Stelling
"Langer doorwerken en korter bij een werkgever in dienst zijn onverenigbaar."
38
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Langer werken met of ondanks de robot?
Achtergrond

Langer werken met of ondanks de robot?

Gaat onze baan binnenkort verloren? En wordt onze werkplek overgenomen door een robot? Misschien wel, zegt onderdirecteur Bas ter Weel van het Centraal Planbureau. Maar waarschijnlijker is dat die robot ons gaat helpen met de saaie en gevaarlijke klussen. Wordt ons werk dan leuker, slimmer? En gezelliger, stelt Ter Weel.

Het valt niet te ontkennen: de laatste 100 jaar zijn sommige banen verdwenen. Door de automatisering. “Denk aan de mannen die in de grote steden de paardenpoep verwijderden”, zegt Ter Weel. “Dat probleem bestaat niet meer, en dat geldt ook voor de functie. Je ziet nu iets soortgelijks met de werknemers op de typekamer. Na de opkomst van de computer zijn die wat anders gaan doen.”

Boekhoudrobot

Ter Weel voorziet dat robotisering gevolgen gaat hebben voor de arbeidsmarkt. “Dat zag je al in de jaren 80”, zegt hij. “Toen verdrongen de grote industriële robots een deel van de laaggeschoolde arbeidskrachten. Ik voorzie iets soortgelijks voor meer gespecialiseerde functies als boekhouder of radioloog.” Want die functies zijn niet zo ingewikkeld als het lijkt. “Een belastingaangifte doen is relatief simpel werk”, zegt Ter Weel. “En de meeste foto’s van een radioloog kunnen relatief gemakkelijk worden geïnterpreteerd. Ter controle stuurt hij alleen nog een appje naar de arts.”

Samenwerking

Maar dat betekent niet dat de functie van boekhouder of radioloog zal verdwijnen. “Een baan bestaat uit verschillende taken. De routinematige kunnen worden geautomatiseerd, maar dat geldt niet voor de slimmere of communicatieve. Een boekhouder zou zich bijvoorbeeld kunnen toeleggen op zijn adviserende rol. Of hij zou zich kunnen specialiseren in de boekhouding van een bepaalde branche.”

Meer tijd voor kwaliteit

Iets soortgelijks zie je volgens hem in de zorg. “Mensen uit bed tillen, dat is de taak voor een robot. Maar ze wat persoonlijke aandacht geven, dat is bij uitstek het sterke punt van de verplegenden. Natuurlijk, de totale dienstverlening wordt daardoor mogelijk duurder, maar veel burgers hebben dat er graag voor over.”

Nieuwe banen

Daar komt nog bij dat nieuwe technologieën ook zorgen voor nieuwe banen. “In vergelijking met vroeger zie je nu veel meer economen, journalisten, programmeurs, webdesigners en organisatie-adviseurs”, zegt Ter Weel. “Voor een deel komt dat omdat we, mede door de automatisering, steeds rijker zijn geworden, waardoor nieuwe behoeften ontstaan. We zijn bereid ons geld aan dit soort diensten uit te geven. Iets dergelijks zul je ook zien in de komende twintig jaar.”

Verdeling ‘nieuwe’ rijkdom

Maar het is niet gezegd dat die nieuwe rijkdom ook gelijkmatig wordt verdeeld. “Aanvankelijk trof de automatisering met name de laagopgeleiden”, zegt Ter Weel. “Daarvan verloor een relatief groot deel hun baan. Echter, je ziet dat het aantal functies daar weer toeneemt – maar dat die in vergelijking met vroeger minder goed worden betaald. Nu is het de beurt aan het middensegment: daar zie je voor sommige beroepen een daling van de werkgelegenheid.”

Slim en samenwerken

De vraag is wat er gaat gebeuren met de hoogopgeleiden. “Volgens één scenario zullen ook hun banen deels worden geautomatiseerd”, zegt Ter Weel. “En dan is uiteindelijk iedere Nederlander even goed of slecht af. Maar het is ook mogelijk dat juist die hoogopgeleiden meer met machines gaan samenwerken, en dat zij productiever worden. Dan zijn die hoogopgeleiden de winnaars, ten koste van de anderen.”

Gezelliger

Maar ook als robots dadelijk in staat zijn om ons deels te vervangen, het is maar de vraag of dit ook echt zal gebeuren. “Weet je waardoor die nieuwe banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt ontstaan?” vraagt Ter Weel. “Doordat steeds meer mensen werken. Die hebben geen tijd meer voor het huishouden, en de kinderen. Dat besteden ze dus uit –aan een mens, en niet aan een robot. Hetzelfde zie je als jij incheckt in een hotel. Technisch is het natuurlijk mogelijk dat je na een paar knopjes indrukken je kamersleutel krijgt. Maar iedereen wil gewoon een receptioniste achter de balie. Dat is veel gezelliger.”

Meer informatie

Bas ter Weel is keynote speaker op het congres Robotisering & werk op donderdag 16 juni 2016 in SuperNova, Jaarbeurs Utrecht. Lees meer over zijn sessie De match tussen mens en machine.

(Arbo-online)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

31 mei 2017 | Congres Over Duurzame Inzetbaarheid

Ook in 2018 staat Duurzame Inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Uit onderzoek blijkt echter dat de implementatie van DI voor veel organisaties complex is. De 10e editie van het congres Over Duurzame Inzetbaarheid van PW. helpt HR-professionals daarom met het implementeren van een toekomstbestendig duurzaam beleid. Aan de hand van theorie, best practices en workshops door de kenners op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Klik hier voor complete programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

15 maart 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid