Stelling
"Hoe ouder we worden, hoe langer we willen doorwerken."
23
274
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Meer jonge werknemers melden zich ziek met stressklachten
Arbeidsomstandigheden

Meer jonge werknemers melden zich ziek met stressklachten

Het is de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers: stress. Was werkstress voorheen een probleem bij dertigers en veertigers, nu kampen ook steeds meer jonge werknemers met deze klachten.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Ziekteverzuim
Daaruit blijkt dat het afgelopen jaar het gemiddelde ziekteverzuim toenam. In 2014 was het met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 naar 29 dagen.

Stressgerelateerde klachten
Maar vooral het verzuim met stressgerelateerde klachten nam verder toe. Vorig jaar was een derde van de gevallen van langdurig verzuim toe te schrijven aan stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. Een jaar eerder was dat 29 procent. Psychisch verzuim is dus aan het verschuiven naar een jongere leeftijdscategorie, concludeert ArboNed.

In de eerste tien jaar van deze eeuw zag ArboNed een piek in psychisch verzuim onder 35 tot 44 jarigen. In 2013 was 43 procent van het langdurig verzuim in deze leeftijdscategorie stressgerelateerd, terwijl dit onder 25 tot 34-jarigen vorig jaar bijna de helft was. ArboNed signaleert dat stressklachten ook de belangrijkste verzuimoorzaak is onder jonge werknemers tot 25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken.

Flexibilisering
Hoe kan dat nou? Jonge mensen die net op de arbeidsmarkt komen kijken en nu al ten onder gaan aan werkstress? Volgens ArboNed is een mogelijke verklaring te vinden bij de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Banen voor het leven zijn tegenwoordig eerder uitzondering dan regel, en jonge werknemers werken in opeenvolgende tijdelijke banen. De baanonzekerheid die  komt kijken bij de tijdelijke contracten is een belangrijke reden voor stress.

Ook het combineren van zorgtaken met werk leidt tot extra stress bij werknemers. De verplichtingen thuis leiden vaak tot tijdsdruk en stress. Dit geldt met name voor jonge gezinnen en geeft een grotere kans op burn-out.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Balans werk-privé, Nieuws, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid