSaam ziet deze tijd ook als kans om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Iets wat hard nodig is, vertelt De Waal. “We zijn de afgelopen tijd, samen met CZ, intensief bezig geweest met dit thema. We hebben naar de kosten en baten van duurzame inzetbaarheid gekeken, onderzocht waar onze verspilling zit en hoe het met onze medewerkers gaat op allerlei vlakken. Op bijna alle thema’s scoren we slechter dan de benchmark. We staan dus voor een uitdaging, maar het geeft in elk geval een gevoel van urgentie bij iedereen. We moeten, los van de coronapandemie, aan de slag met duurzame inzetbaarheid.”

Pilot met gezondheidschecks

In 2019 voerde ZorgSaam bij verzorgingshuis Bachten Dieke in Terneuzen een pilot met gezondheidschecks uit. “Bij veel mensen was de uitkomst een rood stoplicht op bepaalde thema’s”, laat De Waal weten. “Het goede daarvan is dat we hen in beeld hebben en dat mensen nu ook aan zichzelf willen werken om inzetbaar te blijven. Ook om er voor de bewoners te zijn en te blijven. Dat zorgt bij zorgprofessionals voor een enorme drijfveer.”

Medewerkers aan boord houden

Inzetten op duurzame inzetbaarheid is niet alleen goed voor medewerkers en zorgvragers, maar ook voor ZorgSaam als werkgever, aldus De Waal. “Als grote organisatie in Zeeuws-Vlaanderen wilden mensen altijd graag voor ons werken. Maar we zijn onze voorsprong ten opzichte van andere werkgevers enigszins kwijtgeraakt. Met onze focus op duurzame inzetbaarheid willen we laten zien dat ZorgSaam een goede werkgever is. We hebben zo’n 3500 collega’s en er zijn, ondanks technologische ontwikkelingen, altijd heel veel mensen nodig. En dat in een sterk vergrijzend gebied. Dat betekent een toenemende zorgvraag, maar ook een hoge uitstroom van medewerkers in de komende tien jaar. Dan is het juist zaak om medewerkers aan boord te houden.”

Vitaliteit verbeteren

ZorgSaam wil volgens De Waal onder meer investeren in interventies om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren. Ook de rol van leidinggevenden staat op het netvlies. “Zij staan immers in contact met medewerkers en moeten hen stimuleren om in beweging te komen. De gespreksvoering van leidinggevenden is erg belangrijk om te weten wat medewerkers nodig hebben en daarop te anticiperen.”

Quick wins

Het bedenken en uitvoeren van tien ‘quick wins’ moet zorgen voor snelheid in het vitaliteitsbeleid van ZorgSaam. De eerste quick win is de aanschaf van een Raizer, een tilhulpmiddel om iemand overeind te helpen die gevallen is. De Waal: “Dat helpt medewerkers, met name in de thuis- en ouderenzorg, om de fysieke belasting te reduceren. Er hoeft geen tweede medewerker te worden opgeroepen en voor een cliënt is het een veel rustgevender werkwijze. Het mes snijdt dus aan alle kanten.”

Kom snel met knelpunten

ZorgSaam bevraagt medewerkers momenteel naar andere mogelijke quick wins. “We willen graag dat medewerkers knelpunten vroegtijdig aankaarten, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken. Dat past bij onze kernwaarden: persoonlijk, vitaal, samen. Het slechtste wat je met duurzame inzetbaarheid kunt doen, is buiten medewerkers om van alles verzinnen waar geen behoefte aan is.”

Lees het hele artikel op PW. Tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Eerste publicatie door Kees van Delft op 8 jun 2020

Meer over corona

In het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement vind je nog meer corona-artikelen met praktische tips, best practices en adviezen van deskundigen. Zoals:

  • Gezondheidsmanagement in coronatijden: zo pakt Jumbo het aan
  • ‘Na coronacrisis doorpakken op inzetbaarheid’
  • Medewerkers weer naar kantoor? 9 tips voor HR
  • Thuis en op kantoor werken: zo blijf je fit (12 tips)


Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : cases, Gezonder werken, Nieuws, Sponsored content
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid