Stelling
"Werk waar je ziek van wordt moet je direct opzeggen."
68
29
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Dertiger ziet niet veel in opleiding
Langer werken

Dertiger ziet niet veel in opleiding

Het wil maar niet lukken om meer mensen vanaf 30 jaar in de schoolbanken te krijgen. Vorig jaar daalde het aandeel leerlingen boven de 30 in het mbo en op de universiteiten opnieuw. Alleen op hbo-niveau kwamen er wat meer mensen in die leeftijdsgroep bij.

Uit cijfers van de onderwijskoepels blijkt dat tussen 2011 en 2014 op alle niveaus steeds minder mensen boven de 30 jaar een studie volgen. Dat is een tegenvaller voor het kabinet en in het bijzonder voor minister Bussemaker van Onderwijs. Zij kondigde eind 2014 stimuleringsmaatregelen aan die werkende mensen moesten aansporen om meer te gaan studeren, eventueel in deeltijd. Met het programma Een Leven Lang Leren probeert de overheid al jaren om werknemers, ook als ze een vaste baan hebben, weer in de klas te krijgen. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt snel verandert.

‘Leven lang leren’?

De maatregelen van het kabinet lijken opnieuw niet te hebben geholpen. Bij de universiteiten in Nederland daalde het aantal studenten ouder dan 30 jaar van 11.840 in 2014 naar 11.700 vorig jaar. In 2011 waren het er nog ruim 14.600. Ook in het mbo daalde vorig jaar het aantal studenten gestaag: van ruim 27.000 naar ruim 24.000. In 2011 telde het mbo nog bijna 54.000 leerlingen van 30 jaar en ouder.

Modules

Bij hbo-instellingen zitten nu 5521 studenten ouder dan 30 jaar. Dat zijn er 150 meer dan een jaar eerder. Maar in 2011 waren het er nog ruim 7400. Zelfs op de Open Universiteit daalde vorig jaar het aantal studenten van 17.000 in 2014 naar ruim 15.000 in 2015. Daar gaan wel veruit de meeste mensen naar toe, omdat daar in modules les wordt gegeven. Ook volgen veel mensen cursussen, workshops en trainingen, bleek vorige week uit CBS-cijfers.

Lesaanbod moet flexibeler

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten zegt dat genoeg over de manier waarop Een Leven Lang Leren wel zou moeten worden aangeboden: “Het aanbod moet veel flexibeler worden, zodat mensen hun eigen tempo kunnen bepalen. Zij moeten losse modules, ook online kunnen volgen: kort en to the point. Nu worden opleidingen in te grote brokken aangeboden.”

(Bron: ANP)

Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .