Stelling
"Gezond personeel is belangrijker dan goed opgeleid personeel."
94
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Ervoor gaan of stil blijven staan?
Langer werken

Ervoor gaan of stil blijven staan?

Betere prestaties komen niet vanzelf. Wie blijft doen wat hij elke dag al goed doet, zal nooit iets anders of beters doen. Misschien niet zo erg, als u er zelf tevreden mee bent. Maar in veel functies is verandering de enige constante, en dan geldt: als u zelf niet(s) verandert, dan wordt u veranderd door uw (werk)omgeving.

Ontwikkelen moet dus, en dat gaat meestal niet vanzelf. In tegendeel, de meeste vooruitgang ontstaat pas na een zekere mate van pijn en ellende, omdat u met uw comfortabele, vertrouwde huidige bestaan moet breken. Kortom, tanden op elkaar en rek uw ambities zo ver mogelijk op, om maar te voorkomen dat u een kans(je) op ontwikkeling laat liggen?

De hamvraag bij professionele ontwikkeling

Nee, zegt Andy Molinsky, professor of International Management and Organizational Behavior aan de Brandeis International Business School. Uit je comfort zone stappen is niet altijd de beste optie. Net zo min als stilstand dat altijd is. Bepalen wanneer het toch echt beter is om ‘ervoor te gaan’ en wanneer het beter is om stil te blijven staan, dat is de hamvraag bij persoonlijke ontwikkeling. Molinsky noemt drie voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om de stap te zetten. In plaats van Bradberry kiest Molinsky voor een wat voorzichtiger aanpak. Het is “nee, tenzij” aan alle drie de volgende voorwaarden is voldaan. Alleen dan moet u er ook echt werk van maken, vindt hij. En de zaak niet wegredeneren met flauwe excuses.

3 Essentiële vragen voordat u iets nieuws doet…

1} Heeft u zich voldoende voorbereid?

Zomaar in het diepe duiken zonder zwemervaring levert – als u geluk heeft – niet veel meer op dan een goed optreden van de reddingsdiensten. Maar zelf leert u er niet zoveel van. Behalve misschien dat enige voorbereiding toch echt meer kans op een goed resultaat geeft. Natuurlijk kan je je nooit volledig voorbereiden op iets dat je nog niet (vaak) hebt gedaan. Maar enige voorbereiding geeft meestal wel een beter resultaat, al zal het niet direct volmaakt gaan. En dat hoeft ook niet, want van volmaakt leer je niet veel meer. Wie wil duiken vanaf de hoge plank, kan dus beter eerst uitzoeken hoe je het beste je armen en benen kunt houden na de afsprong, en hoe je het beste weer naar boven komt. En hoe diep het water moet zijn om een gebroken nek te vermijden. Zelfs de beste improvisanten hebben onderzocht hoe de besten het doen voordat ze aan iets nieuws beginnen. Heeft u geen idee, wacht er dan nog maar even mee…

2} Is het de moeite waard?

Of een laborant wil leren basejumpen is zijn of haar eigen, hoogstpersoonlijke zaak. Bij professionele ontwikkeling gaat het meer om vaardigheden en kennis aanwenden in andere situaties en functies. Molinsky zelf geeft toe dat hij meer een onderzoeker is dan een spreker en publicist. En dat hij dit jarenlang heeft ontkend door te zeggen dat hij het niet zo belangrijk vond of het grote publiek iets had aan zijn onderzoeksresultaten. Veel mensen zoeken naar dergelijke uitvluchten als een ontwikkelmogelijkheid zich aandient. En de vraag of het de moeite waard is, is zeker ook relevant voordat je de inspanning doet en het risico neemt. Waarom zou u van de hoge willen duiken als je jezelf ook gewoon in het water kan laten zakken? Maar probeer wel een eerlijk antwoord te geven op die vraag, en gebruik het niet als excuus om comfortabel te blijven zitten, zegt Molinsky.

3} Is dit het juiste moment?

Ook dit is een ideaal, en daarom veelgebruikt excuus om iets niet te hoeven doen. Sommige mensen komen er hun hele leven niet aan toe om iets te doen wat voor de hand ligt, omdat ze er ‘nu eenmaal’ geen tijd voor hebben gehad. Er zijn bijna altijd wel andere prioriteiten, zoals de werkdruk, het gezin, de kinderen, de promotie. En het is goed om iets over te houden dat u ‘later’ wilt doen. Zoals die wereldreis… Een mens leeft voor zijn idealen, nietwaar? Natuurlijk kost die noodzakelijke voorbereiding ook tijd. Maar minstens zo belangrijk is het antwoord op de vraag: levert het wat op in de nabije toekomst? Krijgt u hierdoor binnen een tot twee jaar meer kansen op promotie, een vaste aanstelling, of dat andere, leukere werk?

Kortom: het ‘go-no go-moment’

U moet er klaar voor zijn, en het moet nodig zijn. Dat zijn, kort samengevat de beste redenen om uw grenzen te verleggen. Twijfelt u aan een van beide, blijf dan nog maar even zitten in die prettige, vertrouwde en ook bij u passende omgeving, aldus Molinsky. Even.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid