Stelling
"We denken veel te optimistisch over onze eigen inzetbaarheid."
40
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Dossiers Langer doorwerken Langer doorwerken, beter stoppen
Langer doorwerken

Langer doorwerken, beter stoppen

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) vindt dat een nieuw kabinet de oudedagsvoorziening echt flexibeler moet maken. Met een bonus voor mensen die vrijwillig langer doorwerken kan de AOW beter betaalbaar blijven. Ook zou het nieuwe kabinet meer werk moeten maken van duurzame inzetbaarheid, zodat professionals beter in staat worden gesteld om door te werken.

Volgens de VCP is het bestaande stelsel van arbeidsmarkt en pensioen te star. Daardoor kunnen werknemers in veel gevallen niet voldoende geld opzij zetten voor later. Doordat Nederland vergrijst, zouden mensen tegenwoordig langer moeten doorwerken. Maar in de praktijk treden mensen eerder uit dan eigenlijk zou moeten. “We moeten daarom toe naar een arbeidsmarkt die langer doorwerken mogelijk maakt en aansluit op wat mensen kunnen en willen. Hoe meer mensen actief blijven, hoe beter. Maar dat kan alleen als het bestaande systeem flexibeler wordt en werkenden meer ruimte krijgen voor permanente ontwikkeling op de arbeidsmarkt”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Op de website van de VCP is het volledige plan te downloaden.

Meer mogelijkheden

Meer prikkels geven die mensen aanmoedigen om langer door te werken. Dat kan zorgen voor een betaalbare AOW, denkt de VCP. Het geeft meer mogelijkheden voor deeltijdpensioen, waardoor het gat tussen de wettelijke AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd makkelijker is te overbruggen. De bestaande regeling daarvoor moet volgens de VCP veel toegankelijker worden. Bovendien moet de AOW-leeftijd weer gelijk worden aan de leeftijd waarop mensen ook echt met pensioen gaan. “Nu zijn de AOW- en pensioenleeftijd verschillend”, aldus VCP-voorzitter van Holstein, “maar veel mensen weten dat niet. Zij moeten zich in allerlei bochten wringen om de eindjes aan elkaar te knopen of om een goede balans te vinden tussen werk en pensioen.”

Maatwerk

Het plan van de VCP draait om maatwerk, waarbij werknemers zelf veel meer sturing kunnen geven aan hun loopbaan, gedurende hun hele levensloop. Dat stelt hen in staat om, ook op latere leeftijd, een betere balans te vinden tussen werk en pensioen. Met betere overbruggingsregelingen en stimulansen op langer doorwerken kunnen werknemers zich beter voorbereiden op de hogere AOW- en pensioenrichtleeftijd, denkt de VCP.

Niet een op een verhogen

Ook moet het huidige systeem van een automatisch verhoogde AOW-leeftijd op de schop. De VCP wil terug naar de oorspronkelijke afspraak uit het Pensioenakkoord van 2010. Hierin staat dat één jaar langer leven leidt tot zes tot acht maanden langer werken. Nu is dat een vol jaar langer werken. In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Daarbij is de basisregel dat ouderen gemiddeld achttien jaar AOW ontvangen.

(Bronnen: FD, VCP)

Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .