Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
46
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer werken Koers naar de toekomst gevonden!
Langer werken

Koers naar de toekomst gevonden!

Op het puntje van hun stoel zaten ze. Alle zes. Het was een van de 20 groepen op het congres Over Duurzame Inzetbaarheid in Doorn. Druk met elkaar in overleg. Wat is jouw centrale vraagstuk? Hoe betrek ik iedereen erbij? Hoe krijg ik mijn manager mee? Ruim honderd deelnemers zetten concrete stappen naar de toekomst. De betere toekomst, van hun bedrijf.

Er waren verspreid over de dag tien opdrachten, inclusief drie plenaire keynotes. Elke opdracht bestond uit verschillende onderdelen. Een intensief programma, dus een goede tijdsindeling was noodzakelijk. Gelukkig is er in elke groep van zes mensen altijd wel een procesbewaker die dat ‘spontaan’ doet. Ook al zegt die van zichzelf: “ik doe dat eigenlijk nooit, tijdsbewaking.” Deelnemers hielpen elkaar op weg naar een plan met concrete handvatten voor duurzame inzetbaarheid. Hoe dat ging? Klik hier voor een korte video-impressie.

Het centrale vraagstuk

In de ochtend verkenden ze hun mogelijkheden, in de middag werd gefocused op het centrale vraagstuk. Dat moest je over het voetlicht brengen bij de andere vijf groepsleden. Die stelden er eerst elk een vraag over, waarna ze elk met een oplossing kwamen. Nadat ieders centrale vraagstuk zo geconcretiseerd was, werd het tijd voor experimenteren. Hoe ga je een antwoord vinden op jouw centrale vraag? Hoe test je wat werkt, of wat juist niet?

Gefrustreerd

De input kwam niet alleen van de deelnemers. Verschillende keynote-lezingen en interactieve breakout-sessies gaven nieuwe input, of juist die welkome blik van opzij, waardoor het vraagstuk er toch anders uitzag. Ook waren er de bouwstenen van de sprekers. Meestal vrij pittig, zoals Beate van der Heijden over de stereotype opvattingen van de meeste managers over oudere werknemers. Niet alleen nemen de prestaties en de ambities af met de leeftijd, ook zijn ze vaak gefrustreerd volgens de leidinggevenden. Dat moeten we zeker van af, als we willen profiteren van de kracht van senioriteit.

Dakpansgewijs ontwikkelen

Creatief en flexibel blijven, dat zijn de belangrijkste sterke punten waarop ouderen zich kunnen onderscheiden. ‘Coping’ strategieën maken de oudere werknemers waardevol. Helaas vinden veel chefs dat ook die afnemen met de leeftijd. Net zoals het lerend vermogen. Alleen het nut van de oudere medewerker blijft op peil. En daarvoor heeft hij zijn creativiteit en aanpassingsvermogen nodig. Blijf u ontwikkelen dus, door dakpansgewijs inzet te vragen op aanpalende werkzaamheden. Welke, dat kan het beste blijken uit regelmatige beoordelingen, door u zelf en door de mensen met wie u minstens een jaar interactief samenwerkt. Doe uw best, want de meeste chefs vinden een gemiddelde leeftijd van hoogstens 40 op de afdeling het beste, en de meeste mensen moeten jonger zijn. Misschien is het de managers niet eens aan te rekenen, want zo hield een deelnemer mij voor: “Hoe keek jij aan tegen vijftigers toen je zelf dertig was?”

Platformkapitalisme

En dan komen de robots er ook nog aan, hield dagvoorzitter Aukje Nauta ons voor. Voordeel: al het saaie werk verdwijnt. Nadeel: dat is wel werk dat veel mensen nu doen. Ze bedoelt codificeerbaar werk, in ‘scripted jobs’ met behoorlijk vastomlijnde taakomschrijvingen, met weinig ontwikkelmogelijkheden. Het werk verschuift nu van zelf maken naar vraag en aanbod bij elkaar brengen. Platformkapitalisme, volgens de hoogleraar Employability. Enkele mensen die dingen aan elkaar knopen waar veel behoefte aan is, worden daar heel erg rijk van. De rest gaat automatisch, en daar heeft alleen de robot lol van.

Weg met het script

Wat kunnen we doen? Meer eigen verantwoordelijkheid, taakautonomie en resultaatverantwoordelijkheid terugbrengen in elke baan, ook de vastomlijnde, waarbij we de vaste omlijningen dus losser moeten maken. Zodat u niet meer de obligate vraag krijgt of u nog een koekje wilt bij uw bekertje koffie op het station. Dat zit nu nog in het script van de koffiedame, uit angst voor de mystery shopper. Maar misschien wilt u liever een bloemetje kopen? Mag zij nu niet vragen. Van de collectieve regelingen moeten we naar het persoonlijke arbeidscontract, met ontwikkelclausule natuurlijk. Wie zo meer ruimte krijgt van zijn werkgever, zal zich zelf ook flexibeler opstellen als het anders moet of anders kan. Dat vergroot de slagkracht van de onderneming, die zich sneller kan aanpassen dan anders omdat ‘het niet in het script staat’. Rijkere wederkerigheid, noemt Aukje Nauta dat.

DI DIY dag

Nog even terug naar de KoersKaart. Veel opdrachten, veel bouwstenen en mogelijkheden hielden de meeste deelnemers over als indruk aan deze ‘duurzame inzet-doe-het-zelf-dag’. Maar zijn ze nu ook echt over de hobbel heen, gaan ze nu echt een stap vooruit zetten? Niet iedereen was daar geheel van overtuigd, direct na afloop van de sessies. “Het moet nog even bezinken. Maar ik heb wel veel nieuwe ideeën, tips, trucs en mogelijkheden gehoord.”

(door Ernst Verrijk)

Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .