Stelling
"Werkgeluk heeft niks te maken met blijdschap."
36
49
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Arbeidsomstandigheden Inspectie: u doet niet genoeg tegen werkdruk
Arbeidsomstandigheden

Inspectie: u doet niet genoeg tegen werkdruk

Bedrijven moeten meer doen tegen te hoge werkdruk. Dat vindt Inspectie SZW, die stelt dat werkgevers en werknemers er verstandig aan doen om hierbij de hulp van deskundigen in te schakelen.

De instantie bekeek tussen november 2015 en maart 2016 bij 81 organisaties of zij voldoende maatregelen hadden getroffen om te hoge werkdruk te voorkomen. Bij twee van elke drie organisaties werden overtredingen geconstateerd. Ongeveer driekwart van die overtredingen had te maken met de werkdruk. Andere overtredingen waren lange arbeidstijden, het ontbreken van voorlichting over agressie, de beoordeling van fysieke belasting en een onveilige werkplek.

Dit is te hoog

De werkdruk is volgens de Inspectie te hoog als de eisen die het werk stelt aan een werknemer niet in balans zijn met de belastbaarheid. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer lange tijd het werk echt niet afkrijgt, of de gewenste kwaliteit echt niet kan leveren, én wanneer hij of zij hier zelf niets aan kan veranderen.

Kosten: bijna 2 miljard

Hoge werkdruk kan hoge kosten meebrengen, maar het kan ook grote gevolgen hebben voor de werknemer én de werkgever. Te hoge werkdruk kan leiden tot klachten en verzuim, maar ook tot minder productie of ontevreden klanten. Uiteraard zijn dat ook kostenposten. Mogelijke gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting zijn psychische klachten, overspannenheid en burn-out, maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid, concentratieproblemen, hartklachten of klachten van het bewegingsapparaat. TNO berekende dat 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress, vooral door werkdruk. Dat zijn 7.555.000 werkdagen of bijna 21.000 fte en kost werkgevers jaarlijks 1,8 miljard euro.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Werkgevers, leidinggevenden en werknemers, maar ook ondernemingsraden, arbodiensten, (kern)deskundigen en sociale partners spelen een belangrijke rol bij de aanpak van werkdruk. De Inspectie SZW vindt dat zowel de organisaties als de verschillende deskundigen vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid meer moeten investeren in de aanpak van werkdruk. Ook zouden ze meer moeten samenwerken om werkdruk aan te pakken, en zo meer zicht krijgen op de oorzaken van werkdruk en de effecten van de maatregelen. Ze moeten daarbij weten wat ze moeten doen en ook hoe ze dat moeten doen. Zo wordt voor iedereen duidelijk dat de aanpak van werkdruk niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook goed is voor de organisatie, de mensen die er werken en de producten of diensten die worden geleverd.

Test het zelf!

Met de nieuwe Zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst gedrag kunnen werkgevers zelf checken of zij voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van werkdruk, ongewenste omgangsvormen en agressie en geweld. Aan het eind van de check krijgen zij een terugkoppeling. Zie werkdrukenongewenstgedrag.zelfinspectie.nl.

Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Inspectie: u doet niet genoeg tegen werkdruk

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .