Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken 7 Vitaliteitstips voor duurzame inzetbaarheid
Gezonder werken

7 Vitaliteitstips voor duurzame inzetbaarheid

Niet roken, veel groenten eten en genoeg bewegen. Die stokoude waarheid als een koe blijft maar gelden voor de gestresste bedrijfsmens. Gezond(er) leven is de basis van alle duurzame inzetbaarheid, maar hoe leg je die basis? En, misschien nog wel veel belangrijker: hoe hou je die basis vast? We herhalen aan de vooravond van een lang (Paas)weekende daarom met liefde 7 basale vitaliteits’nudges’, die weinig inspanning kosten maar des te meer resultaten opleveren. Kijk er dinsdagochtend ook nog even naar.

Zo’n tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, bleek uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen door werkstress. Dat kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld inefficiënte procedures, een onaangename werksfeer, rolonduidelijkheid of onrealistische doelstellingen. Bovendien is de mate waarin medewerkers een situatie als stressvol ervaren heel persoonlijk. Dit hangt af van persoonskenmerken en wat ze eerder al meegemaakt hebben.

Leefstijl goed voor de balans

Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Voldoende rust nemen, gezond eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. Dit gegeven kan niet alleen helpen bij het aanpakken, maar ook bij het voorkomen van werkstress.

Let op de basis

Werkgevers die een gezondere leefstijl willen propageren grijpen vaak snel naar dure gezondheidprgramma’s, gebaseerd op voorlichting over een gezonde leefstijl. Maar het veranderen van gewoonten behelst vaak meer dan simpel informeren over ‘hoe het wel moet’. Mensen maken hun keuzes– met name wat betreft voedsel – vaak op basis van hun oeroude instinct. En met voedsel begint alles, dus ook een gezondere leefstijl.

1} ‘Snack goes with the drink’

Zo bleek een kleine verandering in de presentatie van het aanbod van snacks medewerkers al in de gewenste richting duwen. In een klein experiment observeerden de onderzoekers van Yale hoeveel mensen bij een van de kleine ‘snack stations’ zowel een drankje als een snack kochten. Mensen die het drankapparaat gebruikten die naast de snacks stond, kochten in 50 procent van de gevallen ook een snack. Dat in tegenstelling tot de drankmachines die verder stonden van de snackautomaat. Oplossing? Machine verplaatsen.

2} Gezonder lunchen

De sociale omgeving heeft ook invloed op de behoefte aan gezond eten. Ruim 20 procent van u zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. Gelukkig eet een op de tien werknemers gezonder in bijzijn van collega’s. Ook wordt er langzamer gegeten, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben. Denk ook eens aan superfoods, zoals quinoa, havermout, gojibessen en chiazaad. En wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Pas op met snacken en snaaien

Want een andere sluipmoordenaar op uw vitaliteit zijn de kleine versnaperingen zoals koek en snoep die aanwezig zijn op allerlei plekken in het pand (zoals vergaderzalen en wachtruimtes, waar mensen die hapjes nog snel even meepakken). Gezonde hapjes zijn dan al wat beter, zoals komkommer of (ongekookte) bloemkool met een beetje dipsaus. Pas vooral op met suikers.

4} Een zittend bestaan? Opstaan!

Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Bij de afdelingen Sales, Media, Marketing (60 procent) en Financiën (54 procent) het grootste aandeel medewerkers aan zijn bureau is gebonden. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen.

5} Pak je pauze(s)

Uitrusten doe je maar in je eigen tijd, net zoals ziek zijn. Zelfs in onze heilige vakanties is doorwerken op de tablet en smartphone heel normaal geworden. We zijn zó verslaafd geworden aan werken dat we moeten leren om bewust niets te doen. Tijdens dat ‘niets doen’ doe je namelijk heel veel. Je hersens draaien nog enige tijd door, op topsterkte. Ze ordenen, prioriteren en interpreteren alles dat je hebt gedaan en hebt meegemaakt. Hard doorwerken is dus niet hetzelfde als efficiënt werken. Meer is (lang) niet altijd beter. Slimmer wel. Slimmer worden doe je niet door meer te doen in minder tijd. Zoals een bekende wielrenner al zei: de wedstrijd win je in bed.

6} Let op de werkdruk

Vitaliteit is meer dan alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen (uit de krant, of uit een boekje, inderdaad).

7} Verslaafd raken aan bewegen

Dan is meer bewegen essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Doel is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Het klinkt misschien vrij simpel, maar gezondheid is de basis van alle duurzame inzetbaarheid, en dus ook van alle beleid op vitaliteit.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid