Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 5 tips om het team aan het werk te krijgen
Anders werken

5 tips om het team aan het werk te krijgen

Goed. Het team is geïnstalleerd, al dan niet zelfsturend, iedereen kent elkaar, ze weten ongeveer wat ze moeten bereiken, en dan… gebeurt er een tijd niets. U wordt wat ongeduldig. Want u was zo vóór deze aanpak. Het management kijkt belangstellend over uw schouder mee. Welwillend, dat nog wel, maar u voelt die ogen priemen. Er moeten resultaten komen! Hoe krijgt u het team werkend?

Volgens Greg Bayer, drijvende kracht achter de website met managementinformatie Pulse, zijn er drie elementen nodig om een team aan het werk te krijgen: elk teamlid moet snappen

  • dat zijn of haar bijdrage echt belangrijk is, en:
  • dat de teamleden elkaar allemaal nodig hebben om:
  • een opdracht uit te voeren die echt belangrijk is.

5 beleefde schoppen tegen het …

Voor de mensen achter het team heeft Bayer ook een belangrijke noot: jaag ze niet op door te benadrukken dat het voortbestaan van de onderneming alleen van hen afhangt. Omschrijf het doel dat ze moeten bereiken liever zo duidelijk mogelijk. Bayer geeft een kleine lawine aan tips om deze uitgangspunten verder in gang te zetten.

1} Dit gaat echt ergens over
Elk teamlid moet aanvoelen dat de opdracht echt belangrijk is. Voor het voortbestaan van de onderneming, om nieuwe markten en doelgroepen aan te spreken, om niet hopeloos op achterstand te komen. Het team moet de lat behoorlijk hoog leggen. Misschien is dat doel niet helemaal haalbaar, maar dat dacht men ook toen president Kennedy zei dat Amerika een man op de maan zou zetten. Er moet een kleine rilling over ieders rug lopen bij de gedachte aan dat doel. Halen we dat wel? Ja. In elk geval: we moeten het proberen. Daarvoor moet de leider, of voorzitter, of inspirator van het team er natuurlijk wel eerst zelf zo hartstochtelijk in geloven. Breng in kaart welke gevolgen dit gaat hebben voor producten, diensten, klanten, concurrenten. Die argumenten heeft u straks nodig om iedereen geïnspireerd te krijgen.

2} Problemen zijn er om overwonnen te worden
Nu die ambitieuze missie er staat, worden de obstakels vanzelf zichtbaar. Ziet u ze niet, dan zien de anderen ze wel. Daar positief mee omgaan is uiterst belangrijk. Moffel ze niet weg, haal ze juist boven water. Benoem de problemen expliciet, breng ze in kaart, inclusief de gevolgen, en zie hoeveel mensen klaar staan met oplossingen. Betrek ieders inbreng daarbij, dan blijft iedereen zich onmisbaar voelen en dan blijft de positieve energie stromen.

3} Benoem deeleigenaren
Als de vorige stappen goed zijn gezet, is duidelijk wat er moet gebeuren om dat ambitieuze doel te bereiken en in welke volgorde. Elk teamlid moet verantwoordelijk worden gemaakt voor een onderdeel, deelproduct, tussenstap of fase op weg naar het einddoel. Belangrijk is dat het een afgerond geheel is, inclusief een ontwerp- en testfase en bijstellingen. Betrek iedereen bij de taakverdeling. Is het team te groot om iedereen direct een afgeronde taak te geven, werk dan met een planningscommissie, maar geef iedereen wel inspraak bij de uiteindelijke verdeling, anders haken sommige leden af.

4} Blijf open en transparant
Kennis is macht, en dat geldt zeker voor een team met een belangrijke opdracht. Weten ze niet alles, dan is het resultaat ook niet optimaal passend, of bruikbaar. “Hadden ze dat maar geweten!” Deel daarom alle informatie met het team, ook de vertrouwelijke cijfers en stukken die alleen binnen het management team circuleren. Kan het team er niet bij zijn als een belangrijke beslissing wordt genomen, breng ze dan zo snel mogelijk op de hoogte. En vertel er vooral bij waarom dit besluit is genomen. De teamleden kunnen dan soortgelijke afwegingen maken als de mensen die de beslissing namen. Tijdens dat afwegingsproces komt veel aanvullende informatie vrij over prioriteiten en mogelijke gevolgen. Dat maakt het teamresultaat optimaal passend.

5} Deel zo veel mogelijk
Een hecht team deelt ervaringen, teleurstellingen, (on)mogelijkheden, ideeën, lunches, tafelvoetbal, inspiratie en frustratie om de voortgang te delen en problemen op te lossen. Kom regelmatig bij elkaar (een keer per week, vaste tijd) om te vertellen wat je hebt gedaan en waar je tegenaan loopt. Wat lukt wel, wat niet, en wat heb je nodig. Vanuit de grondgedachte dat ieders inbreng even belangrijk is voor het succes moet het mogelijk zijn hierover open met elkaar te praten. En dat leidt weer tot betere oplossingen, en tot prestaties die niemand aan het begin voor mogelijk hield…

(LinkedIn Pulse)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid