Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
8
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Job craften? Boetseer liever aan ieders baan
Achtergrond

Job craften? Boetseer liever aan ieders baan

Wie job crafting, of het aanpassen van de functie op de talenten van specifieke medewerkers vertaalt met “laat maar vallen wat je niet leuk vindt”, schept problemen voor de collega’s en voor het bedrijf. Onderzoekster Maria Tims van de Vrije Universiteit Amsterdam legt uit hoe job craften kan zorgen voor een hogere werkdruk en zelfst tot een burn-out bij collega’s.

Wat hebben jullie precies onderzocht?

“Ik doe al langer onderzoek naar wat medewerkers zelf doen om te zorgen dat hun baan bij ze past en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat die ‘fit’ blijft bestaan. Mensen gaan zoeken naar hulpbronnen en taakeisen om te zorgen voor die fit. Een manier waarop mensen hun werk behapbaarder kunnen maken is het verlagen van de taakeisen. Je zou verwachten dat mensen dan beter om kunnen gaan met hun werk. Maar dat vonden we niet terug in ons onderzoek. We verwachtten dat dit deels komt door de impact die het verlagen van de taakeisen heeft op collega’s. Daarom zijn we dit nieuwe onderzoek begonnen.”

Wat was de opvallendste conclusie?

“Bij het verlagen van taakeisen, zoals bij job crafting vaak het geval is, kan er een negatieve cirkel ontstaan. Als een medewerker zelf zijn taken gaat aanpassen, kunnen collega’s het drukker krijgen omdat zij taken van hem of haar overnemen. Die zijn het daar natuurlijk niet altijd mee eens. Collega’s kunnen denken dat hij de kantjes er vanaf loopt, of dat hij de rotklusjes van zich afschuift. Zo’n situatie zorgt ervoor dat niemand zich goed voelt, ook de job crafter niet.”

Welke gevolgen heeft dat voor de organisatie?

Uit het onderzoek bleek ook dat wanneer een respondent zijn taakeisen verlaagde, zowel hijzelf als zijn collega een conflict rapporteerden. Wat de medewerker dus doet, heeft direct invloed op zijn collega’s. Dan wordt de collega “het slachtoffer van de job crafting”. Soms zelfs met een burn-out als gevolg. Doordat werkdruk en conflict voorspellers zijn van burn-out scoorden de mensen die hogere werkdruk en conflict rapporteerden ook hoger op burn-out.”

Hoe kunnen HRM’ers de niet-jobcraftende medewerkers hiertegen beschermen?

“Ik praat veel met werkgevers en merk vaak dat ze huiverig zijn voor job crafting. Vaak zeggen ze: “We willen dat helemaal niet, want dan maken ze er een pretpakket van.” Door deze studie weten we beter hoe organisaties jobcrafting in de praktijk beter kunnen aanpakken.”

Noem één gouden tip.

“HR moet in ieder geval zorgen voor meer informatie naar medewerkers toe. Zorg dat mensen het niet op eigen houtje gaan doen. Dat wanneer iemand ermee aan de slag wil, dat er richtlijnen zijn vanuit de organisatie. En: zorg dat er een dialoog ontstaat tussen werknemers over het uitruilen van taken, in plaats van afschuiven. Uiteindelijk moet het gedragen worden door alle collega’s.”

(PW De Gids)

Tags :
Categorie : Achtergrond, Nieuws, Talentontwikkeling

One reacties op Job craften? Boetseer liever aan ieders baan

  1. Lodi Planting

    Door op deze manier naar jobcrafting blijft er van dit goed initiatief geen spaan heel. Ook de tip die aan HR wordt gegeven slaat mijn inziens de plank mis. Jobcrafting is een non-discussie wanneer HR doet wat het moet doen. Mensen inzetten op hun juiste talenten. Iedereen heeft andere talenten dus dan kan er geen sprake zijn van een pretpakket. Wel van een mismatch in skills, attituden en de cultuur van de organisatie. Een meer diepgaande uitleg vind je ook hier: http://lodiplanting.com/jobcrafting-is-een-non-discussie-in-een-ideale-wereld/.

Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .