Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken 5 manieren om het talent beter binnen te houden
Anders werken

5 manieren om het talent beter binnen te houden

De talenten binnenhouden nadat je ze na een lang en lastig selectieproces hebt gevonden, het blijft een van de grootste HR-uitdagingen momenteel. Een op elke drie zorgvuldig geselecteerde ‘goudhaantjes’ (of hennetjes) verlaat het pand alweer binnen korte tijd. Het kan anders, en dat kost niet veel.

Gelukkig is het belang van personeelbehoud inmiddels goed geland in de directiekamer. Bijna 80 procent van het topmanagement vindt retentie belangrijk. Verloop kost immers veel geld en medewerkers die weggaan nemen waardevolle kennis en ervaring mee. Ongeveer een derde van de bedrijfsorganisaties houdt hier rekening mee. Niet door beter talent management, maar door meer geld te reserveren voor werving en selectie. Dat terwijl personeelbehoud vele malen goedkoper is. Kijk naar onderstaande tips.

5 onmisbare onderdelen van talentbehoud

  1. Het is belangrijk dat medewerkers zo snel mogelijk na binnenkomst realistische doelstellingen krijgen. Stippen op de horizon die aangeven wat ze moeten bereiken over één, twee en drie jaar, en welke middelen de organisatie hiervoor beschikbaar stelt. Die ‘stippen’ moeten ambitieus zijn, maar de lat moet ook niet onrealistisch hoog liggen. Zonder deze doelstellingen gaan ze zich snel vervelen of ze raken ontmoedigd met de gedachte ‘dat haal ik toch nooit’.
  2. Meer vrijheid, vooral bij de werktijden scheelt enorm. Ruime mogelijkheden om thuis te werken scheelt de helft in het personeelsverloop. Deze mensen zijn vaker tevreden met hun baan, omdat ze in hun eigen tempo kunnen werken, en op een plek waar ze zich op hun gemak voelen. Medewerkers (vaker) thuis laten werken beperkt dus het verloop. Ook zijn deze Nieuwe Werkers een stuk productiever dan de standaard kantoorslaven.
  3. Een nieuweling op elke drie weet al na een week of hij of zij het jarenlang gaat volhouden bij deze werkgever. De eerste indruk die een werkgever achterlaat is van groot belang. Denk dus aan een goed, volledig en zorgvuldig samengesteld inwerkprogramma. De gedachte dat ‘wat goed is, vanzelf boven komt drijven’ past daar niet echt bij…
  4. Als er geen loonsverhoging in zit het komende jaar, gaat een op elke drie nieuwelingen om zich heen kijken. Die zijn dan niet echt loyaal, maar misschien kunt u ze toch niet zo snel missen. Wie goed is ingewerkt, kent ook de betekenis van zijn eigen rol binnen de organisatie. Als ze zich dan ook goed kunnen identificeren met de waarden van de organisatie, dan zullen deze medewerkers minder snel opzeggen als de loonsverhoging er komend jaar nog niet in zit.
  5. In grote organisaties is een op elke drie midden- en hogere managers latent op zoek naar iets anders. Die raakt u binnenkort kwijt als u ze niet vertelt hoe waardevol ze zijn voor de organisatie. En u weet hoe het gaat met vissen? Die beginnen aan de kop te stinken…

(geïnspireerd door: ERE media/TLNT)

Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling

One reacties op 5 manieren om het talent beter binnen te houden

  1. Noks Nauta

    De hele slimme medewerkers zijn de sensorpalen van uw organisatie. Zij hebben als eerste door wat er niet goed gaat. En ze melden dat ook. Dat vindt u niet altijd leuk.
    Soms zijn het de lastige medewerkers die eigenlijk het meeste voor de organisatie kunnen betekenen. Herkent u ze en houdt u ze binnen? Kijk ook naar het leaflet: ‘Werkgever, koester je talenten!’ van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen: http://ihbv.nl/kennis-hb/leaflets/

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .