Stelling

Een werkrooster is niet meer nodig. Je regelt het beter onderling

17
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Druk? Doe liever mañana mañana!
Anders werken

Druk? Doe liever mañana mañana!

Het ging recent heel vaak over werkdruk. Dus misschien heeft u nog geen tijd gehad om alles erover te lezen. Daarom nu een blik van-binnen-uit het leven van een drukke dertiger: Danny Paulich op HR-Base.

Ik ben zelf best een druk baasje. Er zit aardig wat tijd in mijn baan als marketeer bij Effectory, voetballen in de selectie van SV de Meer, andere sporten, afspreken met vrienden en leuke dingen doen met mijn vriendin. En dan moet er natuurlijk ook nog af en toe gechilld worden. Ik ben druk, maar niet té druk. Gelukkig is stressen niet echt aan mij besteed.

De gezonde werkdruk

Om me heen hoor en zie ik vaak andere verhalen, zowel werk- als privé. Laat ik beginnen met (te) druk zijn op werk, oftewel: werkdruk. Vooropgesteld, met een gezonde werkdruk is niets mis. Een lichte vorm zorgt ervoor dat iemand leert en zich ontplooit. Maar als er structureel te weinig tijd is om het gevraagde werk af te krijgen, dan slaat dit positieve effect om.

Herkenbaar?

In een werkomgeving ontstaat vaak een vicieuze cirkel. Drukte houdt drukte in stand. Iedereen rent en vliegt, want medewerkers willen zich bewijzen tegenover hun leidinggevenden. Ik denk dat veel mensen zich de volgende punten herkennen: e-mails checken tijdens het ontbijt, op het werk achter de feiten aanrennen en al telefonerend thuiskomen. Als het even tegen zit lig je ’s avonds zelfs in bed te piekeren over die klantafspraak van de volgende ochtend.

Nog erger

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de uren die mensen op de Zuidas draaien. “Het hoort er nou eenmaal bij”, zeggen ze dan. Ik moet er persoonlijk niet aan denken. Veel mensen durven niet al hun vakantiedagen op te nemen, omdat ze dan denken dat hun collega’s vinden dat ze niet hard genoeg werken. Hier is weer sprake van een mooie cirkelredenering: “Als mijn concurrenten en collega’s zo hard werken, dan doe ik dat ook”.

Ook thuisluie-man

Helaas trekt deze lijn zich vaak door naar het privéleven: kinderen geïrriteerd het bed in werken, nog even je mail checken, te weinig rust om recreatief te lezen, te weinig tijd om een vriend te zien en geen zin meer om te sporten. Hierdoor ontstaat een knagend gevoel dat je tekort schiet tegenover je partner, kinderen, vrienden, familie en je gezondheid. Soms denk ik dat we in Nederland eventjes met z’n allen om moeten schakelen naar de Spaanse mañana mañana-cultuur. Het zou een hoop mensen goed doen.

In de ideale wereld

Elke dag telt 24 uur en in een week zitten 7 dagen. We zullen het ermee moeten doen. Leidinggevenden, vrienden, collega’s, klanten.. Iedereen wil wat van je en het liefst zo snel mogelijk. Wat ik wil meegeven: laat het los. Denk wat meer aan jezelf. Of eigenlijk: doe gewoon normaal. Het is niet erg om af en toe ‘nee’ te zeggen en om je grenzen aan te geven. Sterker nog, doe dit vooral! Denk er ook aan dat je sommige dingen kunt uitbesteden. Er zijn veel externe partijen die jouw werkdruk kunnen verlichten, zodat jij je kunt focussen op de dingen die echt belangrijk zijn. Op deze manier creëer je veel meer impact. Het gaat volgens mij meer om de kwaliteit van het werk en het leven, niet om de kwantiteit.

Wat kan je werkgever doen?

Wil iemand op z’n werk even nu.nl of Facebook checken? Of wil iemand tijdens werktijd naar de kapper? Laat dit vooral lekker gebeuren. Na deze break is diegene weer helemaal opgeladen om een paar uur hard te werken. Zelf vind ik het heerlijk om af en toe thuis te werken. Of mijn laptop te pakken en in een rustig cafeetje te zitten. Medewerkers moeten flexibel om kunnen gaan met hunwerkplekken en werktijden. Wie zegt dat ik tijdens ‘kantooruren’ het meest productief ben? Ik werk heerlijk in de avonduren.

Mañana mañana

Dus mensen: mañana mañana. Het is niet erg om een dagje te wachten op die ene e-mail of dat belletje. Laten we dat nou met z’n allen afspreken!

Lees Danny’s hele blog op HR-Base

Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2017

15 juni 2017 | Spelenderwijs duurzaam inzetbaar
Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgt u hiervoor de instrumenten.

Jaarlijks onderzoek naar DI
Aukje Nauta (Factor Vijf) presenteert de belangrijkste bevindingen uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid 2017.

Kijk snel voor totale programma en schrijf u in>

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke twee weken het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .