Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Anders werken Duurzame inzetbaarheid komt langzaam van de grond
Anders werken

Duurzame inzetbaarheid komt langzaam van de grond

Als ik naar het afgelopen jaar kijk, heb ik het idee dat duurzame inzetbaarheid binnen organisaties op de kaart staat. Niet alleen in termen van beleid, maar ook steeds meer qua concrete activiteiten. De dialoog tussen leidinggevenden en medewerkers wordt vaker gevoerd. Organisaties kijken steeds zorgvuldiger, en met solide instrumenten, naar gezondheid, vitaliteit en competenties. Als medewerkers hun pensioenleeftijd willen halen is dat ook belangrijk.

Het is dus goed dat het thema serieus wordt genomen, maar er zou nog meer actie kunnen worden ondernomen. HR zou direct-leidinggevenden meer op hun verantwoordelijkheid moeten wijzen. Omdat zij individuele werknemers het beste kennen, ligt bij hen het zwaartepunt. Zij moeten niet alleen naar kalenderleeftijd kijken, maar ook naar andere factoren, zoals bijvoorbeeld de thuissituatie om belastbaarheid in te schatten. De overdracht van dat soort kennis vindt soms niet zorgvuldig plaats. Je ziet wel dat medewerkers steeds meer zelf het heft in eigen handen nemen. Werkende generaties worden mondiger. De employment-gedachte is verschoven naar een visie van levenslange employability. Een baangarantie van honderd procent bestaat niet meer, dus medewerkers worden baas in eigen loopbaan.

Psychologische gezondheid
Wanneer ik vooruitkijk liggen er voor HR genoeg uitdagingen de komende jaren. Duurzame inzetbaarheid draait om fysieke, maar ook om psychologische gezondheid. Op dat laatste punt rust nog een taboe. Het is makkelijker om iemands BMI te meten dan in iemands hoofd te kruipen. In het jaargesprek zou opener moeten worden gekeken naar wat werknemers nodig hebben. En dan niet alleen wat betreft functiespecifieke opleidingen, maar ook de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Denk aan management- en leiderschapstrainingen, maar bijvoorbeeld ook aan een cursus overtuigend spreken. HR moet daarbij transparanter zijn over welke competenties voor een hogere functie vereist zijn; soms houden we werknemers bewust een beetje klein.

Duurzame indicator: uitleenbaarheid
Op het gebied van arbeidsmobiliteit binnen de eigen organisatie zijn nog stappen te maken. Veel managers worden nu afgerekend op de output van hun zittend personeel. Er wordt daardoor te veel voor de eigen afdeling gekozen. Leidinggevenden zouden juist beloond moeten worden voor het uitlenen van personeel, als dat goed is voor de organisatie. Vanuit HR zou daar meer op gestuurd moeten worden. Zij moeten het topmanagement bewust maken dat breed inzetbare werknemers het bedrijf verder helpen.

Functies zijn korter houdbaar
In de top is de perceptie vaak dat je werknemers aantrekkelijker maakt voor de concurrentie door te investeren in ontwikkeling. Wat vergeten wordt, is dat de binding met de eigen organisatie ook versterkt wordt als medewerkers kunnen groeien. Anticipatie op en optimalisatie van medewerkerscompetenties wordt sowieso steeds belangrijker. De vervaltijd van functies is aan het verkorten. En als functies zich ontwikkelen, moeten medewerkers meegroeien. Duurzame inzetbaarheid wordt vaak nog als iets preventiefs gezien. Aan HR ervoor te zorgen dat het een toegevoegde waarde wordt.”

Meer informatie
Beate van der Heijden schreef samen met Annet de Lange het boek Een leven lang inzetbaar? Over duurzame inzetbaarheid op het werk: interventies, best practices en integrale benaderingen. Klik hier voor meer informatie.

Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Langer werken, Leiderschap, Politieke besluitvorming, Talentontwikkeling, Tools, Uncategorized

One reacties op Duurzame inzetbaarheid komt langzaam van de grond

  1. joanne vdveen

    “uitleenbaarheid”. Weer een synoniem voor flexibiliteit?

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .