Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Het gaat niet om het geld, maar…
Anders werken

Het gaat niet om het geld, maar…

Die uitspraak heeft u vast vaker gehoord bij mensen die hun vertrek aankondigen. Salaris is niet doorslaggevend. Het gaat om de ontwikkelmogelijkheden, de cultuur, de collega’s. Maar ondertussen gaat de overstapper wel duidelijk meer verdienen bij dat andere bedrijf. Ontdekt u later, knarsetandend. Hoe belangrijk zijn de verdiensten nu echt?

Manager Andrew Chamberlain bij werving- en selectieplatform Glassdoor wilde dat ook wel eens weten. Hoe belangrijk is het salaris als motiverende factor, en hoe belangrijk zijn goede verdiensten als bindmiddel, zelfs als ze wat lager zijn dan bij de concurrent?

Geld maakt niet gelukkig..

De beruchte econoom Adam Smith wist het antwoord op die vragen 250 jaar geleden al. Meer rijkdom maakt ons niet gelukkig. Maar het helpt wel, tot een zekere bovengrens. Hetzelfde ontdekte Chamberlain nadat hij vele honderden enquêtes en gespreksverslagen van kandidaten en werkgevers had doorgevlooid uit de archieven van zijn eigen bedrijf.

.. identificatie wel ..

Het gaat werkende mensen niet zozeer om het geld. Bedrijfscultuur, normen en waarden, doel en missie van de organisatie en je daarmee goed kunnen identificeren, dat zijn de belangrijkste factoren om voor een werkgever (en dan pas voor een baan) te kiezen. Direct daarna komen de kwaliteit van het (senior)management en de ontwikkelmogelijkheden. De verdiensten kwamen keer op keer op de laatste plaats in de top-6 van factoren waardoor de meeste werknemers voor een bedrijf kiezen.

.. maar geld is wel handig

Ja, maar er is wel een grens. Een ondergrens, wel te verstaan. Uit onderzoek van de Princeton University in 2010 bleek die grens ergens rond (omgerekend) 70.000 euro per jaar te liggen. Wie meer verdient, is duidelijk meer geïnteresseerd in die zachtere, culturele factoren als missie, doel, leiderschap, carrièremogelijkheden en collega’s. Wie onder de grens zit, kijkt (veel) nadrukkelijker naar de centen.

Inkomensgroepen

Samen met gegevensonderzoeker Patrick Wong maakte Chamberlain een analyse van ruim 600.000 vragenlijsten waarop mensen over de hele wereld hun waardering van zowel de harde verdiensten als de zachtere, culturele factoren van hun werk hadden aangegeven. Ze maakten een onderverdeling in vier inkomensgroepen, tussen 40.000 en 120.000 dollar per jaar.

Modaal let er meer op

Mensen in de lagere twee inkomensgroepen (ongeveer tot 80.000 dollar) vinden de bedrijfscultuur, missie en doel, normen en waarden en de kwaliteit van het management twee procent minder belangrijk dan de verdiensten. De doorgroeimogelijkheden in eigen bedrijf waren zelfs vijf procent minder belangrijk voor de mensen met een modaal inkomen.

Andere factoren

Wie meer gaat verdienen krijgt kennelijk de smaak snel te pakken. Want ook de werk-privébalans is bijna vier procent minder belangrijk voor de mensen met een bovengemiddeld inkomen. Ze zien ontwikkelmogelijkheden, en zijn bereid om hier meer vrije tijd in te stoppen. En de baantevredenheid? De invloed van het salaris daalt daarbij van 12,8 procent bij modaal naar 9,8 procent bij degenen die meer dan een ton verdienen.

Die eerste indruk

Waarom blijkt de beslissing om te kiezen voor een werkgever, of om er te blijven werken dan vaak toch terug te voeren op het salaris? Het bepaalt de eerste indruk van het bedrijf, concludeert Chamberlain. Wie kan kiezen uit meerdere werkgevers let vooral op het salaris. Wie eenmaal binnen is, en redelijk verdient, kijkt (veel) meer naar de andere factoren. Dus wuiven met de geldbuidel helpt niet veel als u het talent wilt behouden. Daarvoor moeten de mensen zich bij u thuis voelen, op hun plaats qua normen en waarden, en ze moeten doorgroeimogelijkheden zien, zich in de rug gesteund door kwalitatief goed management.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid