Stelling
"Hoe ouder we worden, hoe langer we willen doorwerken."
23
274
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Job crafting richting een beter werkend bestaan
Anders werken

Job crafting richting een beter werkend bestaan

Job crafting betekent dat je zelf je functie vorm geeft, zodat deze beter aansluit op jouw behoeftes en sterke kanten. Job cafting is ‘hot’. Enerzijds doordat job crafting aansluit bij de huidige tijdgeest, waarin het nemen van eigen verantwoordelijkheid veel ruimte krijgt. Anderzijds sluit job crafting aan bij de enorm snelle veranderingen in steeds meer banen, waardoor functiebeschrijvingen vaak achterhaalde constructen zijn. Drs. Patricia de Wit schetste op HR-Base drie manieren waarop mensen zelf kunnen knutselen aan hun baan, waardoor het werk voor henzelf leuker wordt en de collega’s ook profiteren.

Een tijd geleden begeleidde ik een coachee die als secretaresse werkzaam was voor een grote organisatie. Ze had een nieuwe baas gekregen die haar kwaliteiten erkende maar tegelijkertijd aangaf geen secretaresse nodig te hebben. Mijn coachee was behoorlijk in verwarring. Hoe kon ze haar functie nu goed uitoefenen? Ze was toch aangenomen als secretaresse, dus wat moest ze nu gaan doen? Haar nieuwe baas verwachtte eigenlijk van haar dat ze ging job craften! Samen hebben we haar interesses en kwaliteiten in kaart gebracht en natuurlijk ook geanalyseerd wat de behoeftes zijn in de organisatie. Zo hebben we als het ware een nieuwe functie geboetseerd. Ze is binnen de organisatie een soort event manager geworden.

Drie manieren om ‘baan te boetseren’

Je kun zelf je functie op drie manieren aanpassen. Je kunt aanpassingen aanbrengen in je taken, in de samenwerking en in het beeld dat je hebt van je werk.

1} Aanpassing van je taken.

Hierbij kun je meer taken gaan oppakken die je leuk vindt of een waar je goed in bent. Je stelt bijvoorbeeld voor om een presentatie te geven als je dat een uitdaging vindt. Of je trekt de analyse activiteiten van de afdeling naar je toe als je dat goed kunt. De case van de secretaresse is een voorbeeld van job craften door het aanpassen van je eigen taken. Een ander voorbeeld komt van een coachee die zijn werk verrijkt heeft met het geven van gastlessen aan een onderwijsinstelling, louter omdat hij dat leuk vindt om te doen.

2} Samenwerking.

Kies je deze insteek, dan zoek je meer –of juist minder- contact met bepaalde klanten of bepaalde collega’s. Zo heb ik een extroverte administratief medewerker begeleid die steeds meer contacten ging leggen met klanten, gewoon omdat hij behoefte had aan meer klantcontact. Uiteindelijk heeft hij zijn werk veranderd in een meer sales-achtige functie. Ook ken ik het voorbeeld waarin iemand geleerd heeft een bepaalde collega maar gewoon wat te ontlopen. Hierdoor werd de sfeer een stuk beter op het werk.

3} Beeldvorming.

Nog een andere manier van job craften is om de manier te veranderen waarop je naar je eigen werk kijkt. Het gaat om de waarde en betekenis die je geeft aan je werk. Denk hierbij aan een startende manager die personele zaken vaak “lastig” vindt, terwijl de meeste managers een paar jaar later diezelfde personele kwesties juist de uitdaging en toegevoegde waarde van hun werk vinden.

Ga uit van de toegevoegde waarde

Er kan al sprake zijn van job crafting voordat iemand in dienst komt. Traditioneel worden functies door de organisatie gecreëerd en (enigszins) formeel gemaakt door bijvoorbeeld een functiebeschrijving en vacature. Vervolgens wordt er iemand gezocht die past in dat profiel. Bij Job crafting wordt deze traditionele kijk doorbroken. De potentiele werknemer ziet zelf al zijn toegevoegde waarde en legt deze toegevoegde waarde uit in zijn netwerk gesprekken met een organisatie. Het is heel goed mogelijk dat de organisatie op dat moment geen vacature heeft.

Aansluiten bij basisbehoeften

Waarom zou je doen aan job crafting? Daar zijn drie redenen voor die overeenkomen met de drie  psychologische basisbehoeften van een mens:

  •  Autonomie. Mensen doen aan job crafting om een gevoel van controle te hebben.
  •  Verbondenheid. Mensen hebben een behoefte aan sociaal contact.
  •  Competentie. Mensen hebben de behoefte om ergens goed in te zijn.

Zelfkennis vereist

Als voorwaarde om te kunnen job craften heb je enige zelfkennis nodig. Je moet weten waar je goed in bent en waar je behoefte aan hebt. Ook is een dosis pro-activiteit nodig. Je moet zelf kunnen bedenken wat jij wilt veranderen en wat de meerwaarde daarvan is voor de organisatie. Je moet zelf stappen gaan zetten. Naast zelfkennis en proactiviteit is het handig als je over een zekere mate van time management skills beschikt. Dit zorgt ervoor dat je naast urgente zaken ook tijd vrij kunt maken voor belangrijke zaken.

Obstakels?

Er zijn twee belangrijke obstakels voor job crafting. De eerste is de wederzijdse afhankelijkheid van collega’s: als jij een taak afstoot, moet een collega deze taak erbij doen. Om toch te kunnen job craften is het belangrijk niet alleen taken af te stoten, maar eerder te denken aan het uitruilen van taken. De tweede is de controlebehoefte van managers. Vaak wordt dit ondervangen door enige afstemming en goedkeuring te krijgen voor job craft initiatieven van je leidinggevende.

Meer informatie?

Drs. Patricia de Wit MSc. is coach en heeft haar eigen bedrijf Patricia de Wit Coaching. Zie patriciadewit.com. Zij schreef naast artikelen in vakbladen, boeken over talentmanagement, motivatie, persoonlijke effectiviteit en geluk.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid