Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Langer doorwerken? Graag. Maar hoe?
Langer doorwerken

Langer doorwerken? Graag. Maar hoe?

Ongezonde werknemers denken hun huidige werk te kunnen volhouden tot ze 62,5 jaar zijn. Dat is ruim 2½ jaar korter dan werknemers die zichzelf goed gezond vinden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lichter werk, en kortere werkweken zijn populaire oplossingen.

Het statistiekbureau deed onderzoek onder werknemers van 45 tot 65 jaar. Bijna een kwart (23%) van de ondervraagden gaf aan een minder goede gezondheid te hebben. Niet dat ze niet langer willen doorwerken. Bijna iedereen, gezond of niet, wil best doorgaan tot ze 64 jaar zijn. Dat ligt dichtbij de 64 jaar en vijf maanden waarop we nu  daadwerkelijk met pensioen gaan. Maar veel werknemers denken niet dat hun gezondheid langer doorwerken zal toelaten.

Sociale klimaat

Toch ligt eerder met pensioen gaan niet altijd aan fysieke problemen. Het sociale klimaat op het werk, en dan vooral de mate waarin je wordt gewaardeerd in wat je doet, is de belangrijkste reden om er eerder mee op te houden. Dat concludeerde psycholoog Astrid de Wind in 2016 na onderzoek dat zij bij TNO en VUmc uitvoerde. “We zagen dat werknemers die zich gewaardeerd voelen een hogere werkbevlogenheid hebben en minder geneigd zijn om voor de pensioengerechtigde leeftijd te stoppen. Vooral bij werknemers met gezondheidsproblemen is het sociale klimaat extra belangrijk. Een hoge mate van vrijheid in hun werk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij langer blijven werken”, verklaart de Wind op de Monitor arbeid van TNO.

Kortere werkweek

Hoe zouden we langer kunnen doorwerken? Werknemers van 45 tot 65 jaar noemen ‘minder uren of minder dagen per week werken’ het meest. Ruim de helft van de werknemers vindt dat een kortere werkweek ertoe bijdraagt om langer aan het werk te kunnen zijn. Hun gezondheid maakt hierbij weinig verschil.

Lichter werk

‘Lichter werk, lichamelijk en/of psychisch’ wordt als tweede mogelijkheid genoemd. Vier op de tien werknemers met een slechtere gezondheid noemen deze voorwaarde. Maar ook drie van elke tien werknemers met een goede gezondheid noemt deze voorwaarde. Voor werknemers met een minder goede gezondheid is daarnaast een ’betere gezondheid’ belangrijk om langer aan de slag te kunnen blijven.

(CBS, TNO, ANP)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid