Stelling
"Werkgevers en werknemers willen Het Nieuwe Beoordelen om verschillende motieven."
9
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Home Achtergrond Leidt Het Nieuwe Werken tot meer stress?
Achtergrond

Leidt Het Nieuwe Werken tot meer stress?

93bd60735cf659e7fc1a71a0b25da90cBedrijfsleven en overheden hebben de laatste decennia miljarden geïnvesteerd in Het Nieuwe Werken (HNW). Complete IT-systemen zijn aangepast op werken op afstand en vooral op delen en opslaan van bestanden. Cursussen en productiviteitstrainingen zouden HNW verder moeten stimuleren maar steeds meer leidinggevenden geven aan dat de juiste mindset nog ontbreekt, ook bij henzelf.

Oude patronen zouden doorbroken moeten worden om met HNW positief resultaat te boeken. Door HNW werkt de Nederlander steeds meer en onregelmatiger. Het kantoor is namelijk opeens overal en de medewerker is altijd bereikbaar. Dat HNW zijn doel op deze manier voorbij schiet, mag duidelijk zijn. Sterker nog, het levert op deze manier veel meer stress en zelfs psychische klachten als burn-out en depressie op. Er is een betere balans tussen werk en vrije tijd nodig. Dit schrijft Saskia Langenberg in haar nieuwe boek ‘Je nieuwe werkleven’.

Meer stress

Uit onderzoek blijkt dat door HNW ruim 60 procent van de werknemers meer uren dan ooit tevoren werkt. Dit wordt nogmaals bevestigd door onderzoek vanuit private GGZ-kliniek U-center. Ook hier werd meer stress waargenomen door flexibeler werken in crisistijd. Simpelweg omdat men meer uren maakt en meer druk ervaart. Dit leidt zelf in bijna 20 procent van de gevallen tot psychische klachten. Medewerkers zouden vrijheid moeten ervaren door HNW maar in feite zetten ze zichzelf steeds vaker vast. We komen nog steeds massaal naar kantoor en staan nog steeds in de file of in overvolle treinen. De Nederlander zit nog steeds het liefst gewoon op kantoor.

Het Nieuwe Overwerken
Steeds vaker wordt Het Nieuwe Werken ook wel Het Nieuwe Overwerken genoemd. Langer op kantoor of langer thuis doorgaan zijn aan de orde van de dag en dit is uiteraard niet waar HNW voor bedoeld is. De balans tussen werk en vrije tijd moet worden hersteld. Door oude patronen te handhaven en onvolledige aandacht voor het totale plaatje van HNW gaan mensen alleen maar meer werken en zich minder vrij voelen.

Jouw bioritme
Langenberg licht toe: “De crux zit ‘m erin, dat je verder kijkt dan alleen je werk. Je bent veel meer dan alleen een beroep. Wat wil je bereiken in andere delen van het leven? En hoe ben je op je best? Wat is je persoonlijke bioritme: op welke tijden ben je het meest productief? Pas als je je persoon en de rest van het leven onder de loep neemt, zal je profijt hebben van het ‘nieuwe’ werken en leven. Je kunt werkelijk spelen met tijd en plaats. Zodat je op een ontspannen manier zinvolle resultaten boekt en geniet van je werktijd en van je vrije tijd.”

Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsrelaties, Langer werken, Leiderschap, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Congres Anders Werken

9 november |Jaarbeurs
Innovatieve organisaties delen met u hoe zij ‘anders werken’. Hoe zij conventies hebben durven loslaten. Anders werken en anders denken over:

> de inrichting van de organisatie;
> samenwerking;
> het organiseren en inrichten van HR.
Meer informatie / programma

Inzet Op Maat 2017

20 en 21 november 2017 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid


Met ‘fitte’ medewerkers houd jij jouw organisatie ook vitaal en kun je sneller inspelen op ontwikkelingen en kansen die zich voordoen. Vanuit HR kun je aangeven wat er moet gebeuren om collega’s beter inzetbaar te maken en te houden. Er liggen nieuwe kansen, maar het vraagt om een heldere visie en een aanpassing van jouw huidige beleid. Kom langs bij Inzet op Maat en laat je inspireren en informeren!

Klik hier voor totale programma en schrijf u in>>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

1 juni 2017
Veilig contracteren van ZPP’er
Wat is de actuele stand van zaken omtrent contracteren van ZZP’ers? Aan de hand van praktijk-
voorbeelden analyseert u de risico’s rondom de flexibele schil binnen uw organisatie, ziet u hoe bij u de zaken ervoor staan en krijgt u advies.
Meer informatie 

12 oktober 2017
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .